Podjeli

Emisija Otvoreno je prije tri dana ugostila po ne znam koji puta državnog tajnika Ivu Milatića,

navodno stručnjaka za energetiku. U nastupu samohvale je želeći podastrijeti građanima svu raskoš svog medijskog talenta iznio niz neprovjerenih, paušalnih informacija, koje su netočne a time obmanjuju javnost.

O čemu se radi? Navodeći kako je uvoz električne energije u 2021. godini drastično pao iznoseći cifru od 10 posto uvoza Republike Hrvatske, što predstavlja za laike ogroman pad jer se po medijima govori da je Hrvatska jedan od najvećih uvoznika u Europi, s desetgodišnjim prosjekom od preko 30 posto. Prava je istina da je uvoz iznosio 24 posto jer Milatiću nisu službenici MINGOR-a objasnili da je nuklearna elektrana Krško izvan Hrvatske te se prema europskim pravilima računa u bilanci kao izvor koji predstavlja uvoznu električnu energiju. Čitaoci se zasigurno sjećaju da je Republika Hrvatska imala dugogodišnji spor sa Slovenijom kada je odbila isporučivati struju iz nuklearke, krajem prošlog stoljeća. Skandal je završio  arbitražom pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) koji je trajao preko deset godina (odluka je donesena 2016. godine). Hrvatska je od potraživanja koji su sastavili timovi odvjetnika (preko 150 milijuna dolara) dobila 43 milijuna eura, od kojih je dobar dio isplaćen odvjetnicima. Nadalje, smanjeni uvoz je rezultat iznadprosječne hidrološki povoljne godine (što nije slučaj u ovoj 2022. godini) te nije rezultat HEP-ovih uspjeha nego klimatskih faktora. Uz ovo dodao bih da je tom uspjehu dakako pridonijela zelena energija, poglavito vjetroelektrane od kojih je HEP sagradio 58 od ukupno instaliranih 950 megawata. Ovo je zaista jedinstven slučaj u Europi da nacionalna elektroprivreda kaska za privatnim lobistima koji su se uz bagatelne koncesije na zemlju, domogli Bogom danih lokacija. Od toga hrvatski narod nema ništa osim obveze kupnje te zelene električne energije po ponajvišim cijenama u Europi.

Ostale tvrdnje tajnika Milatića  o povećanju cijene plina i struje od  30-40 posto u Francuskoj, poslije provjere su slijedeće: Francuska Vlada je  donijela odluku da se cijene plina ZAMRZAVAJU do 30. lipnja 2022. godine (odluka od mjeseca prosinca 2021. godine), a cijena struje se povećava za 4 (četiri posto) objavljeno na stranici REBUBLIQUE FRANCAISE- službena stranica francuske Vlade 2. veljača 2022. Latinski bi se reklo Sapienti sat.

Poslije ovakvih paušalnih, kako komunikolozi nazivaju komunikacija Milatića, preporučio bih premijeru Plenkoviću da ga odmah smijeni s veoma važnog mjesta državnog tajnika te to mjesto prepusti kompetentnoj osobi.

Ipak, nevjerojatno je da niti jedan od sudionika emisije nije osporio ili barem diskutirao izložene brojke, ali to je samo eklatantan primjer kako se medijski prostor iskorištava u svrhu  samo-promidžbe te na taj način daje iskrivljenu sliku aktualne situacije u pogledu budućnosti energetskog sektora i sigurnosti opskrbe energijom općenito.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika