Podjeli

MOST NEZAVISNIH LISTA

KORČULA 7. srpnja 2021.

 

OBJAVA ZA MEDIJE/PRIOPĆENJE/ZA TRENUTNU OBJAVU

 

MOSTOVI VIJEĆNICI PROTIV SEGREGACIJE NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Vijećnici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije dobili su pozivnice za otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara u kojima na samom kraju piše:

„Ovim putem napominjemo kako su za svečanost otvorenja potrebne COVID putovnice, te će samo uzvanici koji imaju navedene potvrde moći pristupiti svečanosti otvorenja“.

Kako se radi o naoko prijatnom pozivu, ali s debelim uvjetom i zadrškom, odlučili smo reagirati na ovu podjelu populacije na „oni s COVID putovnicama“ i „oni bez COVID putovnica“.

Mi, svi vijećnici MOSTA, iskazujemo nezadovoljstvo odlukom da ovom izuzetnom događanju mogu nazočiti samo i isključivo osobe s COVID putovnicama ili potvrdama. Budući da su pravila igre postavljena, zanima nas hoće li se ona striktno provoditi ili je ovo još jedan način da spomenutom događanju nazoče podobni i povlašteni kojima se isprave općenito rijetko traže, a bila bi iznimka da u ovoj prigodi tako ne bude.

Već sad najavljujemo kako ćemo zahtijevati uvid u popis uzvanika i njihove potvrde, a one bi, pretpostavljamo, trebale biti uvjet dobivanja ulaznica koje treba tražiti i preuzeti, jer sam poziv bez toga je ništetan.

Deklariramo se kao demokratska država poštivanja prava i temeljnih ljudskih sloboda zajamčenih međunarodnim ugovorima i pozitivnim pravnim propisima Europske Unije među kojima je i pravo na slobodni i informirani pristanak na cijepljenje.

Hrvatska je potpisnica spomenutih međunarodnih konvencija koje pojedinci u vlasti i na političkim funkcijama žele zanemariti i zloupotrijebiti pri tom pokušavaju naći pravu riječ za nametnuto cijepljenje navješćujući u skoroj budućnosti uskraćivanje svih temeljna prava koja nam po zakonima pripadaju.

Ovo se već osjeća, ali i otvara daljnje mogućnosti nezakonitog ponašanja oblikovanog kroz prisile, prijetnje pa i  diskriminacije što, pravno gledano, nema uporišta u trenutno važećim odredbama zakona. Svaki građanin može, štoviše i dužan je u zaštititi svoji osnovnih ljudskih prava pozvati se i poslužiti se zakonom u obrani od mogućih zloupotreba, čak i u slučaju kad ih pokušavaju provoditi Vlada, institucije ili pojedinci koji imaju moć u rukama.

Sigurno ćemo se oduprijeti pokušajima kojima bi se Hrvatska izuzela iz svih međunarodnih konvencija te kojima bi se mijenjao Ustav RH kako bi se ukinula naša fundamentalna prava, zamijenila prisilama i ucjenjivanjima. Hrvati su mali i napaćeni, ali mudar Narod, što se kroz povijest puno puta pokazalo i dokazalo.  Vladajući na to trebaju uvijek računati pa i kod pokušaja nametanja promjena koje bi bile na našu zajedničku štetu, a na njihovu korist tek privremenog i kratkog vijeka.

Prema izjavi znanstvenice Mary Holland: „Cjepiva predstavljaju specifičnu vrstu lijeka i kao i svi lijekovi mogu izazvati brojne nuspojave te predstavljaju rizik za zdravlje. Svaki organizam je specifičan u izvjesnoj mjeri, mi ne možemo znati unaprijed tko će imati nuspojave ili loše reagirati na lijekove. Dakle cijepljenje se tiče prava na život i svakako se tiče prava na slobodu. Ubaciti neku stvar injekcijom u krvotok predstavlja veoma ozbiljno polaganje prava na nečiju slobodu. Ako netko nema prava da zaštiti svoj krvotok , onda zaista gubi bazično pravo na sigurnost“.

40-ih godina prošloga stoljeća „drugačijima“ su zabranili korištenje javnih kupališta, kavana, restorana, kina i kazališta, pravo na školovanje i gubili su svaki oblik zaštite države.

Današnje prijetnje ne bi se mogle puno drugačije tumačiti, moguće bi se propisalo obavezno nošenje oznake „necijepljeni“ na rukavu ili kakvoj god aplikaciji, kad već ne možemo „smisliti” onu kojom bi mogli elektronički glasovati. Kako stvari stoje, već se pokušalo ”testirati” kako reagira javno mnijenje na to da necijepljenima bude zabranjeno raditi u društvenim i sportskim ustanovama, odlaziti u trgovačke centre i bolnice, da se ukine potpora za poslodavce i slično. Hoće li sljedeći prijedlog biti da im se zabrani bavljenje novinarstvom, književnošću, kazalištem, filmskom i likovnom umjetnošću ili, već danas, odlazak na otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara u Dubrovniku?

Budući da nas je Narod izabrao, kao svoje predstavnike, kojima je zabranjeno doći na to otvaranje, treba li očekivati i da nam se uvjetuje, a to znači zabrani predstavljanje naših građana na sjednicama Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije?

Hoćemo li mi i oni koje predstavljamo biti proglašeni „neodgovornima”, a time  i nepodobnima za društvo i hoće li nas se deportirati u sabirne centre ili druga manje negativno konotirana mjesta pripremljena za nepoćudne smatrajući nas osobama koje ugrožavaju javni red i sigurnost?

Dana 16. lipnja 2021. godine Odlukom Upravnog vijeća u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupile nove cijene mikrobioloških pretraga :

Test na SARS-Cov-2RT-PSR 390.00 kn

Serološki test za dokaz antitijela 200.00 kn

Brzi antigenski test na COVID-19 150.oo kn

Uz napomenu da se cijene primjenjuju samo pri testiranju na uputnicu izdanu od strane liječnika dok su cijene testova na vlastiti zahtjev puno skuplje. Želimo da svi koji na to pristanu imaju mogućnost besplatnog testiranja.

Sramotna je izjava Branka Bačića, koja ima za cilj stimuliranje onih cijepljenih materijalnim i novčanim potporama s naglaskom kako Vlada RH od toga nema namjeru odustati.

Podržavamo prije svega sve što bi trebalo raditi na pronalaženju i rješavanju uzroka koronavirusa i njegovih novih sojeva, žurna istraživanja postupaka i načina liječenja što je na žalost u drugom planu.

Da zaključimo ovakvo puzajuće generiranje zdravstvene krize, kojom bi se uvodila izvanredna stanja i ”ratni” zakoni, a s njima i degradiranje i selekcioniranje hrvatskog naroda koje nije primjereno, kao ni ucjene kojima se pokušava obmanuti javnost kako bi nas se prisililo na cijepljenje.

Za sve koje žele ili ne žele da ih se tretira tzv. cjepivom tražimo da to bude u obliku preporuke bez ikakve prisile, da se u središtu naše županije „Libertas” tumači kao izraz za istinsku slobodu, ali ne izvedenica iz nekih drugih prispodoba te da Dubrovačke ljetne igre budu otvorene za svih bez ikakve segregacije uz poštivanje standardnih mjera koje su za ovakva događanja sasvim dovoljna.

Vijećnici MOSTA


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika