Podjeli

Prethodni tekst o fah idiotima mi je komentirao dragi prijatelj umirovljeni profesor u trajnom zvanju:

Vidim da uživaš(te) u prepisci o Fah idiotima. Bar netko. Sve je to oko “naših” medija postalo nepodnošljivo. Bojim se da su i našu nogometnu reprezentaciju načeli (blago rečeno). Malo od toga gledam i čitam. Vidio sam članak u Jutarnjem o Ivanu Gutmanu. O Tebi (i najutjecajnijim hrvatskim znanstvenicima) naravno ni riječi.

 

Don Kaćunko opet ima sjajnu sugestiju:

 

Subject: Re: Fwd: LISTE SA STANFORDA, FAH IDIOTI I JOSIP ŠIMUNIĆ 6: (Nadopuna prof. Elezovića)
Date: Wed, 18 Oct 2023
From: Anđelko Kaćunko
To: Josip Pečarić <[email protected]>

 

To ti je, fratelo, sjajan i “hrvatski planetarno” važan prilog – 

valjalo bi ga prevesti na engleski i slati po svijetu…!

Zato bi, upravo u kontekstu te teme (odavno me kopka ova misao), uz već dugotrajnu uporabu pojma FAH IDIOT u ‘standardiziranom’ značenju,  konačno trebalo od njega dobro razlikovati ter u stalnu uporabu uvesti  također specifičan i jedinstven izraz – FAH KRETEN…!!!

 

Da, podsjeća me na nedavnu podjelu Igora Vukića kada je u pitanju broj žrtava Jasenovca na mitomane (zagovornici velikosrpske brojke Goldsteinovih i Draže Mihailovića) i mitomanijake (oni koji tvrde da je u Jasenovcu pobijeno duplo više ljudi nego u cijeloj Jugoslaviji uključujući i Jasenovac).

Ovih dana dobili smo sjajnu potvrdu kako je velikosrpska brojka Goldsteinovih i Draže Mihailovića doista točna jer su antifašisti i Goldstein i Draža. Ivo drži sliku JB Tita kao veleposlanik u Parizu, a Draži su u Beogradu kao antifašisti podigli spomenik:

‘DRAŽA MIHAILOVIĆ VRATIO SE KUĆI’: U BEOGRADU OTVOREN MUZEJ ČETNIČKOM VOĐI, ORILE SE ČETNIČKE PJESME

https://narod.hr/svijet/draza-mihailovic-vratio-se-kuci-u-beogradu-otvoren-muzej-cetnickom-vodi-orile-se-cetnicke-pjesme

SRAMOTA. VOĐA ČETNIČKOG POKRETA DOBIO SPOMENIK U BEOGRADU, A PUPOVAC ŠUTI!

https://bezcenzure.hr/toptema/sramota-voda-cetnickog-pokreta-dobio-spomenik-u-beogradu-a-pupovac-suti/

Kao da je moj prethodni tekst izazvao želju mnogih da postanu  fah idiotima, tj. da se što češće pojavljuju u toj uloži u Hrvatskom tjedniku, pa u najnovijem broju 19. 10. 2023. imamo opet Iva Drobilicu:

Ivo GOLDSTEIN, povjesničar:

„Ako je u Gazi ubijeno 500 djece, za to je kriv Hamas, a ne Izrael!“

HT: Ako je u Jasenovcu ubijeno 500 soba, za to su krivi ustanici i pobunjenici protiv NDH, zar ne?

 

Ivo Drobilica je prvi dan u rublici FUSNOTE ZA FAH IDIOTE, dakle ispred je Puhovskog i Božinovića:

Dr. Žarko PUHOVSKI, umirovljeni sveučilišni profesor:

„Zapad se digao na neku moralnu uzvisinu s koje osuđuje Putina, ali ako Putin ne smije naložiti napad na Ukrajinu, zašto Netanyahua smije naložiti napad na Gazu? Mislite li ozbiljno u svijetu međunarodnog prava ili imamo ono da za jedne važi. Za druge ne?“

HT: Zapanjeni ovom glupošću, možemo se jedino pitati misli li Žare ozbiljno. Pa nije Ukrajina napala Rusiju i izvršila pokolj civila poput Hamasa u Izraelu da bi se izjednačile pozicije Putina i Netanyahua.

Davor BOŽINOVIĆ, ministar unutarnjih poslova, orjunaš koji je u poznoj životnoj dobi spoznao da je Hrvat;

„Zbog ustaških pjesama uhićeno 12 osoba, svi trebamo reagirati!“

HT: Kad Hrvatska postane doista država hrvatskog naroda, nije isključeno da će dvanaestorica Vas privoditi u lisičinama u zatvor u skladu s Božjim načelom „Kako sudite, sudit će vam“,

 

Iako je ispred drugih ipak Drobilica nije FAH IDIOT TJEDNA. To je:

Andrej PLENKOVIĆ o skupini koja je pjevala ustašku pjesmu ‘Korak ide za korakom’ na osječkom stadionu za vrijeme utakmice Hrvatska-Turska:

„Ustaške pjesme pjevaju samo oni koji žele zlo.“

HT: Zato i niste htjeli 1001. braniti Hrvatsku jer, kad ste vidjeli da hrvatski branitelji žele zlo Hrvatskoj, odmah ste se odlučili boriti za dobro uz kroasane u Parizu.

 

Mladen Pavković zato poziva vlasti u RH: OBJAVITE POPIS ZABRANJENIH PJESAMA!

https://bezcenzure.hr/toptema/objavite-popis-zabranjenih-pjesama/

A meni je doista strašno vidjeti da se u RH pjeva: „Istrčale, istrčale zagrebačke frajle“ kada svi znaju da u RH u kojoj žive Hrvati za koje Šprajc s pravom kaže da su veći Srbi od Srba, treba i dozvoljeno je pjevati „Istrčale, istrčale beogradske dame“, zar ne. Zapravo on je samo na drugačiji način iskazao moju staru tvrdnju o podjeli Hrvata prema Srbima: Hrvate dijele na Hrvate i Srpske sluge. Svjetskim gazdama koji su pomagale (blago rečeno) fašističku srpsku agresiju na Hrvatsku, srpske sluge trebaju osigurati pobjedu. Zečevi to nisu uspjeli u ratu, a srpske sluge trebaju to osigurati u miru.

Ni Hodak nije propustio komentirati kako se tatina djeca kao i njihove tate odnose prema nepoćudnim pjesmama u kolumni:

HODAK: DORH ODBACIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV PORFIRIJA

https://kamenjar.com/hodak-dorh-odbacio-kaznenu-prijavu-protiv-porfirija/

Porfirije ‘iskreno’

I dok se diljem Lepe njihove love i hapse navijači koji su na tekmama pjevali ustašku budnicu, dotle naši poltroni tiho i nenametljivo rade svoj posao. Naime, DORH je odbacio kaznenu prijavu protiv Porfirija. Prijavilo nevinog čovika da je pjevao četničke pesme o popu Momčilu Đujiću. Porfirije je “iskreno” priznao da je on samo otvarao usta, ali da nije pjevao. Šteta da naš pop nije igrao u filmu “Tko to tamo peva” Slobodana Šijana. Genijalan film koji je Srbiju lansirao u sam vrh europskog filma. Zamislite scenu u kojoj Pavle Vujisi  tvrdi da on ne pjeva nego samo otvara usta… Ideja ostaje navijačima koji su pjevali “Korak ide za korakom…”. A što sa “Zlatnim dukatima” koji su također tu pjesmu često izvodili? Ma i oni su samo otvarali usta! Blaženi naš DORH.

Nadam se da Stanko neće pročitati ovaj moj tekst jer odavno nisam slušao ovu njihovu pjesmu. Naravno kada sam vidio da je tako strašno pjevati odmah sam je pronašao i na Internetu:

https://www.youtube.com/watch?v=EPZC_IJvBaQ

Očit sluganski karakter hrvatskih vlasti na sličan način je komentirao i Ivan Pernar:

Pernar se oglasio oko pjevanja ustaških pjesama Modrih: ‘Tako je i Porfirije’

Na situaciju pjevanja ustaških pjesama na utakmici Gorice i Dinama reagirao je Ivan Pernar.

 

22.10.2023.

 

“Podrška Boysima, dečki su samo otvarali usta kao i Porifirije”, napisao je na Facebooku Pernar.

‘Bravo mladosti’

Na njegovu objavu uslijedili su komentari podrške: “Dečki su otvorili srca i pustili iz njega glas. Bravo mladosti . ZA DOM SPREMNI”, “Boj se bije bije”.

Ponovljen incident iz Osijeka: Dinamovi navijači pjevali ustaške pjesme na utakmici s Goricom

Podsjetimo, Na utakmici Gorice i Dinama navijači Modrih pjevali su ustašku pjesmu, a na tribinama se zavijorio transparent na kojem je pisalo “Lijepo ih je lijepo ih je naučila majka” kao i zastava Nezavisne države Hrvatske. Incident se dogodio u drugom poluvremenu utakmice odmah nakon pogotka Arijana Ademija.

https://direktno.hr/sport/pernar-se-oglasio-oko-pjevanja-ustaskih-pjesama-modrih-tako-je-i-porfirije-329317/

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/37094-pernar-se-oglasio-oko-pjevanja-ustaskih-pjesama-modrih-tako-je-i-porfirije

Gledam Bujici– Najavljuju sutrašnji Hrvatski tjednik. Zapravo radi se o pjesmi Jelačiću. Pa naravno u zatvor se išlo i zbog Ustani Bane, pa je i to mogući razlog.

Ostvaruje se ono što sam davno konstatirao kao nova pomirba:

POMIRBA DJECE PARTIZANA IZ SVIH STRANAKA.

To se može pronaći u puno mojih knjiga.

Možda je tako počela nova pomirba. Kasnije je postalo jasno da se radi o KONAČNOJ POMIRBI DJECE PARTIZANA I ČETNIKA-

U Prilozima sam dao tekst o tome.

Ali ipak i ja kao i mnogi drugi moram biti malo i egoist.

Naime, meni je zanimljivija činjenica da su u istom tjednu fah idioti i Drobilica i Puhovski. Prije svega poznato je svima da je Porfirije ideolog ‘Srpskog sveta’ koji izdašno na razne načine pomažu i vlasti i veći dio oporbe u RH. Pitajte prave Crnogorce kako je njima zbog toga. Njima je nevažno što gazda u liku vrhovnog vjerskog poglavara u RH pjeva. Ali ne treba samo Crnogorce brinuti što se događa u Crnoj Gori:

SLOBODAN PROSPEROV NOVAK U BUJICI: “TREĆI SVJETSKI RAT MOGAO BI ZBOG VELIKOSRPSKOG LUDILA POČETI U CRNOJ GORI!”

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/37076-slobodan-prosperov-novak-u-bujici-treci-svjetski-rat-mogao-bi-zbog-velikosrpskog-ludila-poceti-u-crnoj-gori

Vidimo i da u Crnoj Gori ponovno traže uklanjanje spomen-ploče u Morinju:

https://bezcenzure.hr/branitelji/crnogorci-ponovno-traze-uklanjanje-spomen-ploce-u-morinju/

Zašto i da ne traže kada su u Morinju stradali hrvatski branitelji. A znamo da je upravo Plenković prvi uklonio takvu spomen-ploču stradalim HOS-ovcima u Jasenovcu. I tamo je smetao grb koji je odobrila hrvatska vlast. Naravno na njemu je bio ZDS, a koliko puta sam rekao kako se tako dokazuje poslušnost svjetskim moćnicima koji su protiv RH. Tek kasnije se verbalno u to uključio Milanović. Vidimo da su i nove vlasti u Splitu shvatili pa su oskrnavili spomenik HOS-ovcima u Splitu:

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/37075-skandal-u-splitu-oskrnavljen-spomenik-palim-vitezovima-hos-a

To i nije prvi put. O tome sam pisao u knjizi:

 1. J. Pečarić, Bojna “Rafael Vitez Boban”, Zagreb, 2022., str. 349.

 

Stjepandić i Pečarić sa Skejom

 

Ovaj im spomenik smeta

 

Očito je da ima puno razloga zašto je za fah idiota tjedna izabran Plenković. Dovoljno bi bilo samo ovo posljednje. Pa ovako znaju dati moju fotografiju na portali dragovoljac.com:

 

Ali priznajem moj je izbor zapravo zbog osobnih razloga.

Ivo Drobilica me tužio zbog patnji koje sam mu nanio knjigom:

 1. Pečarić,Druker / Predsjednik o Puhovskom,Portal dragovoljac.com, 2020.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/druker.pdf

Zar nije zabavno da me tuži Drobilica zbog patnji koju sam mu nanio a radi se o knjizi o Drukeru.

Oni koji čitaju moje tekstove znaju da se ja kao južnjak volim rugati.

O tome sam pisao u tekstu  koji dajem u prilozima:

MILANOVIĆ HVALI GRLIĆ-RADMANA, 3.

Tekst je objavljen u knjizi:

 1. Pečarić,Milanović hvali Grlić-Radmanadragovoljac.com, 2023: https://www.dragovoljac.com/images/minifp/MilanoRadman.pdf

Kad je riječ o Drobilici i Židovima treba u toj knjizi posebno pogledati poglavlje GOLDMAN O GOLDSTEINU (PISMA PREDSJEDNICIMA) str. 168.-323.

Ono što je zanimljivo u ovome što je objavio Hrvatski tjednik je to što Drobilica kao brani Židove, ali na svoj priglupi način, a kada čitate Drukera upitate se mrzi li on Židove, pa je na strani Rusa, a ne Židova.

Kako je to moguće?

Možda odgovor daje moj tekst objavljen u Fokusu, 7. ožujka 2002.:

RASIZAM PREMA HRVATIMA NIJE RASIZAM!?

 

Tekst je dan i u knjizi „Brani li Goldstein NDH?“, a ovdje ga  dajem u Prilozima.

 

Nadam se da mi opraštate ovo malo mog egoizma.

 

Josip Pečarić

 

PRILOZI:

 

KONAČNA POMIRBA DJECE PARTIZANA I ČETNIKA…

 

 1. listopada 2020.

 

 

Najavio sam večerašnju „Bujicu“ s pričom o tome kako je Plenković postao HDZ-ovac.. Nadam se da vas nisam prevario jer ta najava nije dana u prikazu emisije od 17. 10. 2020.:

http://dragovoljac.com/index.php/razno/23572-dr-stjepo-bartulica-u-bujici-domovinski-pokret-je-za-trumpa-a-plenkovic-za-komunisticku-kinu

Mojoj rugalici o ‘milicajcu’ na svoj način se pridružila i Višnja Starešina koja se odlučila deradikalizirati da je ne bi zakačila mjera druga Tome:

Odlučila sam sama preispitati svoju radikalizaciju i preventivno poraditi na osobnoj deradikalizaciji. Čak ne mogu čekati da ministar branitelja i omiljeni Plenkovićev zamjenik za sve i svašta Tomo Medved, po nalogu samog predsjednika Vlade, dovrši svoju najkompleksniju, gotovo životnu zadaću: izvrši dubinsku i sveobuhvatnu analizu radikalizacije društva, skicira test za razlikovanje radikaliziranih i neradikaliziranih elemenata i predloži mjere i načine njihove diferencijacije na daljnje postupanje.

https://narod.hr/hrvatska/visnja-staresina-odlucila-sam-se-deradikalizirati-da-me-ne-bi-zakacila-mjera-druga-tome

Svojevremeno smo u HNES-u donjeli etičku osudu Milanovića za veleizdaju. Čitam osudu Javora Novaka za mog ‘milicajca’. Čini mi se mnogo jačom od one HNES-a:

http://dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/23569-osudujem

Sigurno treba pročitati cijelu Osudu. Meni je – jasno – zanimljiv dio kad se spominje spomen-ploča u Jasenovcu koju je Plenković uklonio:

Je li Plenković dobro promislio prije nego li se krenuo sluganski ispričavati Aleksandru Vučiću povodom HOS-ove ploče u Jasenovcu? Što mu je tada bilo važnije: stajalište hrvatskih građana ili četnika u Srbiji? Je li pomislio na to kako će tu činjenicu primiti hrvatski branitelji? Kojim je pravom ekspresno dao skinuti ploču na mjestu pogibije HOS-ovih vitezova? I s kojim obrazloženjem? Da je to mjesto pijeteta već zauzeto? Znači, ljudske kosti više nikada ne će moći biti pokopane u Jasenovcu?? Ni jedna spomen ploča nikada se više ne smije tamo postaviti?? Bez obzira na to što su ljudi upravo tamo poginuli?? Braneći okupiranu domovinu. Gdje je u Hrvatskoj Plenković ikada postavio neku drugu ploču u zahvalnost junačkim postrojbama HOS-a? Kad nije, nema pravo ni  skidati nijednu.

Poznato je da ja stalno ističem činjenicu da je ‘milicajac’ tada iskazao nepoštivanje hrvatske države jer je „maknuo“ spomen obilježje palim HOS-ovcima zbog znaka odobrenog od države. Ili važnije je što kaže Vučić, od RH, zar ne?

ZVONIMIRA HODAKA TREBA UVIJEK PROČITATI. ALI I DANAS IMA PUNO O ZDS (‘MAJKA SVIH POBJEDA’ JE ZABRANA ZDS):

https://direktno.hr/kolumne/nasa-napredna-i-progresivna-lijeva-medijska-falanga-sedmoj-prijateljskoj-ofenzivi-211801/

Činjenica da je stric mladog Danijela Bezuka HOS-ovac koji je poginuo u Vukovaru sigurno ‘zasluga’ što je Plenković obukao odjeću milicajca. Zato na portalu narod.hr pišu o Zdravku Bezuku koji je Vukovarska legenda i HOS-ovac:

https://narod.hr/hrvatska/kako-je-u-domovinskom-ratu-poginuo-zdravko-bezuk-stric-danijela-bezuka

Treba stalno imati na pameti da je zabrana ZDS ‘Majka svih pobjeda’ zato što je to tako po Memorandumu SANU 2., a to znači i veliku obavezu svih u RH koji sprovode taj Memorandum.

To što to u RH provodi i stranka koju je osnovao HRVATSKI predsjednik akademik Franjo Tuđman velika je satisfakcija za fašističke agresore i njihove podupiratelje. Zato je danas ‘milicajac’ omiljen kod svih koji su za Srpsko-hrvatsku koaliciju. Zapravo imamo smiješnu situaciju da je državotvornim Hrvatima izdajica Plenković, a HDZ-ovcima i SDP-ovcima je izdajica Milanović. I doista su i jedni i drugi u pravu. Prvi su za Lijepu našu, a drugi za Jugu.

Naravno ima puno onih koji smatraju da je ova rasprava Milanovića i ‘milicajca’ samo skretanje pozornosti s ekonomskih problema koje ima naša država. Kako je za to zadužena Vlada RH, to je zapravo tvrdnja da Milanović pomaže našem ‘milicajcu’. Može biti i to. Ali Milanović govori o onome što je itekako važno – o onome što izravno udara na ponos naših ljudi!

Zato je itekako važno doznati što više o ulasku ‘milicajca’ u HDZ, jer ipak je on ostvario konačnu pomirbu djece partizana i četnika i u RH, ali i šire.

Doznao sam da je jedan gost na TV-u u Crnoj Gori ovih dana tvrdio kako je u pravu akademik Pečarić kada kaže da su ustaše svi oni koji nisu za Veliku Srbiju. Nova pomirba će poslužiti da to postane istina i u RH, i da se konačno obračunaju s tim ustašama, zar ne?

Josip Pečarić

https://bezcenzure.hr/vlad/konacna-pomirba-djece-partizana-i-cetnika/

 

 

 

MILANOVIĆ HVALI GRLIĆ-RADMANA, 3.

 

Kao što sam pokazao u prethodnom tekstu o Milanoviću kao predsjedniku vlade sam pisao i dobro i lođe.

https://bezcenzure.hr/vlad/milanovic-hvali-grlic-radmana-2/

Istina više toga je bilo loše, ali ništa lošega nije bilo u cijeloj knjizi Rasizam domaćih slugu, Zagreb, 2013. Podsjetit ću kako je počelo s Prvim pismom s prijedlogom da generala Gotovinu predloži za Nobelovu nagradu za mir:

„Poštovani predsjedniče Hrvatske vlade,

hrvatski mediji su zabilježili Vašu izjavu u Srebrenici:

“Naprosto je neshvatljivo da se to (genocid u Srebrenici) dogodilo”, kazao je predsjednik Milanović dodajući kako se nešto slično tijekom rata moglo dogoditi i s Bihaćem.

Isto tako je neshvatljivo da svi znamo kako je Hrvatska operacijom Oluja spriječila taj planirani genocid u Bihaću, a da su zbog te operacije u Haagu osuđeni generali Gotovina i Markač.

Neshvatljivo je da se zapravo Vašom izjavom prekida (nadam se) višegodišnja šutnja hrvatskih medija i ne samo njih o tom glavnom učinku operacije Oluja.“

Zanimljivo je da postoji i jedna moja knjiga u kome je on sada kao predsjednik države u podnaslovu u kojoj je njegova uloga također pozitivna:

 1. Pečarić,Druker /Predsjednik o Puhovskom, Portal dragovoljac.com, 2020.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/druker.pdf

Završni tekst knjige je:

 

KNJIGA ZA PREDSJEDNIKA RH

 

Poštovani g. Predsjedniče RH,

Moj govor s predstavljanja knjige REVIZIONISTI U HAZU (Još jedan predsjednik – revizionist?), koji sam Vam poslao, objavljen je na hrvatskim portalima:

https://narod.hr/kultura/akademik-pecaric-jos-jedan-predsjednik-revizionist

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/23424-predstavljanje-knjige-revizionisti-u-hazu

Na portalu narod.hr su pojasnili naslov koji sam dao govoru:

Predstavljanje knjige akademika Josipa Pečarića “Revizionisti u Hazu” održano je u utorak u Zagrebu. Na predstavljanje je bio pozvan i predsjednik Zoran Milanović, a autor je objasnio i zašto.

(Na portalu dragovoljac.com dan je i govor g. Igora Vukića, a taj govor je dan i na portalu narod.hr::

https://narod.hr/hrvatska/igor-vukic-negativci-su-uvijek-ustase-nadbiskup-stepinac-i-potom-svi-hrvati

On bi itekako trebao biti važan za sve kojima je hrvatski nacionalni interes doista na srcu).

Međutim u svom govoru sam obećao da ću s njim završiti svoju knjigu DRUKER o dr. sc. Žarku Puhovskom o kojemu sam godinama pisao na način na koji ste Vi to učinili pa i u jučerašnjem nastupu u emisiji HRT-a „1 na 1“:

Ušli ste u spor sa Puhovskim koji je rekao i da formalno u krivu, a realno u pravu.

Ne, ja sam samo podsjetio javnost tko je taj čovjek, to je jedna nečasna figura. Nisam ušao u spor s tim gospodinom o kojem bi samo rečenicu-dvije jer je to po meni apsolvirano. Rekao sam što sam rekao, a prije je on rekao o meni kao i o svima drugima rekao, jer on to može, svakakve riječi, grube riječi. Gospodin Puhovski je nečasna javna osoba, mora u svakom trenutku odgovoriti na pitanje o svojoj biografiji. Netko tko je stalno na televiziji i može reći svašta o svakome je jedno, ali postoji i biografija. 

https://direktno.hr/direkt/milanovic-nisam-ja-prvi-otvorio-aferu-janaf-puhovski-je-necasna-javna-osoba-a-seks-je-najveca-stetocina-pravosuda-210602/

Knjigu sam završio pa Vam je šaljem.

Šaljem je i portalu dragovoljac.com s molbom da je objave na svom portalu.

S poštovanjem,

Dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU

Izvanjski član DANU

 

Međutim Ivo Goldstein, koga Predsjednik Milanović predlaže za veleposlanika, me je tužio zbog ove knjige. Pri tome je tvrdio da sam se ja na kraju napisao da sam akademik, pa čitatelje tako mogu zavarati da pomisle da sam akademik iz povijesti. Već takvo razmišljanje pokazuje zašto naš sjajni povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević tvrdi da Goldsteina ne treba smatrati znanstvenikom. Znanstvenik koji nekoga tuži zato što se u pismu Predsjedniku predstavio kao akademik što i istina. Taj ‘znanstveni’ način razmišljanja pokazan je kada sam optužen i što sam na vrhu svake stranice nalazi ime „Druker“. ‘Znanstvenik’ kojemu nije jasno iz podnaslova knjige da je tako Predsjednik nazvao Puhovskog, a ne njega zato što su u knjizi dani članci stari 10-20 godina u kojima se uz Puhovskog spominje i njega. Puno toga ima sličnoga u toj knjizi i vjerojatno ću kad završi spor sve to objaviti u novoj knjizi. Naravno u državi u kojoj se za pravosuđe koristi i termin krivosuđe sve je moduće pa sam spor izgubio i sada čekam odgovor na žalbu.

Zato me je iznenadilo kada sam u novoj Goldsteinovoj knjizi vidio da on prvostupanjsku presudu spominje na str. 221. knjige:

Kisić Kolanović smatra da povijest HDH zaslužuje promatranje kroz više dimenzija. Što se tiče “modela nostalgičara-apologeta”, o njemu sve govori ime koje mu je autorica nadjenula. Ključne tekstove takva karaktera do 1990. objavljivala je Nikolićeva Hrvatska revija. Uključivši se u diskusiju o knjizi Holokaust u Zagrebu, koju, čini se, nije ni pročitala, konstatirala je kako je pristup u toj knjizi “redukcionistički” , baš kao što je i Pečarićev u knjizi Brani li Goldstein NDH, čime je stavila u istu ravan profesionalnu historiografiju i ispolitizirani (revizionističko-neoustaški) amaterizam (garniran uvreda i klevetama, što je 2022. dobilo i sudski pravorijek). Zaključila je i kako “profesionalni povjesničari moraju povući granicu do koje mjere holokaust nudi objektivan pogled na povijest NDH”.

Tako sam Goldstein pokazuje kako me je sutkinja osudila za knjigu za koju nisam sam tužen. Je li shvatio da je je teško vjerovati naći toliko sudaca kojima su takvi kvazi-argumenti prihvatljivi? Teško je to znati.

Međutim smiješno je vidjeti kako Goldstein piše o „amaterizmu“ kada govori o mojoj knjizi „Brani li Goldstein NDH“, a znamo da ona odgovor na knjigu Goldsteinovih Holokaust u Zagrebu u kojoj je cijelo poglavlje posvećeno tzv. revizionistima (glavni je dr. Franjo Tuđman, a po prostoru koji mi je posvećen ja sam odmah iza njega), a poznato je daj je najčuveniji amater u hrvatskoj povijesti suautor te njegove knjige Slavko Goldstein koji nije završio ni fakultet.

A moju je predstavio prof. dr. sc. Miroslav Tuđman koji nije izmišljao nikakve drobilice niti se proslavio svojim ekspertizama u biologiji. Njegov govor je objavio Glas Koncila, a on ga je uvrstio u svoju knjigu Prikazalište znanja, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2003 koja je bila literatura na postdiplomskim studijima Filozofskog fakulteta. Goldstein očito ne može shvatiti da on tako ‘pljuje’ po svom fakultetu. Vjerojatno nikad ni neće shvatiti.

A drugi predstavljač je bio akademik Dubravko Jelčić koji kaže:

Što će matematičar u povijesti, u povijesnoj znanosti, odnosno u znanosti o povijesti? Pitanje, koje se kolegi Pečariću već nekoliko puta postavljalo u javnosti, bez sumnje je intrigantno pitanje, ali i sasvim neumjesno i promašeno; jer ono, to pitanje, podrazumijeva tvrdnju, da je povijest kao znanstvena disciplina rezervirana samo za školovane povjesničare, povjesničare ex offo, a to je doista daleko od pameti.

Goldstein ne razumije da Jelčić ovim posredno brani i njega jer mu je suradnik amater nad amaterima koji nema ni fakultetsku diplomu. A Jelčić dalje kaže:

S obzirom na opseg Goldsteinove knjige, a i opseg ove Pečarićeve, pomislili bismo da se kolega Pečarić dobrano uznojio dok je skupio toliko primjera nelogičnog razmišljanja i zaključivanja u Goldsteinovoj knjizi; ali mi se čini, da je taj posao za nj bio puno lakši nego što mislimo. Nelogičnosti se u Goldsteinovoj knjizi naprosto nude i nameću same od sebe, njih nije ni potrebno posebno tražiti. To je knjiga gotovo udžbenik logike, s kojom sveučilišni profesor Goldstein očito nije u velikom prijateljstvu.

Naravno, netko tko zasluži ime Drobilica sigurno ne razumije što je govorio akademik Jelčić, tj. da ja djelujem u svijetu gdje je logika vrlo važna i za razliku od njegovog oca kralja amatera, ja sam i tu u svojoj oblasti.

Slično je govorio istaknuti hrvatski povjesničar dr. sc. Zlatko Matijević na predstavljanju jedne moje knjige kada je sam postavio pitanje:

Što radi matematičar u povijesnoj znanosti?

Odgovorio:

Uvodi red u njoj!

Tako je Ivu Drobilici bila problem knjiga u kojoj sam podržao Milanovića, a Milanović je on – valjda zato – ugledan profesor, Valjda nije ta tužba bila odgovor na ono moje pismo kojom sam završio knjigu o onome koga je on nazvao druker?

Valjda ipak nisam zaslužio ako je je u to na bilo kakav način sudjelovao Milanović. Ne u tužbi za knjigu „Druker“.

Razumio bi ako je razlog što je u vrijeme kada je bio predsjednik vlade prvi veliki neuspjeh bio im je neizbor Iva (tada) Goldsteina za akademika.

Možda sam previše kritizirao i njegovog tadašnjeg posebnog savjetnika za kulturu jer sam se rugao savjetniku koji nema ni fakultet. Ali za to sam se ispričao samo specijalnom savjetnik i tu ispriku dajem u Prilogu, Inače isprika je dana i u knjizi:

 1. Pečarić,Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Zagreb, 2023., str. 472.

Internet izdanje:

https://drustvojasenovac.files.wordpress.com/2023/06/trostrukijasenovac-za-cip.pdf

Zapravo o toj knjizi se govorili u emisiji na Prvoj srpskoj televiziji što sam komentirao u knjizi:

 1. Pečarić, Hrvatski ‘luđak’ i srpski znanstvenicidragovoljac.com:

https://www.dragovoljac.com/images/minifp/jlphsz.pdf

Danas sam poslao na više adresa obavijest o toj knjizi:

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/36414-knjiga-akademika-pecarica-hrvatski-ludak-i-srpski-znanstvenici

Ali uz tu obavijest poslao sam i današnji članak dvojice doktora znanosti a po dr. Drobilici ‘amatera’, koji su objavili ogroman broj članaka o lažima popisa u Jasenovcu :

https://narod.hr/hrvatska/banic-i-koic-prekobrojne-zrtve-i-manipulacije-sto-je-sasvim-normalno

Itekako je vezano za suradnju Predsjednika i dr. Drobilice jer se radi o njihovim istraživanjima popisa židovskih žrtava u NDH.

Zato i to dajem u Prilozima. Već sam Predsjedniku poslao, ali nadam se da će prije pogledati ovako i moći usporediti kako to rade istinski znanstvenici, a ne ovi kvazipovjesničari sa filozofskih fakulteta koji izmišljaju drobilice, nove zakone u biologiji, sjenke oblaka su im pronađena grobišta itd. itd.

I dok su takvi Predsjedniku ugledni znanstvenici, meni su samo osobe kojima se možeš zgodno rugati. Recimo, kada su nametnuli hrvatskim vlastima kao ‘ugledni’ znanstvenici tata Slavno i sin Ivo da je službena brojka žrtava Jasenovca od 80 do 100 tisuća, što je za mene u stvari «rezervna» velikosrpska brojka, pa je nazivam «velikosrpskom brojkom Goldsteinovih i Draže Mihailovića». Zašto? Dr. Vjekoslav Perica (“Sloboda Dalmacija”, 27. srpnja 2002.) pronašao je u Chicagu knjigu koju su 1943. izdali Eparhija Pravoslavne crkve iz Chicaga i Ravnogorski četnički pokret Draže Mihailovića u kojoj se govori o 40 tisuća ubijenih Srba u Jasenovcu. Dakle, za pola rata polovica od spomenute brojke! I ona kao i ona od 700 000 treba osigurati tezu o genocidnosti hrvatskog naroda, To sam napisao puno puta ali hrvatski sud danas tvrdi da takvi zaključci nisu vrijednosni sudovi i da su kažnjivi, vjerovali ili ne?

I to u vrijeme kada dva doktora znanosti Nikola Banić i Mladen Koić, na način kakav je dan u ovom članku u Prilozima, u više od stotinu takvih članaka i knjizi JASENOVAČLI POPIS – LAŽNE ŽRTVE na oko 899 stranica zapravo pokažu kako je moj naziv za službenu brojku žrtava Jasenovca točan, ali zato i kažnjiv!

Neću nikada doznati, ali zanima me je li u svemu tome umješan i sam Predsjednik RH. Ipak on smatra da je ugledan znanstvenik neki goldstein, a ne neki pečarić.

 

Dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU

Izvanjski član DANU

 

ISPRIKA DR. SC. SLAVKU GOLDSTEINU

 Poštovani g. Goldstein,

Moram Vam se ispričati jer sam u tekstu BIVŠI POSEBNI SAVJETNIK PREDSJEDNIKA VLADE RH ZA KULTURU SLAVKO GOLDSTEIN UPORNO LAŽE

(http://kamenjar.com/bivsi-posebni-savjetnik-predsjednika-vlade-rh-za-kulturu-slavko-goldstein-uporno-laze/)

napisao:

Pa što je onda klasična Goldsteinova laž u ovom tekstu. To je brojka od 2000 žrtava koje je kako on kaže ustanovila Komisija za istraživanje rata i poraća, tzv. ‘Vukojevićeva’ komisija.

Naime radi se o IZVJEŠĆU O RADU Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava OD OSNUTKA (11. veljače 1992.) DO RUJNA 1999.

Vjerojatno će netko pomisliti da Slavko Goldstein s (ne)svršenom srednjom školom ne razumije značenje naslova Izvješća, ali on itekako dobro razumije i uporno ponavlja. S tom laži je, uz veliku medijsku potporu, uspio zaustaviti u Saboru da se Izvješće prihvati i evo do današnjeg dana „uporno laže“ (to je on sa sinom koristio za mene u tekstu s sličnim svojim lažima o kojima sam pisao u spomenutom tekstu). O toj laži ja doista uporno pišem više od 15 godina (vidjeti npr. i moju knjigu: „Brani li Goldstein NDH?“ iz 2002.).

Naime, očito je neistinita moja tvrdnja o Vama kao (ne)svršenom srednjoškolcu.

Jedan kolega iz Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac upozorio me da ste – doktor:

„I to ne bilo kakav, doktor Jojboli ili štajaznam doktor za rokenrol. Ne, nego pravi pravcati doktor znanosti (dr. sc.)

Pogledajte prilog iz današnjeg Jutarnjeg lista. Nije kompjutorska igra ili fotomontaža. Svatko tko kupi JL na kiosku može se uvjeriti na str. 38., da su ga (hi, hi, hi…), blesani proglasili doktorom znanosti!

E pa sad mu stvarno nitko ne može ništa, i može lijepo u ponedjeljak biti proglašen i akademikom.

Posebice nakon što je u petak opovrgnuo podvalu da se u Jasenovcu igrala Mala Floramye i autoritativno ustvrdio da je riječ bila o – Grofici Marici!“

I doista na str. 38. doista piše dr. sc. Slavko Goldstein, povjesničar i publicist.

Kako je Jutarnji list ozbiljna novina nemam razloga sumnjati u taj podatak. Ranije se on već pojavljivao

http://arhiva.dalje.com/hr-hrvatska/puhovski–bozani-u-jasenovac-stize-prekasno/266085

ali nisam povjerovao pa sam uporno ponavljao ovu strašnu neistinu.

Kako ne volim koristiti neistine (laži su po bivšem Predsjedniku Srbije najviše pomogle njegovom narodu u povijesti) na internetu sam uspio pronači što je istina. Ustanovio sam da Vas je rektor Zagrebačkog sveučilišta također proglasio doktorom znanosti (vidjeti prilog):

http://arhiva.dalje.com/hr-hrvatska/puhovski–bozani-u-jasenovac-stize-prekasno/266085

ali i Ustavni sud RH što je objavljeno u Narodnim novinama još 2007. godine(vidjeti prilog):

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2007_11_113_3341.html

Jasno mi je da možete s pravom biti ljuti na mene jer ja jesam doktor znanosti, ali usuđujem se osvrtati se na Vaše tekstove koje pišete kao doktor povijesnih znanosti.

Istina, malo mi je čudno kada Vas kao doktora znanosti Jutarnji list proglašava samo publicistom, ali oni ipak nisu znanstvenici kao Vi i ja, zar ne?

Nadam se da će te razumjeti moje ne znanje, ali doista do danas nisam vidio da o vašoj doktorskoj tituli pišu čak i Narodne novine.

Zbog toga primite moju ispriku i obečanje da ću ubuduće uz Vaše ime obavezno pisati i Vašu titulu. Moramo vjerovati rektoru Zagrebačkog sveučilišta, Ustavnom sudu (u sastavu Petar Klarić, predsjednik Suda te suci Marijan Hranjski, Mario Kos, Davor Krapac, Ivan Matija, Ivan Mrkonjić, Jasna Omejec, Željko Potočnjak, Agata Račan, Emilija Rajić, Smiljko Sokol, Nevenka Šernhorst i Vice Vukojević), i Narodnim novinama, zar ne)

 

S poštovanjem

Akademik Josip Pečarić

10.04.2016.

 

113 5_11_2007 Odluka o imenovanju članova Etičkog povjerenstva.htm

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

3341

Na temelju članka 104. stavka 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (»Narodne novine«, br. 116/99, 109/00 – vjerodostojno tumačenje, 53/03, 69/03 – pročišćeni tekst, 44/06 i 19/07.) Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Petar Klarić, predsjednik Suda te suci Marijan Hranjski, Mario Kos, Davor Krapac, Ivan Matija, Ivan Mrkonjić, Jasna Omejec, Željko Potočnjak, Agata Račan, Emilija Rajić, Smiljko Sokol, Nevenka Šernhorst i Vice Vukojević, na sjednici održanoj 2. studenoga 2007., donio je

ODLUKU

O IMENOVANJU ČLANOVA ETIČKOG POVJERENSTVA

I.

Na temelju odredbe članka 105. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predsjednik Etičkog povjerenstva po položaju je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik MILAN MOGUŠ.

II.

Imenuju se članovi Etičkog povjerenstva:

Na prijedlog većinske koalicije političkih stranaka, Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Hrvatske stranke umirovljenika, Samostalne demokratske srpske stranke i Stranke demokratske akcije Hrvatske:

 1. TOMISLAV PAŠKVALIN iz Zagreba
  2. BERNARDICA JURETIĆ iz Splita
  3. prof. dr. sc. HELENA JASNA MENCER iz Zagreba.

Na prijedlog oporbenih političkih stranaka, Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske stranke prava, Istarskog demokratskog sabora, Demokratskog centra, Primorsko-goranskog saveza, Međimurskog demokratskog saveza, Slavonsko-baranjske hrvatske stranke i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje:

 1. dr. sc. SLAVKO GOLDSTEIN iz Zagreba
  5. ZORISLAV ANTUN PETROVIĆ iz Zagreba
  6. akademik VLATKO SILOBRČIĆ.

III.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Broj: SuE-DSjA-1/2007
Zagreb, 2. studenoga 2007.

Predsjednik
prof. dr. sc. Petar Klarić, v. r.

 

 

U povodu dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu,

rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš poziva Vas na tribinu

JEDNO POSLIJEPODNE S BRANKOM LUSTIGOM

utorak, 16. lipnja 2009. u 17 sati

dvorana akademije dramske umjetnosti

trg maršala tita 5

Gosti:

 1. sc. Slavko Goldstein,

prof. dr. sc. Ivo Goldstein,

prof. Branko Ivanda,

književnik Miljenko Jergović

 

 

 

 

Tko je rasist za Vijeće HRT-a?

 

RASIZAM PREMA HRVATIMA NIJE RASIZAM!?

 

Fokus, 7. ožujka 2002.

 

Kako nazvati ljude koji «ne podnose ništa hrvatsko, a kamoli hrvatsku državu» to nam nisu objasnili? Europejcima? Civiliziranim ljudima? Demokratama? Vjerojatno, jer su, rema Globusu, oni koji takve nazovu rasistima – majmuni!

 

Pojedini Jugoslaveni u Hrvatskoj, koji su i židovskog podrijetla – u trenutcima kada je biti Jugoslaven postalo nepopularno – nastavljaju provoditi svoju antihrvatsku politiku, predstavljajući se Židovima. Time čine lošu uslugu hrvatskim Židovima koji nisu jugonostalgičari

 

Ante Gugo u Fokusu od 14. veljače piše: «U gotovo potpunom informativnom zamračenju koje vlada u Hrvatskoj, gdje se voditeljica političkog TV magazina proganja nakon što neobuzdani gledatelj u kontakt programu postavi pitanje o dovođenju Židova u televizijski studio, a nitko se ne osvrće na rasističke ispade o Hercegovcima …»

Zapravo, činjenica da jedan kolumnist formata glavnog urednika Fokusa ovako piše, pokazuje o kakvom je informativnom zamračenju u Hrvatskoj riječ. Drugim riječima, pokazuje koliko je Göbbelsova propaganda uspješna u provedbi režimskog tiska u Hrvatskoj. O čemu je riječ?

 

Svijet je ljubav prema Hrvatskoj pokazao u Vukovaru

 

U emisiji HTV-a «Forum» od 15. siječnja u čast desetogodišnjice priznanja Republike Hrvatske sudjelovali su, među ostalim, Žarko Puhovski i Ivo Goldstein. Očito iziritiran njihovim nastupom, u emisiju se javio hrvatski branitelj Ivan Mustapić rekavši: «Na temelju kojih kriterija su njih dvojica pozvani, kad ne mogu podnjeti ništa hrvatsko, a kamoli hrvatsku državu? Zašto nije pozvan nijedan branitelj jer ima i nas pametnih, za razliku od ove dvojice rasista?» Voditeljica je htjela prekinuti hrvatskog branitelja, ali on se nije dao pa je komentirao i Mesićev govor u Hrvatskom saboru: «Svijet i Europa svoju su ljubav prema nama pokazali u Vukovaru i vukovarskoj bolnici, te onda kada su nam podvaljivali ostarjele lijekove, te prodavali Srbima kazetne bombe dok su nama uveli embargo. Dokle ćemo biti taoci patološke mržnje Mesića prema pokojnom Predsjedniku Tuđmanu i svemu hrvatskom.»

Nakon izvjesnog vremena Puhovski se snalazi tvrdeći da hrvatski branitelj izdvaja njega i Goldsteina zbog toga što su oni Židovi. Međutim, tada dobijaju strašan udarac od prof. Slavena Letice, koji je razumio što je poručio gospodin Mustapić pa se obratio Puhovskom: «Ti si Židov? Koliko ja znam, ti si uvijek bio Jugoslaven!» Na to se Puhovski samo uhvatio za glavu.

 

Loša usluga hrvatskim Židovima

 

U Letičinoj tvrdnji sadržana je poanta cijelog tog, i ne samo tog, slučaja. Naime, neki Jugoslaveni u Hrvatskoj, koji su i židovskog podrijetla, u trenutcima kada je biti Jugoslaven postalo nepopularno, nastavljaju provoditi svoju antihrvatsku politiku, ali predstavljajući se Židovima. Naravno, time čine lošu uslugu hrvatskim Židovima koji nisu jugonostalgičari, a koji, na žalost, i nemaju snage suprostaviti se ovim prvima. U najpoznatiji takav slučaj upleten je – vjerovali ili ne –  također Ivo Goldstein. Riječ je o pismu hrvatskog povjesničara mr. sc. Mladena Ivezića (Vjesnik, 10. ožujka 1998.) u kojemu se ni jedamput ne spominje riječ Židov, nego «jugokomunisti», «ne-Hrvati» ili «Goldsteinov svjetonazor je nakaradan i protuhrvatski», a Goldstein je tekst proglasio antisemitskim. Uslijedile su osude tog «antisemitskog» teksta sa svih strana, i iz zemlje i iz svijeta.

Nešto slično dogodilo se i sada. Kako bi poništili učinak Letičine izjave koja sve objašnjava, režimske novine su pokrenule pravu hajku i na gospodina Mustapića, na voditeljicu emisije Hloverku Novak-Srzić, pa čak i na samoga prof. Leticu koji je u Nacionalu proglašen «doktorom za ništa».

Pritom, emisija nije reprizirana, očito zbog toga da bi se moglo manipulirati onim što je rečeno. Tako u Vjesniku 21. siječnja tvrde kako je u priopćenju Puhovskog i Goldsteina rečeno da je gledatelj koji je «pitao voditeljicu koji su je razlozi naveli da u emisiju dovede Puhovskog i Goldsteina rekao da li su možda rasistički razlozi», dok u Jutarnjem listu tvrde da su Puhovski i Goldstein nazvali hrvatskog branitelja «rasističkim provokatorom»! I dok Globus govori o «uvijenoj primjedbi o nacionalnoj pripadnosti Žarka Puhovskog i Ive Goldsteina», dotle u Nacionalu tvrde da je hrvatski branitelj pitao Hloverku Novak-Srzić «zašto je u studio dovela ta dva Židova, koji ne podnose ništa hrvatsko, a kamoli hrvatsku državu». Očito, poučeni iskustvom zbog napada na mr. Ivezića, mora se reći da je naš branitelj spomenuo «ta dva Židova».

 

Kakva vlast, takvi i mediji

 

A već iz neusuglašenosti tih navoda iz režimskih novina jasno je kako hrvatski branitelj nije govorio o Puhovskom i Goldsteinu kao o Židovima, nego je nazvao rasistima ljude koji «ne podnose ništa hrvatsko, a kamoli hrvatsku državu». A kakva vlast, takvi i njihovi mediji: nije problem što su u emisiju povodom desetogodišnjice priznanja Republike Hrvatske dovedeni ljudi koji «ne podnose ništa hrvatsko, a kamoli hrvatsku državu», nego sve drugo pa i to što je čovjeku koji se borio za tu državu Hloverka rekla: «Hvala!»

Zapravo, svojom su reakcijom upravo optužili i Puhovskog i Goldsteina da «ne podnose ništa hrvatsko, a kamoli hrvatsku državu», jer to nisu ni pokušali osporavati. To im je očito točno! Oni i režimski mediji su samo pokušali uvesti zabranu da se takve ljude nazove rasistima. A kako nazvati ljude koji «ne podnose ništa hrvatsko, a kamoli hrvatsku državu» – to nam nisu objasnili? Europejcima? Civiliziranim ljudima? Demokratama? Vjerojatno, jer po Globusu su oni koji takve nazovu rasistima – majmuni!

Naravno, samo budali nije očito: ako profesor Letica nije znao da je Jugoslaven Žarko Puhovski u međuvremenu postao Židov, to još manje može znati hrvatski branitelj. Strašna je spoznaja da je Vijeće nacionalnih manjina u RH uputilo otvoreno pismo ravnatelju HRT-a Mirku Galiću u kojem izražava nezadovoljstvo načinom vođenja ove emisije, zato što voditeljica nije reagirala na te navodne rasističke ispade jednog gledatelja. Tako smo doznali da tom Vijeću ne smetaju ljudi koji «ne podnose ništa hrvatsko, a kamoli hrvatsku državu», nego je rasistički ispad kada takvim ljudima kažeš da su rasisti.

 

Informativno zamračenje u Hrvatskoj

 

A kakvo je informativno zamračenje u Hrvatskoj, o kome piše Gugo, najbolje potvrđuje činjenica da je hrvatski branitelj poslao svoje reagiranje: «Moja izjava je domoljubna, a Vaše djelovanje naspram hrvatskog naroda uvijek je bilo rasističko, jedino ako mislite da rasizam prema Hrvatima nije rasizam» – Večernjem listu, Jutarnjem listu Vjesniku na «laži gospodina Puhovskog i gosp. Goldsteina» objavljene u tim listovima 21. siječnja 2002. godine, koje ove novine nisu objavile, iako se hrvatski branitelj pozvao na Zakon o tisku!? Jedino mu je Vjesnik tražio da malo «dotjera» svoj tekst.

Iz  tog reagiranja zamjetno je da se gosp. Mustapić prigodom svog javljanja u emisiju HTV-a «predstavio imenom i prezimenom te mjestom stanovanja». Iz daljeg njegovog teksta očito je zašto ga nisu objavili – on u potpunosti potvrđuje ono o čemu je govorio prof. Letica: «Još sam  čuo gdje Puhovski podmeće da sam ih prozvao kao Židove, što nije točno jer sam za njega znao da je ‘Jugoslavenčina s dna kace’, a za ovoga drugoga nije me uopće zanimalo koje je nacionalnosti, jer je osvjedočeni neprijatelj hrvatskog naroda. Da sam mislio na Židove, vjerojatno bi postavio pitanje: ‘Zašto nema u emisiji Židova koji su nam pomagali kada je bilo najteže – kao gospodina Montilja, gospodina Binenfelda, gospodina Finkielkrauta i mnogih drugih neznanih?’ (…) Te svoje tvrdnje potkrepljujem izjavama gosp. Puhovskog: ‘Nije bilo srpskih snajperista u Zagrebu.’; ‘Hrvatska država stvorena je na ubijanju Srba.’; ‘Hrvati nisu zaslužili državu, jer su ubijali Srbe’» – ističe Mustapić.

A te izjave govore mnogo o samom Puhovskom. U prvoj on optužuje samoga sebe da zna tko je iz snajpera ubio gospodina Čuvala u  trenutcima kada su tenkovi iz vojarni JNA u Novom Zagrebu išli na Sloveniju. Jer da ne zna, kako bi znao da nije bio Srbin? Druga se i treća rečenica i ne mogu drukčije definirati nego kao rasističke. Pa normalno je da u obrambenom ratu ubijaš one koji te napadaju. A rasizam je najočitiji iz treće gdje nam Puhovski poručuje da su Srbi više rase od Hrvata pa ih ne smiješ ubijati ni kad čine genocid nad hrvatskim narodom. I to sve u trenutcima kada imamo pobunu izraelskih vojnika zato što su morali, u borbi za opstojnost izraelske držve, ubijati civile! A kako se treba postaviti prema optužbama za zločine najbolje je Puhovskom i Goldsteinu pokazao čovjek koji je cijeli svoj život bio Židov – Alain Finkielkraut – na svom nedavnom predavanju u Zagrebu, kada je govorio o optužbama belgijskog suda protiv Ariela Sharona.

 

Čelnik HHO-a – svjedok u političkom procesu

 

U svom pismu Mustapić komentira i ponašanje Puhovskog 1971. godine i činjenicu da je on čelnik HHO-a. Doista je nevjerojatna činjenica koja ovu organizaciju izvrgava ruglu  da joj je čelni čovjek poznati svjedok optužbe u političkom procesu.

Mustapić  komentira i Goldsteinovo pisanje knjiga koje promovira predsjednik države, očito misleći na knjigu Holokaust u Zagrebu. Zapravo, kao da zna što je o Goldsteinovu znanstvenom radu napisao Neven Budak današnji dekan Filozofskog fakuleta u Zagrebu u svojemu radu: «O knjizi Ive Goldsteina ‘Hrvatski rani srednji vijek’, ‘Novi Liber’, Zagreb 1995., 511 str.»; Radovi, Zavod za hrvatsku povijest, Zagreb 28 (1995.), 299-333. Naime Budak na str. 316. piše: «Veliki broj metodičkih grešaka ponovo pokazuje da autor znanstvenom radu pristupa površno i neoprezno. Po znanost je najopasnija njegova navika da tamo gdje nema izvora izmišlja, a onda na temelju takvih fikcija izvodi daljne zaključke. Neupućenom se čitatelju tako može učiniti da je Goldsteinu uspjelo otvoriti čitav niz dosada neobrađenih tema, pa čak i riješiti niz problema, dok je pri tome, zapravo, riječ o znanstvenoj fantastici.»

Bilo kako bilo, Mustapić završava svoje reagiranje riječima: «Badava Vam trud izdajnici, pobjedili smo u Domovinskom ratu, a pobjediti ćemo i u ovom specijalnom psihološkom ratu, ma koliko se Vi trudili.»

Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika