Podjeli

Kad živimo u vremenu u kojemu je apsolutni gospodar inflacija, vrijede nova pravila.

Dobiti bitku skoro je nemoguće, no izgubiti možeš i više ili imanje.
Slučaj s natječajima za sredstva za energetsku obnovu zgrada koje se provode metodom najbrži prst,nekako nas navodi da se u Hrvatskoj uvijek uvedu najlošija rješenja.
 Natječaj je službeno trajao 15 min.a ispod crte ostaju prijedlozi koji su prijavljeni nakon nekoliko sekundi. Bilo je toliko zainteresiranih da se nakon nekoliko sekundi prijavilo više od 200% potrebe s obzirom na količinu novca.
To bi bilo u redu u neko drugo vrijeme, ali da bi se prijavio projekt, treba projekt obnove s troškovnikom koji košta između 50 -60 000 kuna.
Isprazni se pričuva za zgradu za projektnu dokumentaciju i ostane bez ikakve šanse da se dobiju sredstva za koje se apliciralo. Projekt za drugu aplikaciju više ne vrijedi, jer su u nekom drugom vremenu drugačije cijene.
Iscrpljivanje sredstava za pričuvu povećava cijenu pričuve koji građani moraju platiti. Pakleni krug koju je nametnula inflacija vrti se u svim sferama života, ali i tu ima onih koji su profitirali.
Kredit koji je ministar Marić podigao na početku corona krize iz mirovinskog fonda da ni pomogao održati zaposlenost, srozao je vrijednost drugog stupa uplate i mirovinski fond.
Kredit je Ministar ugovorio s počekom na prvu ratu za 11 godina uz kamatu od 0,7 %, , uz inflaciju koja je sada jasno je da su sredstva mirovinskog fonda zauvijek izgubljena. Ministar Marić u nekom drugom vremenu , kada on neće niti biše ministar, bit će proglašen grobarom mirovinskih fondova, u njegovom mandatu donesena je i odluka da se dodatci na plaću više ne broje u prihod koji se oporezuje, time je umirovljenicima  ustegnuo jednu mirovinu godišnje.Poklopilo se da svaka godina mandata ministra Marića produžila i godinu za uvjete za starosnu mirovinu.
Danas imate situaciju da je netko tko je radio i uz rad se školovao kažnjen zbog toga manjom mirovinom pa premda i imao više od 45 godina staža.
Imate situaciju da nakon 65 godina života s punim stažom budete doživotno penalizirani jer ste po godinama  otišli, zbog nekog razloga, u prijevremenu mirovinu, a s druge strane imate ljude koji su u mirovini od 35 godina života iako su za posao koji su obavljali  bili i osuđeni na zatvor.
Mirovina doktora znanosti ili liječnika specijaliste koji je radio do 67 god. bit će manja od mirovine generala Zagorca koji je osuđen za krađu dragulja i odležao u zatvoru niz godina.
Dvostruka pravila u mirovinskom fondu gdje jedan dan  za ratovanja za branitelja vrijedi 49 lipa u obračunu za mirovinu, ako se nakon rata zaposlio i u mirovinu otišao s punim stažom  i mirovinom iznad svih prosjeka, za one koji rade dalje na crno i mirovinu primaju u punom iznosu.
Umirovljeni branitelj iz rada za svoje ratovanje u predviđen vremenu za trajanje života u mirovini dobije
6 450 kuna ukupno. General u mirovini od 35 godine života oko 3 600 000 kuna, branitelj u mirovini koji je nastavio raditi i uplaćivati u mirovinski fond, da mu je mirovina 4000, za prestali dio života dobio bi 656 000 kuna.
Sramotno za državu, sramotno za sve koji podržavaju ovu Vladu koja je omogućila da se branitelji koji su bili u rovu tako odvratno podcijene, a dokazani lopovi još i nagrade.
Ovo su izračuni s obzirom na prosječnu životnu dob, a  naravno da i ima onih koji će nadživjeti one koji su se u životu naradili.
Šofer koji je sada u zatvoru zbog  kriminalnih dojava u vezi afere Varga , bio je šofer u ministarstvu poljoprivrede s invalidnom mirovinom od 12 000 kuna, uz plaću šofera primanja su mu išla do 20 000 kuna.
Ovih dana se doktori bune zbog novog zakona po kojem bi morali prijavljivati ljude policiji da im se oduzme vozačka ako trebaju kakvu terapiju, a do prije  tri godine ministra je vozio invalid s invalidskom mirovinom i 100% invaliditetom.
U našoj državi generali nisu nikad čuli za onog američkog koji je čuven po svojoj izjavi o cijeni ratovanja.
Imamo generala više nego Rusija i Amerika zajedno, puno njih su u HV došli poslije “Sarajevskog sporazuma.” Jedan od njih udbaškim metodama došao je na mjesto predsjednika HSU da spriječi svako talasanje unutar redova umirovljenika, izbore je dobio između ostalog izjavom da ima malu mirovinu “jer si nije uspio “pribaviti”
potvrde o invalidnosti”., ali i pričom kako su pobjegli razarači JNA kad im je on bez oružja sa svoje krstarice, preko megafona, pri prijetio da će ih napasti
s topovima.a oni kad su ga čuli punom parom počeli su bježati prema Crnoj Gori.
Kad sve sumiramo HDZ drži umirovljenike u bijedi zbog lažnih bajki o velikim herojima koji su dobro unovčili rat, o njihovoj svetosti motiva, dok su pravi borci ostali sramotno poniženi , jer su poslije rata počeli raditi.
U još gorem položaju su umirovljenici koji su logistički podržavali rat, svi zaposlenici izdvajali su 10%  ratnog poreza i zbrinjavali 100 000 izbjeglica.
  Sve dubioze mirovinskog sustava koji je dorađivan za potrebe vladajuće garniture danas osjete umirovljenici u svojoj mirovini.
Ovih dana ide isplata dividendi firmi koje su djelomično u vlasništvu mirovinskih fondova. Nakon što je menadžment podijelio bonuse i prikupio dividendu onih koji su u vlasništvu tvrtki koje posluju unutar većeg sustava, zatražio je odgodu uplate dividende u mirovinske fondove. Poslovali bi još neko vrijeme s novcima koje inflacija svaki dan obezvređuje.
Vidjeli su od države da su umirovljenici u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali pa i oni bi zabili koji čavao u tu rupu.
Sve znamo i sve se mora mijenjati, da smo svi isti najveća je laž, umirovljenici dobro pazite tko vas zastupa, ovi do sada pokazali su što im je cilj. Grobare mirovinskog fonda treba udaljiti iz mjesta odlučivanja i pregovaranja, oni su sudionici u zločinu i devastaciji mirovinskog fonda.
Lošim odlukama ove Vlade umirovljenici danas su sirotinja dok su pregovarači u naše ime  bogataši velikih razmjera.
Hoćemo pravedno i nikako drugačije mora biti moto naše generacije.
Mirovinski fond su naši novci i mi trebamo uvesti drakonske kazne za loše upravljanje njima. Ovi sada za svaku godinu mandata produžili su staž za godinu dana i smanjili mirovinu za ,1% s obzirom na udio u plaći.
Zadužili su nove generacije koje misle ostati u Hrvatskoj da vrate dugove kojima oni sada podržavaju one koji za njih glasaju na izborima.
Za ponuđene novce za oporavak smišljaju propise po kojima se ništa ne može dobiti, samo izgubiti.
Tko to podržava nije prijatelj, niti dobar susjed, ne može biti pošten čovjek.
Osvijestimo se, priče i bajke ne plaćaju račune.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo