Podjeli

Dok Vlada vadi arsenal protiv sitnih povećanja cijena prilikom zaokruživanja na euro, Erste banka digla je kamate na stambeni kredit.
 Još jedna u nizu samohvala pukla je kao kukuruz u tavi.
Prvi i osnovni razlog zašto euro, u tumačenju svih vladinih nestručnih mešetara bio je da će Hrvati zbog uvođenja eura imati stabilno niske kamate na zaduženja.
Erste je samo prva banka u nizu, nikad pa ni tad , nije se dogodilo da se zla ne dogode u nizu, pa će sada, onaj tko godinama otplaćuje, već stari stan ili kuću dobiti novo opterećenje.
Kakav arsenal protiv toga ima Plenković, vjerojatno nikakav, povećanje kamata nije se dogodilo 31. 12. već par dana poslije, a na snazi je gentlemenski sporazum, Plenković može što hoće, banke gule koliko se da odguliti.
Još jedan gentlemenski sporazum propada ovih dana. Ustavni sud donio je odluku da se prizna pravo na naknadu invalidnosti jednom pripadniku HVO koji je u Bosni nagazio na minu.
Gentlemanskim sporazumom negdje poslije rata dogovorili se naši da pripadnicima HVO isplaćuju mirovinu u Hrvatskoj, po posebnim propisima, a propisi su toliko posebni da negdje oko 6700  pripadnika HVO-a za ukupan staž s vojnim angažmanom iznosi 6, godina i nešto mjeseci u prosjeku mirovina iznosi 3600 kuna.
 Kada se ministar Medved nakon plinske afere  angažirao kao salonski političar, vrhunski pregovarač, odmah je dogovorio da nema zastare za prijavu nastale invalidnosti za vrijeme rata u BiH.
Danas na raznim sudovima ima na tisuću zahtjeva potpisanih rukom istog bojišnika Generala Rojsa s masovnim stradanjima na terenu. Prijave su potpuno identične rana na istom mjestu, u isto vrijeme na istom bojištu, s istim milijunskim iznosom za odštete koje će sada po najnovijoj odluci US vjerojatno svi morati dobiti.
Ministar Medved napravio je  medvjeđu uslugu stradalnicima na potresom postradalog područja svojim vođenjem stožera za obnovu. S postradalog ruralnog dijela za dvije godine ni šutu nije uspio maknuti, a na snazi je bilo pravilo tko sam počne čeprkati nikakvu pomoć od države neće dobiti.
Medved ima i komisiju za utvrđivanje invalidnosti, zahtjev se podnosi ministarstvu branitelja, na tisuće zahtjeva već čeka, komisiju je sastavila supruga državnog tajnika, a kriterij za člana komisije nije iskustvo za vještačenje.
Naknadu za vještačenje određuje Medved koji je  sve temeljito posložio tako da iznenađenja nisu moguća.
Odšteta ide od dana nastanka invalidnosti pa će to onda biti u milijunskim iznosima.
Poslije godine isporuke dolazi jako posna godina za Hrvate, veće cijene, veće kamate, nove invalide na proračunu iz susjedne države koji su tamo i stradali u ratu koji je završio prije dva i pol desetljeća. Pravo na naknadu štete ima i obitelj preminulog  bez obzira kada je preminuo ako se po Medvedovoj komisiji smrt ikako može povezati s ratom.
Ustavni sud nije odluku donio jednoglasno, a to je još jednom potvrdilo pravilo da između čisto bijele i čisto crne, postoji i sto nijansi sive boje, kojom se pišu sudska rješenja.
S obzirom na to da su svi sudci učili iz istih knjiga, od jednako obrazovnih profesora, na istim fakultetima u pitanju su osobne genske promjene na pojedinim sudcima.
Novi ministar Bačić prvi korak prema obnovi napravio je prema Kaptolu, otišao je na razgovor s kardinalom Bozanićem, a razgovaralo se o izgradnji nogometnog stadiona koji nije stradao u potresu. Dotle glinska dogradonačelnica skuplja donacije i traži ljude koji bi pomogli stradalnicima da prežive zimu.
Bačića je za ministarsku funkciju, navodno predložila Marijana Petir zbog njegovih poznavanja sistematskih rješenja.
Ako netko zna, Petirka sigurno zna, u školovanje krenula je s biologijom, završila je teologiju, a na postdiplomskom studiju i menadžment za neprofitabilne organizacije i od toga ima profit  od nekih 5 milijuna kuna na svom računu.
Uz to ima i završen tečaj za vatrogasce za “nedajbože” da negdje dođe do kratkog spoja u svemu tome.
 Petirka isto svojim primjerom dokazuje da nema ničeg nespojivog na svijetu kad je protofit u pitanju.Pola milijuna nogometnih navijača danas očekuju dobre vijesti iz novog gentlemanskog sporazuma između Bačića i Bozanića, a milijun onih koji plešu po žici koja graniči sa siromaštvom, obavijest od banke da im je sjela ovrha za režije i uvećana rata za krov nad glavom koji je već počeo prokišnjavati, a sada je dug veći nego je bio.
.Milijun i tristo tisuća penzionera saznalo je da će nakon isplate mirovina nakon usklađivanja, na to još treba pričekati, za mirovinu moći puno manje kupiti nego se moglo do prije vremena za koje se usklađuje.
Večina Hrvata pleše na žici biti ili ne biti, naši političari dovode američke stručnjake da si osiguraju još jedan mandat da učine ono što nisu u protekla tri ili četiri dok su bili u Saboru i bili na poziciji koja vedri i oblači. Novci nisu iz crnog fonda, samo iz proračuna koje stranka dobiva za komunikaciju na terenu s biračima. 200 000 eura za mandat po zastupniku, pa i onda kad zastupnik napusti stranku.
Vani je pretežno oblačno i tako će biti dok građani ne odluče rastjerati one koji su navukli ciklonu koja se vrti nad našom zemljom.
Hoćemo mi to? Hoćemo!
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo