Podjeli

Za poštovanog
gradonačelnika Mata Frankovića
GRAD DUBROVNIK
Idejne inicijative za ostvarenje novog centralnog gradskog parka dr. Franja Tudjmana u Dubrovniku, te medjunarodnog Instituta za buducnost Europe” na Srdju

Postovani gradonačelniče Mato Franković,

kao svojevrsni preduskrsnji poklon nasem voljenom gradu Dubrovniku i Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji, kao i domovini Hrvatskoj, u pozitivnom i krscanskom duhu, altruisticki darujem u naslovu inicirane urbanisticko-arhitektonske projekte za razvoj naseg drustva i prostora. Takvi projekti su idealni za konzumiranje financijsko-kapitalnih investicijskih sredstava iz EU interventnih i redovnih fondova Europske komisije. U budzetima Europske komisije su predvidjene za Republiku Hrvatsku najmanje 22 milijarde eura u ovom desetljecu – u projekcijama za razvojne investicije. To jest; financijskih sredstava imamo u izobilju na rspolaganju koje moramo maksimalno iskoristiti. Samo trebamo sto vise projekata pripremiti za koristenje tih velikih kolicina novaca. U tom poduzetnickom duhu za javni interes, i ja osobno, kao hrvatski patriot i arhitekt, zelim pozitivno proaktivno pridonijeti sa iniciranim idejnim projektima.
Dakle, dozvolite mi da, kao arhitekt, urbanist, prostorni planer i gradjanin naseg voljenog grada Dubrovnika, Vama i Gradskoj upravi Grada Dubrovnika prezentiram prvi inicirani gradski projekt za realizaciju u skoroj buducnosti. Naime, predlazem da svim zajednickim snagama pokrenemo novi javni gradski zahvat revitalizacije i prenamjene dijela urbanog podrucja, te da iznjedrimo najbolja rjesenja za taj novi veliki urbanisticki projekt; centralni gradski park na prostoru “Pod Dubom“; izmedju kardinalnih gradskih ulica Vladimira Nazora i Puta od Republike, na podrucju gdje se trenutno nalaze neprimjereno neugledne barake, skladista, odlagalista i gradjevine-rugobe. Taj prostor je od iznimne vrijednosti za grad Dubrovnik, te zato zasluzuje prioritetnu paznju i tretman, odnosno preobrazbu u visoko dostojanstvenu urbanisticko-krajobraznu cjelinu. U prvoj fazi ovog gradskog projekta Grad Dubrovnik, uz snaznu podrsku Dubrovacko-neretvanske zupanije i svakako Vlade Republike Hrvatske, najprije treba dogovorno ili eksproprijacijom otkupiti imovinu doticnih baraka, skladista i drugih gradjevina sa pripadajucim parcelama (svih potrebnih katastarskih cestica) ili dogovorno premjestati vlasnike sa podrucja obuhvata ovog urbanistickog zadatka. U drugoj fazi bi slijedio proces konkretnog osmisljavanja i projektiranja tog parka. Dok bi u trecoj fazi ovog projekta slijedila, naravno, sama izvedba parka. U jednom dijelu te parkovne cjeline bi se moglo ici s kompanijom Konzum u javno-privatno partnerstvo, sa ostvarenjem javne gradske podzemne garaze ispod novog trgovackog centra Konzum.
  Takodjer, predlazem da se taj novi centralni gradski park u Dubrovniku zajedno sa predlozenim gornjim platoom (parkovnim aneksom) nazove: “park dr. Franja Tudjmana”. U privitku Vam prilazem idejni nacrt za ovaj park, koji je nastao na konceptu: dr. Franjo Tudjman je utkan u DNK hrvatskog naroda.
  Zatim, dozvolite mi da Vam prezentiram i drugi inicirani gradski projekt; internacionalni “Institut za buducnost Europe“, na odredjenoj lokaciji na Srdju. Ovaj medjunarodni znanstveno-intelektualni i multi-disciplinarni trust mozgova za pozitivno osmisljavanje buducnosti i razvijanje svih zemalja i naroda Europe bi bio zapravo inicijativno pod ingerencijom sadasnje Potpredsjednice Europske komisije gdje. Dubravke Šuice. Taj Institut za buducnost Europe u Dubrovniku bio bi financiran iz europskih fondova, te bi okupljao najbolje znanstvenike i intelektualce svih vrsta strucnosti iz svih zemalja Europe. Dubrovnik je idealna mediteranska lokacija, sa medjunarodnom lukom Cilipi, za ostvarenje ovakvog znacajnog internacionalnog instituta.
  Pri tome, osobno kao arhitekt, iniciram da se taj Institut za buducnost Europe utjelovi u ikonickoj arhitekturi, odnosno zgradi “Kugla“/ “The Bowl“, cije sam autor. Tako da mi inteligentni Hrvati sa izvrsnim projektima pokazemo cijelom svijetu da mozemo iznjedriti sjajne projekte za dobrobit cijelog jednog kontinenta.
  U privitku Vam prilazem osnovne, odnosno idejne prostorne prikaze arhitekture “Kugla“/ “The Bowl“.
  Bas sada, u vrijeme velike svjetske ekonomske recesije, Vlada RH ce na teritoriju drzave Hrvatske sa interventnim EU financijskim sredstvima pogoniti lokalne ekonomije – zbog izvanredne situacije ekonomske krize izazvane nesretnim korona-slucajem, sto se definitivno treba tretirati kao elementarna nepogoda u 2020. i 2021. godini. A na nacin da ce Vlada RH alocirati svojim zupanijama, gradovima i opcinama znacajna ad hoc EU financijsko-kapitalna sredstva za razvojne javne projekte na konkretno lokalnim teritorijima hrvatskih samoupravnih jedinica i tako de facto, kroz javne radove, poticati pokretanje sveukupnog gospodarstva u Hrvatskoj.
  Inace, za sve ovakve gradske projekte, kao i za mnoge druge urbanisticke projekte, definitivno mozemo iskoristiti bespovratna sredstva i iz redovnih europskih fondova Europske komisije i to u iznosima do 85% sufinanciranja (pri cemu nam moze pripomagati u kontaktima i Potpredsjednica Europske komisije gdja. Dubravka Šuica), dok 15% investicijskih sredstava mogu zajednickim naporima ostvariti Grad Dubrovnik, Dubrovacko-neretvanska zupanija, ali i, dakle, su-partija Vlada RH. Odnosno, pokrice za tih 15% sufinanciranja (EU) projekata bi zapravo osigurala Vlada RH u alociranom budzetskom novcu. Vlada Republike Hrvatske ce tako konzumirati EU interventne fondove, dakako uz kompatibilnu pratnju zupanija, opcina i gradova.
  Na primjer; takodjer sada treba intenzivirati pripremne radnje i za vrlo vazni projekat nove i moderne terminalske zgrade sa pripadajucim kompleksom medjunarodne pomorske luke Gruz. Taj razvojni projekt se moze u potpunosti financirati iz redovnih i interventnih fondova Europske komisije.
  Vezano za ova dva gradska projekta; centralnog gradskog parka u Dubrovniku i internacionalnog Instituta za buducnost Europe, predlazem da prvo organizirate nas zajednicki konferencijsko-radni sastanak svih relevantnih osoba i suradnika iz Grada DubrovnikaDubrovacko-neretvanske zupanijeVlade Republike Hrvatske, te i Drustva arhitekata Dubrovnika – da kolaborativno iznjedrimo najbolja kolegijalna misljenja i solucije za ovakve dobrodosle inicijative i urbanisticke projekte u Dubrovniku za naredno razdoblje.
  Pri tome se ja osobno i dalje stavljam na raspolaganje Gradu Dubrovniku i Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji da, kao strucnjak prepun pozitivnog entuzijazma i dobrih ideja, radim i doprinosim nasem prelijepom gradu Dubrovniku, ako treba i pro bono od srca i duse – iz moralnih razloga na cast i ponos voljenom gradu Dubrovniku.
  Ujedno bih iskoristio ovu priliku da nas sve podsjetim da sam, kao arhitekt i prostorni planer, 2019. g. resornoj Ministrici Mariji Vučković, odnosno Vladi Republike Hrvatske inicirao jos jedan hrvatsko-europski strateski projekt/program: milenijski pothvat sustavnog i profesionalnog posumljavanja podrucja Dinarida (sa sjemenjem i mladicama autohtonih mediteranskih stabala – nekoliko vrsta pomjesanih horizontalno u prostoru i gradirano po nadmorskim visinama – otpornih na velike vrucine, susu, jake vjetrove buru i jugo, te po mogucnosti u sto vecoj mjeri i rezistentnima na pozare), pa tako u sklopu toga i posumljavanje jugo-zapadne padine Srdja – iznad starog grada Dubrovnika. Pri tome bi se u ovom specijalnom projektu rijesilo i pitanje oborinskih voda koje bi se onda kanalizirale u adekvatne drenazne sustave, stiteci tako grad od silovitih bujica kisnice vode i mogucih poplava u gradu. Uostalom, sto se tice posumljavanja jugo-zapadne padine Srdja, Dubrovnik je vazda u proslosti bio prepoznatljiv po svojoj Dubravi – sumi stabala duba – te je po nazivu Dubrava i dobio danasnje ime Dubrovnik!
  Ovaj milenijski pothvat posumljavanja Dinarida, u operativnom smislu, bi se trebao najintenzivnije odvijati u iducih deset godina, ali i kontinuirano u nadolazecim desetljecima – sto bi bilo u korist Hrvatske, Europe i novim generacijama koji dolaze.
  Ako su “ljudi” u proteklim stoljecima umjetno-intervencijski i neodgovorno posjekli, ili podmetanjem pozara istrijebili sumu na jadranskoj strani Dinarida, onda civilizirani ljudi naseg doba moraju sustavno saditi drvece i intervencijski posumljavati mnoge ogoljele prostore i tako pozitivno mijenjati krajobraze i posljedicno lokalno-globalne klimatske prilike! Barem u Hrvatskoj. A potom bi ovaj sjajan hrvatski pothvat kao europski strateski pilot-projekt mogao biti “zvijezda vodilja” i drugim mediteranskim zemljama, pa cak i mnogim drugim preko-oceanskim zemljama poput, na primjer; Kalifornije, Nevade, Arizone, Teksasa, Novog Meksika, Australije, Cilea, itd.
(“Misli globalno, djeluj lokalno!”)
  Financiranje ovog jedinstvenog stratesko-prostornog i ekoloskog projekta/ programa u Hrvatskoj bi trebalo biti prvenstveno iz fondova Europske Unije.
  Ovaj milenijski strateski drzavni pothvat posumljavanja Hrvatske bi trebao biti vodjen od Vlade Republike Hrvatske u suradnji i koordinaciji sa: doticnim zupanijama i njihovim organizacijama, Hrvatskim sumama d.o.o., Sveucilistem u Zagrebu (Sumarski fakultet i Arhitektonski fakultet – Zavod za prostorno planiranje), Hrvatskim sumarskim institutom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, i dr.
  Osim starog grada Dubrovniku je potrebna i ta pripadajuca cjelokupna identifikacijska slika sa sumom “Dubravom” u svojoj krajobraznoj okolici podno Srdja.
  I u tom smislu nesto se uskoro mora pozitivno poduzeti!
  Eto, to su plemenite i hvale vrijedne idejne inicijative u sklopu sustavnog “ozelenjavanja” grada Dubrovnika – za javni interes.
  Hvala Vam unaprijed na Vasem osobnom angazmanu na ovim i svim drugim razvojnim projektima!
Uz lijepe pozdrave,
Božo Šimunović
—-
Božidar Šimunović, Master of Architecture, Dipl. Ing. Arh.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo