Podjeli

Vjerojatno se još uvijek svi sjećate kako je HDZ prošlog proljeća na krilima stvorenog straha i panike sa koronavirusom odnio uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima. Bila su to ona vremena kada se članove Stožera dizalo u nebesa, gledalo ih se kao božanstva, pisale ode, slikali portrete, djeca pisama pisali, a Vili Beroš sve to potvrdio i najvećim brojem preferencijalnih glasova u svojoj izbornoj jedinici. Da je Stožer prošle godine u vrijeme proljeća tražio od građana da doslovno „dube na glavi“ uvjeren sam da bi to tada cijela Hrvatska poslušala bez ikakvog pogovora.  Kako ništa na ovom svijetu ne traje vječno bilo je samo pitanje kada će se stvari početi vračati u normalu….

Za nekoliko mjeseci odnosno u svibnju bit će puna godina od prethodnih izbora, onih parlamentarnih, a isto toliko mjeseci je i do slijedećeg „prolaznog vremena“ odnosno lokalnih izbora. Da su lokalni izbori kojim slučajem bili prošle godine zajedno sa parlamentarnim izborima HDZ bi sasvim sigurno imao gradonačelnika Grada Zagreba u liku Vilija Beroša. A onda je od kraja prošlog ljeta odnosno turističke sezone za stožer odjednom sve krenulo po „Murphyevu zakonu“. Od prethodnih izbora nije prošlo ni pola godine da bi pozlata sa „nacionalnih heroja“  počela naglo kopniti, a samo nekoliko mjeseci do lokalnih izbora i potpuno nestati. I ne smo da je nestala „pozlata“ već su postali sve češća meta kritika nezadovoljnih građana, dodao bih i sasvim opravdano.

Od stručnjaka koji su ulijevali povjerenje građanima svojim profesionalnim odnosom na početku pandemije pa do potpune transformacije Stožera u produženu ruku politike trebalo je svega nekoliko mjeseci. Koliko su daleko otišli u svom potpuno promašenom  i nepotrebnom političkom angažmanu najbolje se oslikava ovih dana u odnosu građana prema cjepivima koji su se konačno pojavili što je označilo i početak procjepljivanja. Nepovjerenje građana u neka cjepiva je isključivo posljedica nepovjerenja u sam Stožer i ono što govore, a to je za svih njih iz zdravstvene branše najveća sramota i težak poraz u stručnom smislu. To nepovjerenje građana prema nekada glorificiranom Stožeru će, sve je izvjesnije, ovaj puta doći na naplatu u najgorem trenutku za svaku političku stranku, onom kada dođu izbori, a slijedeći su kao što znamo već za tri mjeseca.

I tu sada dolazimo do one dileme sa početka priče… Još do jučer jedan izvjesni kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Zagreba je po svemu sudeći, ali baš i ne na vrijeme, shvatio da sa strankom uz sjenu Stožera iza sebe neće stići do izboren pobjede već postati žrtva svih grijeha „Stožera“ odnosno Vlade, a bogme je toga svaki dan sve više. Komični odgovori članova Stožera na masovno kršenje epidemioloških mjera, Sljeme, Jarun, Trgovi, šetnice, procesije, sudačke fešte itd. da u navedenim primjerima nije bilo kršenja epidemiološkim mjera zorno pokazuje rastući strah „vladajućih“ od vlastitih građana koji su odlučili da više neće bespogovorno provoditi razne epidemiološke mjere za koje ne postoji nikakav dokaz ili znanstveno uporišta da su od neke posebne koristi.

Jednom sve prevesti „žedne preko vode“ uz strah kao glavni alat nije bilo teško, no nekako mi se čini da drugi put na isti trik baš i neće proći….

U Zagrebu, 09.02.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo