Podjeli

Da, puno se ljudi ovih dana pita kako je moguće postupiti točno onako kako piše u Ustavu a da se toga koji je tako postupio, misli se naravno na predsjednika RH Zorana Milanovića,  proziva da je prekršio Ustav i Zakon kojeg Ustav za navedeni slučaj odnosno izbor predsjednika vrhovnog suda Hrvatske nije ni predvidio. Pljušte ovih dana optužbe sa Pantovčaka po vladajućoj većini i cijelom nizu uglednih i „uglednih“ političara, analitičara, profesora i koga sve ne,  a sve radi neslaganja oko procedure izbora predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske.

Kako je moguće da čak trećina članova Ustavnog suda imaju potpuno suprotna mišljenja o prijeporu koji se vodi oko izbora predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske ako su svi završili iste fakultete, stekli znanstvene titule i rade u istoj državi. Ako se dakle najveći pravni autoriteti ove države, a po funkciji koju obnašaju to bi uistinu trebali biti,  ne mogu usuglasiti oko toga što bi bilo ispravno i sukladno Ustavu onda ne treba nikoga čuditi što građani sa sve većim nepovjerenjem gledaju u kompletni pravni sustav Hrvatske. Ako članovi Ustavnog suda imaju oprečne stavove o nekom predmetu onda su neki od njih na pogrešnom mjestu, ne zato jer imaju nešto drugačije mišljenje o nekom predmetu već zato što imaju potpuno suprotno, a to suprotno mišljenje može biti iz samo dva razloga, nestručnosti ili kompromitiranosti. Oba ih razloga naravno diskvalificiraju.

Ono što je posebno zanimljivo jesu neka događanja nakon Odluke Ustavnog suda. Dakle ako su prije navedene Odluke neki postupci predsjednika RH bili predmet rasprava odnosno prijepora, a svi znamo da jesu, postavlja se pitanje što je on to uradio nakon navedeno Odluke radi čega bi ga se moglo prozivati za kršene bilo Zakona bilo Ustava. Ako sam dobro informiran, a vjerujem da jesam, on je Odluku Ustavnog prihvatio, i nakon toga postupio sukladno istoj odnosno na jedini mogući način. Može li mi netko od pravnih stručnjaka objasniti kako je to moguće da je predložena kandidatkinja od strane predsjednika RH sebe kompromitirala a da se onda po istoj logici nisu kompromitirali i svi oni koji su imali suprotan stav od, recimo točno, ipak naknadne Odluke Ustavnog suda, uključujući i četiri suca Ustavnog suda. Dakle do odluke Ustavnog suda svi su imali svoj stav uključujući i najveće ustavne stručnjake, ali nakon Odluke Ustavnog suda nisam vidio ili pročitao da je bilo tko od njih rekao da donesenu Odluku neće poštovati, kao ni da ju je netko prekršio.

Ovime naravno nikoga ne favoriziram niti optužujem, još manje se svrstavam na nečiji stranu, ali kao građanin postavljam pitanja na koja u javnom prostoru ne vidim odgovore koji bi otklonili sumnju kako se ne radi o običnom politikanstvu i obračunu dvaju ega, dviju opcija, dvaju autoriteta, od kojih jedan od aktera cijelu zemlju drži kao svog taoca. Neka svatko svojom glavom zaključi tko je taj…..

U Zagrebu, 29.03.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe