Podjeli

Poštovani kolega Jakšiću,

Kao matičnom radnom tijelu za pitanja pravosuđa predlažem žurno djelovanje zbog protuzakonitog rada Državnog odvjetništva RH.

Najnovije izvješće Europske komisije o vladavini prava u državama članicama EU je za Hrvatsku alarmantno. To izvješće je konstatiralo, što svi hrvatski građani dobro znaju, da pravosuđe u Hrvatskoj nije neovisno, da služi političkim i interesnim skupinama, te da pravosudni dužnosnici otvoreno demonstriraju svoje bogatstvo – ukratko, da pravosuđe ne djeluje sukladno Ustavu i zakonu. Činjenicu koju svi hrvatski građani znaju, dobilo je sada i službenu potvrdu Europske komisije. Nedopušteni utjecaj na DORH ima Vlada, a predsjednik Vlade konstantno taj utjecaj i javno naglašava. Izvješće Europske komisije ima dramatičnu negativnu poruku za strane investitore, koji su, pak, za hrvatsko gospodarstvo te radna mjesta od iznimnog značaja

DORH već 20 godina djeluje kao glavni kočničar vladavine prava u Hrvatskoj. DORH svojim odlukama ne stvara klimu sigurnosti kod građana i vjere u pravni poredak, već naprotiv, njegovo djelovanje je otvoreno protuzakonito. DORH djeluje kao agencija za marketing i manipulacije vladajućih struktura – djeluje kampanjski i stihijski, i to u trenucima koji su povoljni za Vladu, te se kroz način svojega djelovanja DORH može smatrati glavnim kočničarem gospodarskog napretka hrvatske države, ali i glavnim kršiteljem obveza koje proizlaze iz Ugovora o EU, odnosno, temeljnih vrijednosti EU-a, a to je vladavina prava.

Nedavna postupanja USKOK-a i DORH-a u svezi korupcije u Gradu Zagrebu prešla su svaku razinu dobrog ukusa, te vrijeđaju osnovni ljudski zdravi razum. Osim što su javno obznanili da su imali dokaze o primopredaji mita pokojnom gradonačelniku Zagreba, ali ništa nisu poduzeli dok Milan Bandić nije preminuo, cijela akcija je izvedena kao medijski projekt koji treba prikazati da se uhićenjima vozača u Gradskom poglavarstvu rješava korupcija koja se gomilala zadnjih dvadeset i više godina.

O apsurdnosti DORH-ove akcije govori i slijedeći podatak: još 2019. pojedini mediji su objavili da je Grad Zagreb za najam adventskih kućica uprihodio 700.000kn iznajmljujući 230 kučica. Istovremeno je Grad Split iznajmio 19 kučica za adventske svrhe, te uprihodio 900.000kn.

Tri tvrtke su imale taj kriminalni ugovor s Gradom Zagrebom, a riječ je o tvrtkama „Kokoš ili jaje d.o.o.“, „Demo Rebus d.o.o.“ i „Katapult Promocija d.o.o.“. Od USKOK-a, pak, doznajemo da je uhićen isključivo vlasnik „Demo Rebusa“, pa se postavlja pitanje – ako je cijeli taj posao bio štetan za Grad Zagreb, a istu štetnu metodu za Grad Zagreb su koristile sve tri tvrtke, zašto je postupak pokrenut samo protiv jedne tvrtke i njezinog vlasnika? Da apsurd bude veći, tvrtka koja nije obuhvaćena kaznenim progonom, „Katapult Promocija d.o.o.“, uprihodila je dodatno od Turističke zajednice Grada Zagreba, a na ime organizacije Adventa, 2018. godine pola milijuna kuna!?

Postavlja se logično pitanje o odgovornosti čelnih osoba Turističke zajednice te gradskog pročelnika zaduženog za taj segment. Jer, ovdje nije riječ o nekakvoj prikrivenoj korupciji, već o otvorenoj pljački. Način provedbe ove manifestacije je bilo otvoreno kršenje zakona i bogaćenje pojedinaca na račun gradske blagajne, to jest građana Grada Zagreba.

Svatko zdravo razuman se pita – ako se tako djelovalo na organizaciji Adventa, na koji način onda funkcionira javna nabava u Gradu Zagrebu, te, ako uzmemo u obzir iznos novca koji je građanima Grada Zagreba ukraden pri organizaciji Adventa, onda si samo možemo zamisliti iznose koje Zagrepčani plaćaju za korupcionašku hobotnicu?

DORH je ovim navedenim postupcima u potpunosti prekršio Zakon o DORH-u, jer je evidentno da na spoznaje o korupciji ne djeluje (što je po zakonu dužan). Isto tako je evidentno da selektivno primjenjuje zakon, što je protuustavno i protivno europskim pravnim normama.

Kad se usto doda:

–          da DORH osmu godinu skriva i ne procesuira kaznenu prijavu u svezi privatizacije Croatia osiguranja,

–          da zbog ovakvog rada DORH-a četvrtu godinu slučaj Agrokor nema pravni pravorijek, a vlasnik Agrokora i dalje živi u bajkovitom dvorcu (koji je službeno Hotel a on ga koristi kao dom za stanovanje),

–          da DORH po pitanju kriminala u projektu vjetroparka Krš-Pađene istražuju navodno mito od par tisuća eura, a ne istražuju milijarde koje će biti otuđene od hrvatskih građana i ne istražuje ogromni netransparentni kredit odobren od državne banke HBOR, onda je jasno da DORH svojim djelovanjem predstavlja sudionika u korupciji, a ne instituciju koja se, kako zakon propisuje, bori protiv korupcije.

Isto tako je DORH demonstrirao nevjerojatnu drskost kada je u slučaju afere BORG,  protivno neupitnim dokazima o kršenju zakona od strane vladinih dužnosnika i njihovih savjetnika, odbacio kaznenu prijavu.

DORH-ovo, pak, nedjelovanje na otvoreno kršenje zakona i europskih uredbi od strane banaka i lihvarskih agencija, svjedoči da DORH skriva kriminal te time sudjeluje u nanošenju štete hrvatskim građanima.

Sve opisano u svezi rada DORH-a, zahtijeva žurnu reakciju Hrvatskog sabora jer je riječ o ugrozi ustavnog poretka.

Hrvatski sabor je dužan na ovakve otvorene spoznaje o ugrozi ustavnog poretka zbog nedjelovanja tijela državne vlasti, u ovom slučaju DORH-a, poduzeti neophodne radnje te uspostaviti redovno djelovanje državnih tijela, u ovom slučaju DORH-a.

Predlažem:

 1. da Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora još u kolovozu sazove tematsku sjednicu u kojoj će razmotriti izvješće Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj.
 2. da se na istoj sjednici Glavna državna odvjetnica očituje o navodima koje sam opisala u ovom dopisu.
 3. da Odbor za pravosuđe inicira sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora s jedinom točkom – rad DORH-a, na kojoj će se donijeti  neophodne odluke kako bi DORH počeo djelovati u skladu sa zakonom.

Hrvatsko pravosuđe svojim nedjelovanjem te selektivnim djelovanjem jest glavni uzročnik korupcije, problema u gospodarstvu te sveopće društvene nepravde. Predstavnik hrvatskih građana, a to jest Hrvatski sabor, dužan je osigurati redovno i zakonito funkcioniranje pravosudnih tijela, u ovom slučaju DORH-a.

Zadaća je svih demokratskih, odgovornih političkih činitelja, neovisno o stranačkoj ili ideološkoj pripadnosti, osigurati vladavinu prava u Hrvatskoj, koja je određena hrvatskim Ustavom kao i temeljnim postulatima Europske unije. Samo uređena država može svojim građanima osigurati siguran i prosperitetan život, a svi koji sprječavaju zakonito djelovanje državnih tijela moraju biti privedeni pravdi.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

ZASTUPNICA


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe