Podjeli

Kako se radi odluke o suspenziji primjene cjepiva AstraZeneca koje su donijele većina članica EU podigla prašina i u Hrvatskoj, a umirovljeničke udruge  (SUH, MUH) i nekoliko umirovljeničkih stranaka (HSU, SU) promptno pozvale Vladu da do daljnjega zabrani uporabu navedenog cjepivo u Hrvatskoj, za danas je sazvana tiskovna konferencija kako bi se razjasnilo o čemu se zapravo radi. BUZ se prije nekoliko dana nije pridružio pozivu navedenih udruga i stranaka na zabranu cjepiva AstraZeneca, a li je dao punu podršku da  se od Vlade zatraži preuzimanje odgovornosti za navedeno cjepivo ako smatraju da je isto sigurno i učinkovito. Kako je jučer u popodnevnim satima stiglo i novi priopćenje WHO kojim su otklonjene sve nedoumice ili sumnje za cjepivo AstraZeneca jasno je da se danas toj činjenici prilagodila odnosno ublažila retorika onih koji su tražili zabranu za isto.

Ovo ne znači da je bilo tko od kolega i kolegica u svojim priopćenja od prije neki dan na bilo koji način postupio pogrešno, posebno jer su razne informacije izazivale nespokoj kod umirovljenika i starijih osoba, stoga je u nekim trenucima dobro puhnuti i u „hladno“ kako se na kraju odnosno priopćenjem WHO pokazalo. Sva su dakle cjepiva garancija da su oni koji ga prime potpuno zaštićeni od teže kliničke slike odnosno smrtnog ishoda u slučaju i da se zareze koronavirusom što je zapravo činjenica od presudne važnosti. Kolege su u kratkim crtama pojasnili svoje stavove po pitanju cjepiva i posebno naglasili svoju namjeru da se prije bilo kakve odluke svakog pojedinca što bolje informiraju….. Svi su sudionici tiskovne konferencije u svom obraćanju  izrazili punu podršku zahtjevu prema Vladi za isplatu kovid dodatka, o čemu su prije tiskovne konferencije obavljeni i razgovori sa predsjednikom Vlade..

U svom izlaganju sam kao predsjednik BUZ-a posebno je naglasio kako cilj tiskovne konferencije nije nagovaranje ljudi da se cijepe ili da se ne cijepe kao ni da im se sugerira koje cjepivo od tri ponuđena je za njih dobro ili nije. Naš je zadatak dati zainteresiranim gađanima što više relevantnih informacija kako bi se oni sami uz prethodnu konzultacije sa svojim liječnikom mogli odlučiti za neko od cjepiva bez ikakvih bojazni za moguće negativno posljedice po njihovo zdravlje.  Podsjetio sam nazočne novinare da sam na svom FB profilu od početka pandemije objavio cijeli niz tekstova kojima je cilj bio otvarati pitanja i tražiti pojašnjenja o koronavirusu i mjerama Stožera. Svi koji prate što sam sve objavljivao na temelju dostupnih informacija znaju da sam bio među onima čija su se promišljanja pokazala ispravnijim, pa i u svezi kritika za predložene mjere, za koje sam i ovom prilikom naglasio da su mnoge od njih bile bez ikakvog znanstvenog uporišta.

Posebno sam naglasio važnost jučerašnjeg priopćenja WHO koji je temeljem najsvježijih podataka izdao obavijest za javnost kako je cjepivo AstraZeneca potpuno sigurno za uporabu za sve uzrasne kategorije kao i da to vrijedi za sve do sada poznate sojeve virusa, dakle i onog južnoafričkog. Pojasnio sam u nastavku svog izlaganja i razlike između cjepiva te posebno podvukao kako su sva, za sada tri odobrena cjepiva, dobila uvjetno odobrenje za primjenu. Građanima treba pojasniti i činjenicu kako se radi o dvije vrste cjepiva, dakle jedno iz grupe tzv. vektorskih cjepiva (AstraZeneca) koja se već desetljećima koriste u svijetu i mRNA cjepiva (Pfizer, Moderna) koja se sada koriste po prvi puta. Slikovito bi se moglo kazati kako Vektorska cjepiva u sebi nose gotova antitijela odnosno „oružje“ za obračun sa koronavirusom, a mRNK cjepiva u sebi nose „poruku – uputstva stanici kako da sama izradi „oružje“ sa obračun sa virusom“.  Mislim da smo javnosti danas poslali i više no jasnu poruku, a svi koji su nas imali priliku pratiti u prijenosu tiskovne konferencije uživo na TV N1 su imali priliku sve to ćuti i iz prve ruke. Na pitanje novinara da li bi se i sam cijepio sa AstraZeneca cjepivom odgovorio naravno sa jasnim DA.

Nas petero smo danas o istom problemu sa cjepivom AstraZeneca pričali na različite načine, što je i dobro jer svi ne možemo misliti potpuno isto,  ali ono što nas sve veseli je činjenica da svi imamo isti cilj, a to je dobrobit naših umirovljenika i starijih osoba. Vrijednost današnje tiskovne će biti još i punom veća ako je ista samo prva u nizu….

U Zagrebu, 11.02.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema