Podjeli

Poštovani Ministre znanosti,

Poštovani rektore Zagrebačkog sveučilišta,

Kao što sam obećao u Pismu kolegama sa Sveučilišta Sjever na portalu dragovoiljac.com objavljena je moja knjiga

ZAŠTO MIROSLAV TUĐMAN NIJE BIO PROFESOR EMERITUS?

https://www.dragovoljac.com/index.php/pecaric/32359-miro-tudjman

U njoj su i to pismo kao i prethodna dva u svezi s raspisivanjem natječaja za bivšeg rektora Borasa na koje se namjeravam javiti. Jasno vam je da profesor Tuđman iako je još 2017. godine predložen od Filozofskog fakulteta za to zvanje do smrti 2021. nije izabran. A u tom razdoblju je rektor bio dr. sc. Damir Boras kome je mentor za doktorat bio upravo prof. Tuđman. Boras je doktorirao poslije 15 godina provedenih na FF-u i u 48. godini života!

I ja sam odbio biti profesor emeritus na Sveučilištu u Zagrebu jer sam smatrao da je izbor takvog profesora za rektora sramota tog sveučilišta.

S druge strane najavljeno je da će po novom zakonu mnogo više biti od važnosti doprinos pojedinih fakulteta i sveučilišta. Iz tih pisama vidjeli ste da imam više znanstvenih radova na Scopusu od svih kolega zajedno na Sveučilištu Sjever i dvostruko više takvih radova od svih kolega zajedno na Grafičkom fakultetu.

Iz tih pisama ste vidjeli da se namjeravam javiti na te natječaje i iz njih se vidi da u pravcu rada u Teoriji informacija sa svojim suradnicima smo izuzetno cijenjeni u svijetu što se ni približno ne može reći za bivšeg rektora.

Vama je sigurno jasno da će se oni pozvati da nisam biran u toj oblasti iako imam mnogo bolje reference od dr. Borasa, jer imam mnogo više radova i moje glavne oblasti (kažu neke kolege da sam „kralj nejednakosti“). Međutim cilj je da pokazu kako im nije u interesu imati na Sveučilištu Sjever odnosno Grafičkom fakultetu radove koji su izuzetno cijenjeni u svijetu, a da im odgovara čovjek koji je bio rektor u vrijeme kada prof. Tuđman nije mogao postati profesor emeritus.

Kako se na te natječaje trebam javiti uskoro smatrao sam da je bolje dati knjigu na portal tako da je dostupna svima. Inače bih prvo ponudio Ministarstvu znanosti i Sveučilištu u Zagrebu da je tiskaju i tako pokažu da su protiv negativne selekcije, ali i da žalite zbog nepravde koja je učinjena prof. Tuđmanu.

Naravno, knjigu možete tiskati bez obzira što je dana kao e-knjiga. Primjer je moja knjiga o prof. dr. sc. Slobodanu Langu koju sam objavio na istom portalu gdje su je vidjeli iz udruge „Bijeli put“ pa je ona i tiskana.

S poštovanjem,

Dr. sc. Josip Pečarić,

Redoviti član HAZU

Izvanjski član DANU

CC: HINI, Rektoru Sveučilišta Sjever, Dekanu Grafičkog fakulteta


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema