Podjeli

Srpski i crnogorski mediji, ovih dana, ponovno objavljuju da „Udruženje boraca ratova (UBR) od 1990. godine Crne Gore izražava duboki prezir prema sramnoj  udruženoj hrvatsko-crnogorskoj proizvodnji laži i podvala u slučaju Sabirnog centra JNA u Morinju i pozivaju premijera Dritana Abazovića da hitno  i neodložno ukloni spomen -ploču koju je 10. 10. 2022. u Morinju postavilo Ministarstvo vanjskih poslova  Crne Gore  i Ministarstvo obrane Crne Gore“.

Prema Udruženju boraca Crne Gore na ploči je napisan skandalozan (sic!) tekst, jer da tamo nije bilo mučenja, a još manje ubijanja uhićenih Hrvata.

A na toj spomen – ploči piše: „Tijekom  velikosrpske agresije  na Hrvatsku, ovdje je bio logor takozvani Centar Morinj (3.10. 1991.-18.8. 1992.) za zatočene hrvatske civile i branioce. Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili  ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi!“

Na ovaj su način Crnogorci, za razliku od Srba, priznali da se u njihovoj državi nalazio jedan od najokrutnijih logora za Hrvate u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata – Morinje, a u njemu je bilo zatočeno oko 160 hrvatskih branitelja i civila.  A da je to uistinu bio zloglasni logor, jedan od najgorih, u to nema sumnje. Naime, u Morinju se među ostalima našao  i jedan hrvatski branitelj iz Koprivnice. Kad su ga pripadnici zločinačke  tzv. JNA, tijekom borbi, nedaleko Dubrovnika, uhitili, teško ranjenog, zajedno sa skupinom ostalih uhićenih hrvatskih branitelja, prvo su ih bacili u – kontejner za smeće, gdje su proveli dva dana, bez hrane, vode i ikakve pomoći! Nakon toga su se Crnogorci smilovali, pa su one koje je trebalo operirati, operirali, ali, na živo, a  “anestezija” je bio pendrek nad njihovim glavama, pa kad bi netko zajaukao dobio je udarac od kojeg se onesvijestio. Ti crnogorski “ratnici” inače su sudjelovali u napadu na Dubrovnik i okolicu (srušili su i vilu Tereze Kesovije u Ćilipima!). Neke su iz tog logora Crnogorci razmijenili, a neke potukli. Nekoliko stražara su i (simbolično) osudili.

Ovo sramno crnogorsko udruženje dalo je rok odgovornima za postavljanje ploče da je uklone do kraja ovog mjeseca, jer (čujte sad ovo) „vrijeđa  svakog čestitog građanina“.

Da komedija bude veća, oni koji zahtijevaju uklanjanje ove spomen- ploče, ističu da su Hrvati, a ne Crnogorci i zločinačka JNA napadali Dubrovnik!

Sramno da sramnije ne može biti!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji