Podjeli

U posljednjih nekoliko mjeseci često se u javnim medijima pojavljuje i javlja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ali ne kao državni dužnosnik zadužen za taj i te kako važan gospodarski sektor nego kao tumač i vladin analitičar širih ili specifičnih tema koje nemaju nikakve veze sa sektorom na čelu kojega se nalazi kao ministar. Tako je na primjer prije nekoliko mjeseci Tomislav Ćorić sudjelovao, i to kao predstavnik Vlade, na panelu koji je raspravljao o uvođenju eura u Hrvatsku. Normalno je bilo da na tom panelu o toj temi u ime Vlade raspravlja u najmanju ruku ministar financija ili gospodarstva, pa je upitno zašto premijer delegira za tu temu resornog ministra okoliša i energetike.

 

Time se ponavlja ne tako rijetka pojava u Plenkovićevoj Vladi da o značajnim državnim i društvenim problemima govore dužnosnici koji ne samo da nisu kompetentni raspravljati o određenim temama državne politike nego svojim sudjelovanjem šalju krivu poruku javnosti koja ima pravo znati cjelovitu istinu o određenom pitanju. Naravno takvo šarlatantstvo na najvišem ministarskom nivou nije nikakva novost u djelovanju dosadašnjih hrvatskih vlada, pa je to i jedan od razloga što se država nalazi u permanentnoj društvenoj i političkoj krizi, zbog čega je Hrvatska po mnogim pokazateljima na samom dnu Europske unije.

 

Kad je u pitanju Tomislav Ćorić očito je da ga predsjednik Vlade zbog određenih razloga u posljednje vrijeme medijski forsira, pa je tako bilo i u nedavnoj emisiji “Otvoreno” na HTV-u u kojoj se raspravljalo  o gospodarskim i inim posljedicama pandemije korona virusa s kojom je trenutno suočena zemlja. Bilo bi normalno da bi stajalište Vlade o toj temi obrazlagao ministar gospodarstva ili financija, ali se opet pojavio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić. On  je pokušao vrlo ozbiljnu gospodarsku krizu koja je već stvorila više od stotinu tisuća nezaposlenih prikazati u ružičastom svjetlu, postavljajući se bahato prema ozbiljnim svekolikim društvenim problemima s kojima se suočava država i društvo. Vrhunac njegovog šarlatanskog istupa dogodio se na kraju emisije kad je Tomislav Ćorić  s visoka zaključio kako će iz ove krize izaći “jači i bolji”, iako je svakome jasno, naravno osim ministru Ćoriću, da je to najobičnija “lažna vijest”. Dovoljno je samo  podsjetiti na podatak koji je u tom trenutku valjda bio poznat i samom ministru. Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda nacionalni BDP pasti će u ovoj godini čak za 9 posto, što jednostavnim riječima znači da će Hrvatska zapasti u duboku recesiju s nesagledivim posljedicama za državu i cjelokupno pučanstvo.

 

Međutim treba ukazati da u neku ruku ministar zaštite okoliša i energetike kad govori o tome da će nakon svega ovoga biti “jači i bolji” ima donekle pravo. Naime, on i njegova direktorska okolina u javnim poduzećima u državnom vlasništvu koja spadaju pod njegov resor predstavljaju leglo mita, korupcije i nepotizma, što u predstojećoj krizi ne može se očekivati da bude iskorijenjeno, nego samo povećano. Pod njegov resor spadaju: HOPS d.o.o. (direktor Tomislav Plavšić), HEP d.d.)direktor Frane Barbarić), JANAF d.d.(direktor Dragan Kovačević), HERA (direktor Tomislav Jurković), PLINACRO d.o.o. (direktor Ivica Arar). Kako funkcionira njegov resor najbolje je ilustrirati svježim podatkom o cijeni benzina. U doba kad je zbog gospodarske krize barel nafte na svjetskom tržištu pao na 12 dolara, pa čak i niže hrvatski građani plaćaju litru benzina skuplje nego kad je taj isti barel koštao 145 dolara.

 

Sam ministar je već dosad umočen u više korupcijsih i klijentelističkih afera, ali očito njega štiti moćna pozadina okupljena oko  Prvog plinarsko društva koje je ekskluzivni uvoznik ruskog plina, ali po svemu sudeći i sam premijer Andrej Plenković. U jednom slučaju kad se radilo o smjeni predsjednika uprave “Hrvatski operator prijenosnog sustava” (HOPS) zbog pogodovanja u natječaju koji uopće nije realiziran Tomislav Ćorić je premijeru rekao “ili on ili ja”, pa je predsjednik Vlade ustuknuo. Tomislav Ćorić je skupa sa suprugom Dubravkom Sinčić Ćorić koja je uzgred rečeno predsjednica Hrvatskog društva lobista bio uključen u inaće među političarima rašireni biznis s poduzećima bez uposlenih, pa su preko firme “Adeco d.o.o.”  bez ijednog uposlenog ostvarili na stotine tisuća kuna uz sitno plaćeni porez. U klasičnom sukobu interesa Tomislav Ćorić instalirao je svoga kuma Petra Sprćića za člana uprave HEP-a.  Međutim svoju bahatost i nepoštivanje općih društvenih normi, a ne samo zakona Tomislav Ćorić kontinuirano pokazuje u već dobro poznatom slučaju protuzakonito imenovane ravnateljice Nacionalnog parka Krka svoje ljubimice Nelle Slavice koja je u trenutku imenovanja imala dvije stranačke iskaznice. I Upravni sud u Splitu i Državni inspektorat presudili su da je Nella Slavica protupropisno postavljena na tu funkciju nasuprot protukandidatkinji i bivšoj braniteljici Ljiljani Zmijanović koja je imala stručne kvalifikacije za ravnateljicu. Unatoče tim dvjema rješenjima Tomislav Ćorić se ponaša kao diktator Tito kad je na suđenju izjavio da priznaje samo sud svoje partije. U ovom slučaju Tomislava Ćorića taj je sud HDZ odnosno predsjednik stranke Andrej Plenković koji o svemu tome šute. Po svemu sudeći bahatluku ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića nema kraja, pa je u jednoj emisiji dao naslutiti da ima ambiciju postati gradonačelnik Zagreba, što bi ako se Zagrepčani konačno ne osvijeste vodilo do devize “I nakon Bandića Bandić”.

Vjekoslav Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo