Podjeli

Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje je osnovano još tamo davne“ 2010. godine se prije neki dan ponovo osnovalo, sada već po treći ili četvrti puta. Eliminacijom prvih i jedinih pravih osnivača navedenog savjetodavnog tijela u igru su ubačeni SUH i MUH odnosno dvije čelne osobe navedenih udruga koje već nekoliko godina služe Vladi kao „korisne budale“ odnosno smokvin list za provođenje pogubne politike prema umirovljenicima.

I tako dok se neki hvale kako su zaslužni za sve i svašta, pa i za to što je 27% dodatka postalo sastavni dio mirovine, koji je, za one koje pamćenje ne služi dobro, to postao još 2012. godine, građane se i dalje zabavlja pričama o povećanju mirovina koje već godinama realno padaju, a onda sve to zakukulje izračunima mirovina kombinirajući to sa 1. i ili 2. stupom.

Ono što stalno prolazi ispod radara je činjenica da su mirovine bez ikakvog opravdanog razloga svakom slijedećom godinom sve manje. Nesporna činjenica je da sredstva koja je netko uplaćivao u mirovinske fondove svakim danom sve manje utječu na visinu mirovina onoga tko je uplaćivao, a to nikako ne bi smjelo biti tako. Kako se svi volimo pozivati na EU standarde i načela onda nije zgorega podsjetiti ministra Pavića i Vladu na 15. načelo europskog stupa socijalnih prava u kojem se navodi da umirovljeni radnici i samozaposleni imaju pravo na mirovinu koja odgovara njihovim doprinosima i čini primjeren dohodak.

Sukladno navedenom logično je upitati kako je to moguće i čime se može opravdati da osiguranik sa punim radnim stažom od 40 godina i 65 godina života kroz mirovinu dobije tek između četvrtine i trećine od onoga što je kroz radni vijek uplaćivao u mirovinske fondove.

Ako osiguranik svoju mirovinu koju će primati od navršenih 65 godina života po sadašnjim izračunima zaradi već i sa nešto manje od 20 godina staža, a jednostavna matematika to potvrđuje, ostaje pitanje kamo to i kome odlaze sredstva osiguranika koji su u radnom odnosu proveli više od 20 godina pa sve do punog staža??

Upravo zbog ovih anomalija BUZ predlaže da se u potpunosti promijeni način izračuna mirovina na način koji bi uvažio 15. načelo europskog stupa socijalne pravde i to na način da bi se mirovina izračunavala na temelju primanja u posljednjih 10 ili 15 godina, i ista bi za puni radni staž i navršenih 65 godina života bila minimalno 80% od neto plaće osiguranika u navedenom periodu.

Ovakvim načinom izračuna bi osiguraniku kroz mirovinu uz prosječni životni vijek pripalo dvije trećine od uplaćenog novca u mirovinske fondove, a državi odnosno fondovima bi još uvijek ostala najmanje jedna trećina plus sve što su zaradili koristeći novac osiguranika. Navedeno dakako podrazumijeva razdvajanje svih mirovina sukladno Zakonskoj osnovi umirovljenja, što znači i da se sve mirovine obračunate po nekom od posebnih propisa ne trebaju isplaćivati iz sredstava mirovinskih fondova.

Tvrdnje članova Vlade RH kako za mirovine svake godine nedostaje više od 15-ak milijardi kuna je potpuno promašeno jer se time namjerno skreće pozornost sa bitnog, a to je neuvažavanje činjenice da je svaki osiguranik tijekom svog radnog vijeka izdvajao sredstva u mirovinske fondove za “svoju” mirovinu, a to znači da njegova mirovina ne treba ovisiti ni o čijoj političkoj volji, a još manje o punjenju državnog proračuna.

Ono što po sadašnjem kao onom što Vlada nudi u svojoj „reformi“ nije mirovina već prije neka nedefinirana kategorija puno bliža nekom obliku socijalne pomoći no mirovina zaslužena samim uplatama u mirovinske fondove. Svaki umirovljenik ima pravo na mirovinu dostatnu za život dostojan čovjeka, stoga se od resornog ministarstva i Vlade RH očekuje da to svojim građanima i osigura, i tu što se BUZ-a tiče nema kompromisa.

Umirovljenicima je jedino rješenje udruživanje i eliminiranje uljeza iz svojih redova koji ih prodaju za osobne interese….

 

U Zagrebu, 24.09.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo