Podjeli

….. zapitati će se za koji tjedan ili mjesec mnogi načelnici, gradonačelnici i župani koji ovih dana slave izborne pobjede u svojim sredinama nakon „pripetavanja“ u drugom krugu u kojem su „osvojili“ svoje općine, gradove i županije. Kao jedan od onih koji bi ipak bez rečenice iz naslova mogli biti je Tomislav Tomašević (TT), novi gradonačelnik Grada Zagreba, koji je na iznenađenje mnogih kao najveći pobjednik upravo održanih lokalnih izbora svoju pobjedu proslavio poprilično skromno. Politički veoma mudro i zrelo nije likovao nad poraženim niti se bahatio postignutim već je pozvao na zajedništvo svih čime je već u startu pokazao da je odlučan svoja predizborna obećanja provesti u djelo.

Da je izbore bilo puno lakše dobiti no što će biti izvršiti predizborna obećanja shvatiti će vrlo brzo svi, posebno oni kojima je sada prvi puta da su postali čelnici, a svakako će najteži posao imati TT koji dolazi na čelo Grada Zagreba kojim je suvereno upravljao Milan Bandić 20 prethodnih godina. Da će TT imati veliki otpor a to znači i moguće probleme u realizaciji svojih predizbornih obećanja može se zaključiti iz posljednja dva tjedna izborne kampanje kada se umjesto gradskih tema sve okrenulo na ideološke i svjetonazorske rasprave stvarajući bez ikakve potrebe nove tenzije i podjele među građanima.

Trebati će u slijedećim tjednima i mjesecima  puno umješnosti, strpljenja, mudrosti, hrabrosti i upornosti  da se fokus u potpunosti usmjeri prema gradskim temama i problemima jer se postojeća struktura, posebno oni involvirani u možebitne koruptivne radnje, koja je duboko ukorijenjena u svim segmentima Grada Zagreb neće predati bez žestokog otpora. Već je sada potpuno jasno da će mnogi od njih uporište za svoju obranu stečenih pozicija tražiti u ideološkim i svjetonazorskim nišama prikazujući se borcima protiv „komunističke“ nemani koja je na prevaru okupirala Grad Zagreb. Ne treba dakle isključiti ni ponavljanje već viđenih scena sa šatorima i sličnim rekvizitima u Gradu Zagrebu, i ovaj puta naravno ponovo u žestokoj „borbi za spas Hrvatske od najezde komunista“.

Premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću koji je proglasio „kolosalnu pobjedu“ se opasno ljulja pozicija radi izborne katastrofe u Zagrebu, Splitu, Vukovaru, Šibensko – Kninskoj županiji itd… što ga po govoru tijela čini iznimno nervoznim, još više jer je HDZ baš kao i SDP na ovim izborima gledajući ukupni zbir izgubio puno svojih dojučerašnjih birača….. a to može značiti samo jedno, HDZ već sada sa Plenkovićem na čelu sasvim sigurno gubi slijedeće parlamentarne izbore što u budućnosti može značiti samo jedno, nove velike promjene, ovaj puta ne samo u Gradu Zagrebu već I na razini cijele Hrvatske…

Ako je suditi po Gradu Zagrebu (i Splitu također) očito je da nakon 30 godina čerupanja i propadanja Hrvatske dolazi vrijeme za ozbiljne promjene….

U Zagrebu, 31.05.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof. v.r.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema