Podjeli

Ako je Hrvatski sabor političko tijelo, a svi znamo da jeste, pitam sve vas koji ovo čitate da meni ili sebi odgovorite na pitanje po kojoj to logici ne bi trebao u okviru svojih ingerencija, dakle isključivo u političkim okvirima, raspravljati ili osnivati istražna povjerenstva po bilo kojem pitanju ili predmetu bez obzira da li se po istoj stvari, ali u kaznenom smislu, vodi sudski ili bilo koji drugi postupak koji je ingerenciji sudbene vlasti. Kaznena odgovornost ni u kom se slučaju ne smije poistovjećivati sa političkom odgovornošću jer bi to bio ogroman korak u natrag za svako društvo koje se temelji na demokratskim osnovama.

Odbijanjem osnivanja istražnog povjerenstva po bilo kojem pitanju se u stvari samo potvrđuje da je svaki postupak koji vodi pravosuđe u stvari politički postupak. Vaditi se na važeći Zakon i ograničenja koja proizlaze iz njegovih odredbi o osnivanju i radu istražnog povjerenstva, a ne predložiti odnosno po hitnom postupku promijeniti sporne odredbe, je samo izbjegavanje odgovornosti i bijeg od istine i onoga što bi povjerenstvo moglo, trebalo odnosno moralo istražiti.

Po logici koju nude neki članovi HDZ-a ispada da se istražno povjerenstvo nikada ne bi moglo osnovati. Dakle ako se predlažu načelni razlozi onda se tome protive jer nije naveden konkretan slučaj, a ako se navede konkretan slučaj onda je opravdanje da se već druge sastavnice vlasti time bave. Po toj logici ispada da bi istražno povjerenstvo trebalo otkrivati kaznena djela prije onih čiji je to posao jer bi samo na taj način mogli raspravljati o nečemu sa čime se istražna odnosno pravosudna tijela nisu počela baviti, a potom prestati sa radom isti trenutak čim se nadležne institucije uključe. Nije li to u najmanju ruku nelogično da ne kažem potpuno stupidno.

Ako se HDZ sa parterima uistinu odlučio za obračun sa  korupcijom i kriminalom onda bi oni prvi trebali biti za ili čak sami predložiti istražno povjerenstvo koje će ispitati političku odgovornost svakog za koga drže da je upleten u neku suspektnu radnju i time samo pomoći nadležnim tijelima čiji je posao kazneni progon. Zakonsku odredbu koja onemogućava da se istražno povjerenstvo bavi pitanjima za koje se čak i vodi bilo kakav postupak treba hitno mijenjati i tako istražnim povjerenstvima otvoriti širom vrata za potpuno nesmetan javan i transparentan rad.

Oni koji to ne žele podržati treba javno upitati čiji kriminal i koga žele zaštititi.

U Zagrebu, 06.10.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema