Podjeli

Neočekivana uvjerljiva pobjeda HDZ-a koja je i njih same iznenadila dovela ih je u poziciju da uz 8 predstavnika manjina, te Čačića i Štromara imaju 76 ruku, taman koliko im je potrebno za parlamentarnu većinu. Koliko god to za HDZ na prvi pogled izgledalo dobro toliko im je takva situacija potencijalno i jako opasna, naročito ako si ne uspiju osigurati i nekoliko žetončića. I tu sada počinje prava borba, ponajviše za Domovinski pokret i Miroslava Škoru, borba koja će odrediti izborni rezultat slijedećih parlamentarnih izbora, pa kad god oni bili, a ne treba isključiti moguće prijevremene čak ni nakon ovako uvjerljive pobjede HDZ-a.

Dakle ključnu ulogu u slijedećem razdoblju će odigrati Domovinski pokret Miroslava Škore, a dijelom i MOST Bože Petrova, koji će ako ustraju u oporbenom statusu sebi otvoriti široki put ka onom cilju kojega se na prethodnim izborima nisu  domogli, a to je postati neizostavan dio parlamentarne većine. Takav odnos snaga u Hrvatskom saboru bi za njih značio i doći u poziciju da se u Hrvatskoj konačno počnu događati korjenite promjene, promjene koje HDZ ili SDP nikada neće uraditi, ne zato jer to njihovi čelnici „ne žele“ već zato jer za to i kada bi htjeli naprosto nemaju dovoljno snage, posebno za obračunati se sa onima u svojim redovima koji su već odavno premreženi raznim interesima, zapravo sa onima koji iz sjene nerijetko i vode glavnu riječ u nekim strankama.

Ostane li dakle DP čvrsta oporba i budu strpljivo čekali svoj trenutak sasvim je sigurno da će do cilja doći, dakako i uz određene promjene u odnosu na prethodni sastav koalicije kada su im se vjerojatno zbog kratkoće vremena dogodili neki previdi koji su ih zasigurno stajali nekoliko saborskih mandata, a doslovno bi svaki mandat više u sadašnjim okolnostima bitno mijenjao političku sliku Hrvatske. Sasvim je sigurno da bi danas nekoliko saborskih mandata imali više da nisu radili koaliciju sa SU-om Lazara Grujića, a moguće je da bi uz prethodno navedeno dobili i još koji više da su zadržali Predraga Mišića, no poslije znamo čega … nema plakanja, život ide dalje, a sa izvučenim poukama postaje se samo još bolji, ili bi tako barem trebalo biti…

Ne bude li DP „spašavao“ HDZ kada dođu nevolje, a po logici stvari samo je pitanje kada će se naći u takvoj situaciji, mogao bi uskoro za budućnost Hrvatske imati veliku i važnu ulogu, u suprotnom će nestati kao i svi oni „treći“ do sada prije njih. Lokalni izbori koji slijede u svibnju slijedeće godine će biti prilika da se uspješno položi jedan novi test zrelosti i spremnosti, posebno u Velikim gradovima i županijskim centrima. Miroslav Škoro je već dokazao da ima mnoge osobine lidera, a u slijedećim mjesecima će imati priliku potvrditi i koliku stvarnu moć ima za okupljanje tima sa kojim kani provesti promjene, posebno u Gradu Zagrebu koji je za sve buduće aktivnosti ključan, i to doslovno u svakom smislu.

Ustraje li i bude dosljedan u svom naumu ka rušenju duopola, i pri tome ojača koalicijski potencijal, onda već sada možemo sa sigurnošću predvidjeti njegovu ulogu nakon slijedećih parlamentarnih izbora kada god oni bili…

 

U Zagrebu, 14.07.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika