Podjeli

Najveća oporbena stranka SDP završila je svoj unutarstranački izborni proces izborom novog vodstva na čelu sa predsjednikom Peđom Grbinom. Predviđanja mnogih da bi se mogao ponoviti scenarij od prije 4 godine  kada su se tadašnjem novoizabranom predsjedniku Davoru Bernardiću na samom startu mandata otvoreno suprotstavili neki saborski zastupnici, među njima i sam Peđa Grbin,  se po svemu sudeći ponavlja. Naime klub zastupnika SDP-a je odbio prijedlog novog predsjednika za neke kadrovske promjene u Hrvatskom saboru i time dao do znanja da ne uvažava odluke stranke.

Dakle ponavlja se  potpuno isto što se događalo i prije 4 godine, a o tome kako će se to ovaj puta završiti će ovisiti ne samo budućnost Peđe Grbina i novog vodstva već i samog SDP-a koji bi novim raskolom mogao ući u opasnu zonu uz mogući potpuni raspad. Uspješnim rješavanjem trenutnog problema, što se može vrlo brzo i efikasno na više načina.  Peđa Grbin može postati istinski lider opozicije koji bi na valu aktivnosti koje je pokrenuo predsjednik Milanović mogao pozvati i predvoditi oporbu u aktivnostima koje su do „jučer“ bile nezamislive. Za pobijediti korupciju, klijentelizam, lopovluk, neefikasno pravosuđe i političko kriminalne kartele nije niti može biti dovoljno osnivanje jalovih istražnih povjerenstava već je nužno pokrenuti opću mobilizaciju svih zdravih snaga u društvu uključujući i same građane kojima je dosta lopovluka i ispraznih izgovora „nedodirljivih“.

Ponašanje „elita“ je već odavno prešlo sve granice, a odgovori koje daju građanima, na svaki dan sve više pitanja, su toliko providni, neargumentirani i iritirajući da je zaključak kako se „elita“ toliko razbahatila da građane očito smatraju maloumnicima ili osobama sa posebnim potrebama. Devijacije na svim razinama vlasti su u negativnom smislu uzele toliko maha da se u normalu možemo vratiti samo radikalnim mjerama i potezima. Kancer se ne može liječiti kamilicom već žurnim kirurškim odstranjivanjem bolesnog tkiva. Ista je stvar i sa „rakom“ koji razdire društvo kojeg se može odstraniti samo odlučnim potezima.

Da bi se u tome uspjelo Hrvatskoj treba netko tko je u stanju okupiti i povesti sve preostale zdrave snage, netko tko nije „umočen ili umrežen“ u koruptivnu hobotnicu koja uništava sve pred sobom. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je na svoj način, vrlo jasno, grubo i razbijački što ovaj puta podržavam,  otvorio cijeli niz pitanja koja precizno pogađaju u srž problema, no ono što treba na tom valu nastaviti raditi je u sferi aktivnosti politike odnosno u ovom slučaju oporbe. U interesu Hrvatske je da se stanje u SDP-u što prije stabilizira i da se time novom predsjedniku Peđi Grbinu otvori mogućnost da pokaže da li je on istinski lider oporbe koji je u slučaju potrebe sposoban pozvati i građane da izađu na ulicu ili samo još jedan novi „Bero“….

Hrvatskoj što prije treba jako lijevo krilo kako bi se „ptica“ prestala vrtjeti u krugu, krugu korupcije, klijentelizma, laži i nepotizma političko kriminalnog kartela koji je već pustio pre/dugačko korijenje. Ako je suditi po „stasu“ onda bi Peđa Grbin svakako mogao biti „taj“!?

 

U Zagrebu, 08.10.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika