Podjeli

AlidaValli (Pula, 31. svibnja 1921 – Rim, 22. travnja 2006)

31.svibnja 1921 .godine  u Puli je rođena je talijanska glumica i umjetnica AlidaValli (Pula, 31. svibnja 1921. – Rim, 22. travnja 2006.), koja je ponekad jednostavno nazvana Valli, a pulsko kino je 2008. godine po njoj i dobilo svoje ime.

Lijepo ime kina Zagreb, po glavnom gradu Hrvatske smetalo je IDS-ovoj vladajućoj garnituri kao što im smeta sve hrvatsko, pa su kinu dali ime po glumici koja je samo rođena u Puli u kojoj je živjela  do petnaeste godine života.

A da apsurd bude veći, na glasu je kao priležnica fašističkog diktatora Ducea- Benita Mussolinija.!?

Znači IDS-u koji je izrazito antifašistička stranka, barem se tako izjašnjavaju, ne smeta priležnica fašističkog diktatora, i koja je u rodbinskoj, prijateljskoj  vezi sa fašističkim ideologom i okupatorom Rijeke, pjesnikom Gabriele d’Annunziom,  a strašno im smeta hrvatski branitelj, pjevač M.P.Thompson ?

Doista nevjerojatno! Kojeg li licemjerstva i političke nekorektnosti?

Organizatori su Pula film festival i Zajednica Talijana grada Pule!?

Ne umanjujući njen umjetnički doseg, ona je ipak talijanska glumica, koja ničim , osim svojim rođenjem nije doprinijela gradu Puli!

Po toj logici svakoj poznatoj ličnosti koja je kroz povijest rođena u gradu Puli trebalo bi posvetiti Dane sjećanja?

AlidaValli je rođena u Puli 31. svibnja 1921. koja jeRapallskim ugovorom od 12.studenog 1920, godine potpala  pod Italiju. Roditelji su joj bili miješanog podrijetla. Otac austrijski Talijan iz Trenta, a mama kći njemačkog Austrijanca.

Sa  petnaest godina otišla je u Rim gdje je pohađala  školu za filmske umjetnike i redatelje. U to je vrijeme živjela sa svojim ujakom EttoreomTolomeijem. Valli je započela svoju filmsku karijeru 1934. u filmu Ilcappello a tre punte (Trorogi šešir).

Svjetsku slavu je stekla u legendarnom filmu CarolaReeda ”Treći čovjek” u kojem glumi sa Orson Wellesom, a film je po mnogim anketama među najboljim filmovima svih vremena.

Valli je imala uspješnu karijeru na koju sjenu bacaju  sumnjive ljubavne avanture.  Za nju se govorilo da je bila Mussolinijeva ljubavnica. Mussolini je simpatizirao AliduValli i njegovim zalaganjem postala je simbol fašističkih uspjeha na području filma i prva glumica fašističke Italije. U vrijeme   Mussolinija  poziv za posjet u njegov kabinet bio je ravan božanskom. Valli je bila ushićena njegovim zanimanjem za nju i rado se odazivala na njegove pozive. Budući da je Duce bio poznat kao amoralan i razvratan, brzo se proširio glas da je jedna od njegovih ljubavnica. Poslije rata talijanski se tisak raspisao o tome, zbog čega je odselila u Hollywood. Od uske kolaboracije s fašističkim režimom nije se branila, “jer ona to ne smatra nečasnim”, ali je zanijekala  da je imala veze s Mussolinijem.

U Italiju se vratila 50-tih godina!Surađivala je sa poznatim režiserima i glumcima, no to nema nikakve  povezanosti sa Pulom.

AlidaValli je imala dva sina sa svojim mužem Oscarom de Mejom: Carla de Meja rođenog u Rimu i Larryja de Meja rođenog u Los Angelesu.

Umrla je  kod kuće 22. travnja 2006. a njenu je smrt objavio  ured gradonačelnika Rima Waltera Veltronija : “Talijanski film je izgubio jednu od svojih najizražajnijih i najupadljivijih lica”. TalijanskI  predsjednik Carlo AzeglioCiampi rekao je : “PreminućeAlideValli je težak gubitak za kino, kazalište i talijansku kulturu”. Eto talijansku kulturu, po ovom izgleda da je Pula u Italiji, a ne Hrvatskoj!?

Lili Benčik/hrvatskepravice


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika