Podjeli

Jedna “bogata” zemlja, kakva je naša , mora držati renome u dosljednosti provođenju pojedinih propisa. Davanje koncesije hidroelektrane na natječaju na kojem su se javili tri ponuđača, pokazalo je nam da se u Hrvatskoj radi isključivo po zakonima “uhljebistana”.
Na natječaj koji je počeo prigodno na Badnjak, nešto kao i najava da će INA opet u naše ruke, javila su se 3 ponuđača.
Prvi i treći su u braku i to je bila veća i manja ponuda, a druga ponuda za jednokratnu naknadu bila je 35000 kuna veća od treće koja je prihvaćena.
Koncesija inače godišnje iznosi 1% dobiti ostvarene distribucijom struje i bilo bi puno više zainteresiranih da natječaj nije otvoren na Badnjak.
Jučer je jedna gospođa objasnila da ministar Ćorić ništa nije kriv, da se tvrtka koja je dobila koncesiju na vrijeme iz zaštitara pretumbala u vrsne energetičare i da su morali prihvatiti baš njihovu ponudu jer ovi koji su nudili više novaca nisu ispravno uvezli ponudu.
Ta elektrana je poslovala u sklopu tvornice cementa, ostavština je radnika sada penzionera koji životare u mirovini, država se navikla trgovati minulim radom bivših radnika koji su u većini u” penaliziranoj” mirovini jer su firme propale, i zbog jednog papira kojemu je možda zamijenjen redoslijed odbacuju prihod godišnje prosječne mirovine.
 Prije svega forma, a onda novac, poručuje nam gospođa iz ministarstva kojeg češlja Olaf zbog mućkanja s poticajima već više od godinu dana.
Gospođa je zaboravila da je kriv onaj tko u “Uhljebistanu”potpise daje, ali i onaj tko mu potpise nosi,
a najviše onaj tko uzima u obranu potpisivače.
Da nismo zemlja gdje se radi po babi i stričevima ne bi bila tolika gužva na rotoru za Remetinac.
Ministar Marić jučer je također nakratko skočio u dućan ,da vidi kako se užurbano mijenjaju cijene, da bi danas počela djelovati Plenkovićeva mjera “Spašavanje građana bez novaca”. Nije bilo gužve, ni jučer ni neće ni danas, cijene su odavno probile plafon i jedini način da se preživi je da se samo nužno kupuje.
Marić je ipak zalutao vam svog resora, trebao je svratiti do banaka s kojima se bolje razumije.
Zaba je u poslovnom prikazu objavila da je na bankovnim naknadama lani zaradila 1 milijardu i 280 milijuna kuna,
PBZ  483 milijuna, a imaju i najnoviji proizvod naknada za podizanje gotovine na šalteru od 3-2 kune za male transakcije do 5000 kuna.
Zarada banaka koje su sve redom povisile naknade pokazuju nam na slučaju ZABE da zrno po zrno, može biti jako bogata pogača. Dobit stranih banaka putuje u zemlju porijekla banke, menadžeri si isplaćuju milijunske bonuse, sve po zakonu ovako “bogate” države, koja eto dopušta da se lihvare penzioneri koje je vrijeme pregazilo, pa još uvijek više vjeruju živom čovjeku nego bankomatu, i zbog toga dodaju zrnje u pogaču nekog tajkuna koji  se sada bahati u Dubyju, ispija koktele s kišobranom na slamku i pjeva: ” Mariću o Sole mio!”
Banke su digle naknade prije rata u Ukrajini, odmah
 poslije velike priče o prešutno velikim kamatama, na prešutno odobrena prekoračenja po minusima na tekućim računima. Sve po zakonu i dogovoru s domjenaka na kojima Marić nalazi sponzore za svoja ljetovanja. Plenković je nekoliko puta pričao kako će nas spasiti , sve je ostalo na tome kako je odgovaralo bankama, kojima je onda prešutno odobreno da dignu naknade koliko ih je volja.
Gdje god se može zagrabiti tu se grabi nemilice, pogoduje svojima i njihovima, i onda nam pametuju i o moralu drže prodike Kerum&Ćaćić, koji su ostali dužni milijune kredita koje danas otplaćuju građani većim kamatama i naknadama za svoje novce koje ih je država prisilila dobivati preko banaka koje je prodala strancima.
Ne vjerujte u spašavanja iz mutne vode u koju su nas gurnuli vladajući, dok računi na kojima je novac na karticama stranih lihvara svaki dan odlazi iz Hrvatske, za proizvod koji se zove “naknada za podizanje gotovine s vlastitog računa.”
Ti su ljudi bili male bebe dok ste vi uplaćivali novac u mirovinski fond, a sad njima plaćate da bi ga mogli dobiti i kupiti si kruh koji je zamijesio čovjek u Poljskoj iz žita koje je izraslo u Slavoniji.
Sva prirodna bogatstva su već prodana sada slijedi lihvarenje na novcu za nužne potrebe, oba dva usklađivanja mirovina, prošle godine, nisu koštale državu koliko je novaca zaradila ZABA za naknade za bankovne transakcije.
Jesmo li taoci ili samo korisne budale ovima na vlasti, sasvim je svejedno, samo to mora prestati.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo