Podjeli

Poštovani gospodine Dobroniću,

Prošlotjedna presuda Županijskog suda u Zagrebu u tzv. slučaju Agram još jednom je pokazala stvarno stanje hrvatskog sudstva, kojega možemo okarakterizirati kao mjernu jedinicu za destrukciju i nepravdu.

Ovom presudom, kao i drugim presudama u kojima se pogoduje korumpiranim, vladajućim moćnicima u Hrvatskoj, hrvatsko sudstvo poručuje hrvatskoj javnosti da se više i ne trudi zadržavati privid da je sudska grana vlasti, već otvoreno nastupa kao servis moćnika i ugnjetavač hrvatskih građana. Hrvatsko se pravosuđe ovakovim presudama ruga pravu, ono se ruga temeljnim vrijednostima Europske unije kao što je jednakost pred zakonom, ali ono se ruga i hrvatskim građanima koji plaćaju to pravosuđe!

Činjenice u ovoj pravosudnoj trakavici dokazuju da sud djeluje protuzakonito i da nedvojbene kriminalne radnje nije uzeo u obzir. Javno objavljene protuzakonitosti u ovom slučaju sud je otvoreno ignorirao.

Prvostupanjska presuda donesena je tek 8 godina od otvaranja ovog kaznenog postupka, a standard Europskog suda za ljudska prava je da se prvostupanjska presuda ima donijeti u 2 godine.

Nadalje, zagrebački Županijski sud u ovom slučaju, proglasio je bivšeg direktora Holdinga Slobodana Ljubičića trajno nesposobnim za suđenje, a javnost je naknadno saznala da taj nesposobni Ljubičić ima sposobnost u jednom danu voziti 600 km, te se kandidirati na lokalnim izborima u Zagrebu?!

Tijekom ovog procesa kroz transkripte prisluškivanih razgovora moglo se iščitati kriminalno ustrojstvo zagrebačke gradske uprave koje je vodio pokojni Milan Bandić.

Da je DORH istražio samo ove javno poznate slučajeve, te da je utvrdio razmjer imovine i legalnih prohoda za optuženike u ovom procesu, kao i za čelne ljude Bandićeve gradske vlasti, optužnica DORH-a bila bi utemeljena i nitko je ne bi mogao odbaciti.

Hrvatska javnost već duže vremena suočena je sa sinkroniziranim djelovanjem DORH-a, sudova i uske skupine privilegiranih odvjetnika, a rezultat tog rada jest zaštita korumpiranih moćnika i legalizacija njihovog protupravno stečenog bogatstva. Hrvatski sudovi postaju slijepi te ne prihvaćaju nedvojbene dokaze kada su u pitanju moćnici, ali su zato brutalni kada su u pitanju obični građani. Tako, na primjer, sudovi prihvaćaju kao vjerodostojne ugovore od strane banaka i agencija za naplatu potraživanja (lihvarske agencije) u kojima su ključni elementi ugovora, kao što su visina kredita ili hipoteke, zacrnjeni. Za hrvatske sudove to su vjerodostojni dokumenti, a za svaki normalni sud u EU to je bezvrijedni papir i nije dokaz.

Ne postoji država koja može biti uspješna ukoliko pravosuđe djeluje protivno zakonu i ukoliko počiva na korupcionaško-političko-nepotističkim temeljima – a upravo to je slučaj s hrvatskim pravosuđem.

Zato se hrvatsko pravosuđe može bez ikakve dvojbe nazvati glavnim kočničarem hrvatskoga razvoja i glavnim uzročnikom društvene nepravde.

Poštovani gospodine Dobroniću,

Putem korumpiranih medija nametnuta je manipulativna teza da se prvostupanjske presude ne trebaju komentirati, pritom se pozivajući na neovisnost pravosuđa i nedopustivost pritiska na pravosuđe. Kako hrvatsko pravosuđe nije neovisno, a njegovo djelovanje glavni uzročnik društvene nepravde, iseljavanja i svekolike krize u kojoj se Hrvatska nalazi, koristim i dalje ću koristiti sve raspoložive demokratske mehanizme u otklanjanju nepravilnosti u radu hrvatskog pravosuđa i zalagati se za kažnjavanje osoba iz sustava pravosuđa koje su otvoreno ogrezli u korupciju i bezakonje.

Nadam se da ste svjesni odgovornosti koju imate kao predsjednik Vrhovnog suda, i dužni ste se pro-aktivno suprotstaviti neredu i štetnom djelovanju hrvatskog pravosuđa. Cijela hrvatska javnost ali i europske institucije svjedoče štetnom djelovanja hrvatskog pravosuđa, stoga ste Vi kao prva osoba hrvatskog sudstva dužni poduzeti zakonom predviđene mjere protiv otvorenog kršenja zakona od strana sudova. Ako Vas u Vašem djelovanju netko sprječava onda ste dužni o tome obavijestiti hrvatsku javnost.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

zastupnica


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika