Podjeli

Poštovani!

Povodom Međunarodnog dana života prve nedjelje u veljači obratili smo se podupirateljima naše udruge Glas roditelja za djecu – GROZD da kontaktiraju i potaknu sve saborske zastupnike koji se nominalno zalažu za život od začeća da svojim potpisom podrže stavljanje prijedloga Zakona o zaštiti života na dnevni red Hrvatskog sabora.

Do kraja veljače potrebno je prikupiti 30 potpisa da bi prijedlog zakona došao na saborsku raspravu. Premda su ga izradili Hrvatski suverenisti, radi se o nadstranačkoj inicijativi u kojoj svaki od potpisnika postaje predlagač te može predstavljati i braniti ovaj prijedlog u raspravi. Za sada je inicijativu podržalo svega deset zastupnika: sva četvorica iz Hrvatskih suverenista (Hrvoje Zekanović, Marijan Pavliček, Željko Sačić i Marko Milanović Litre), samo dvojica iz Most-a (Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja), samo jedan iz Domovinskog pokreta (Stjepo Bartulica), Zlatko Hasanbegović iz Bloka za Hrvatsku i dvoje neovisnih zastupnika Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan.

U prijedlogu zakona se u potpunosti štiti život od začeća (pobačaj bi bio moguć jedino u nekim slučajevima kad je ugrožen život majke), a naglasak je na prevenciji i edukaciji te na savjetovanju i pomoći trudnicama. Prijedlog zakona može se pogledati ovdje.

Hrvatski je sabor, prema odluci Ustavnog suda iz 2017. godine, trebao najkasnije do 2019. donijeti novi zakon i tako staviti izvan snage zastarjeli zakon o pobačaju iz 1978. godine, no to još do sada nije učinio. Vladajuća većina, premda deklarativno demokršćanska, očito izbjegava ovu temu i suočavanje sa znanstvenim spoznajama o početku života i temeljnim pravom svakog ljudskog bića na život, te se čini da je ovakva inicijativa jedini način da se u skorije vrijeme o ovom važnom pitanju povede saborska (i javna) rasprava.

Među potpisnicima nedostaje još zastupnika koji se inače u javnosti predstavljaju kao pobornici prava na život. Nadamo se da im sada, kada to trebaju i na djelu jasno i hrabro pokazati, neće biti važniji njihov politički imidž od zaštite života nerođene djece.

Srdačan pozdrav,

Kristina Pavlović

predsjednica udruge Glas roditelja za djecu – GROZD


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika