Podjeli

Dio govora Saborskog zastupnika Nezavisnih lista generala Glasnovića u Saboru 09. travnja 2019. godine
„Jedan filozof, iz 15. stoljeća rekao je ovo: „Za dobrobit države potrebno je: ubijati, lagati, izdati, pljačkati“ danas to vidimo. Ne samo ovdje nego na globalnoj razini. Još nisu razotkrili politička ubojstva kao i u nekim zemljama Južne Amerike, Bliskom istoku, a kad se to dogodi raspada se hrvatska država.
Svaka država da preživi, treba dva sustava da preživi. Treba moralno- etički sustav i to je ključ problema jer kako je pjevao vaš najomiljeniji pjevač ljudi, iz bivše države- Bajaga, „Ovo je Balkan“. Ovo je Balkan. Drugi sustav je regulativni, zakonodavni. Ja svaki tjedan dobivam što ovako, 10, 20 pisama od ljudi koje je sustav iznevjerio.
Primjer: Renato Majnarić, ukrali mu dok je bio na crti, lokalni šerifi u Gorskom kotaru u sprezi sa sustavom su mu maznuli zemljište.
Evo dolazi žena iz Južne Afrike, uloži 6o tisuća švicarskih franaka u zemljište, zemljište prodano. Imate profesora Mario Viskovića, s Labina, došao sa troje djece, milijune uložio u Labinu i dolje mu netko, nekakvi lokalni šerif radi bez dozvole, ugrožava mu turističku sezonu. Taj čovjek, on je inženjer ekologije.
Bio je u Hrvatskom svjetskom kongresu. Uložio je milijune i on, kome se javiti, tko je odgovoran?
Tko je odgovoran za te stvari? Općina, grad ili država? Kao u Rusiji, netko ukrade kravu, hoće odmah do Putina. To tako neće funkcionirati.
Gdje su digitalne kontrolne liste? Da vidimo što je za gradnju, sa izgradnjama. Inspekcije, ali to je dvostrani mač jer mito, korupcija ide sa jedne i druge strane.
Što će biti sad sa ovim inspekcijama? 15 smo ujedinili, ali nedavno sam se sjetio predstave Nikole Gogolja, ruskog pisca iz 19.stoljeća o jednom porezniku. Napisao je na temelju te korupcije u toj carskoj Rusiji mita, korupcije, laganja, napisao je Nikola Gogolj jednu predstavu, ta se predstava zove „Revizor“. I to, srž te predstave je lažni inspektor koji dođe u malo selo, tamo traži pozajmice od ljudi, mazne njima lovu i nestane dok ne dođe glavni inspektor.
To je mikrokozam hrvatske države (svijet u malim razmjerima). Mene samo zanima što će biti npr. sa Holdingom, poduzećima u privatnom vlasništvu, revizijom kad krene glavni feldmaršal gospodin Nikolić i kako će to izgledati kad se izvrši desant na Holding kako bi trebalo, hoće li se ponavljati opet onaj scenario iz Gogoljove priče, predstave?
„I da vidimo, po djelima ćemo ih cijeniti“.

Anđelko  Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika