Podjeli

Rođenje, djetinjstvo i školovanje

Karolina Vidović Krišto rođena je 29. prosinca 1975. u Vukovaru, odrasla je i školovala se u njemačkom gradu Münchenu, te se 1996. godine vratila u Hrvatsku. Nakon osnovne škole Tumblingerschule upisala je matematičku gimnaziju Klenze Gymnasium, potom jezičnu gimnaziju Dante Gymnasium. Studirala je godinu dana pravo na Ludwig-Maximilians-Universitaet Muenchen. Nakon povratka u Hrvatsku upisala je i završila Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Doktorandica je povijesti.

Novinarska karijera

Novinarsku karijeru Karolina Vidović Krišto započinje na HRT-u 1996. godine. Godine 1998. bila je najmlađa urednica vijesti u povijesti Hrvatske radiotelevizije kao i druga urednica središnjeg Dnevnika.

Godine 2002. oformila je i pokrenula međunarodni program Hrvatske radiotelevizije koji za cilj ima promociju Hrvatske u svijetu kao i integraciju Hrvata diljem svijeta pod nazivom “HRT Slika Hrvatske”.

Urednica programa HRT-a “Slika Hrvatske” postaje 2007. godine te pokreće emisiju o Hrvatima BiH “Hrvatska kronika BiH”, kao i autorske emisije “Slika Hrvatske” i “Moje rodno mjesto”, a od 2012. godine bila je urednica i voditeljica emisije Slika Hrvatske.

Zapažena emisija 29. prosinca 2012.

Šira javnost za Karolinu Vidović Krišto saznala je najviše 29. prosinca 2012.godine, kada je kao istraživačka novinarka u svojoj autorskoj emisiji “Slika Hrvatske” skrenula pozornost na stvarnu pozadinu nametnutog tzv. spolnog odgoja u školama i vrtićima. U epizodi naslovljenoj “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?” prikazala je, među ostalim, isječak iz filma Tima Tatea o američkom seksologu Alfredu Kinseyu koji je plaćao i poticao pedofile da seksualno zlostavljaju dojenčad i djecu. Dječje vrištanje, plač i padanje u nesvijest Kinsey je uzeo kao dokaz da su djeca seksualna bića od rođenja. Rezultate tog, kako ga (Institut) Kinsey naziva, “istraživanja” objavio je u svojoj knjizi (tablica 34 na str. 180). Tzv. Spolni odgoj u Hrvatskoj temeljen je na pedofiliji i učenju Alfreda Kinseya, a glavni mu je autor Aleksandar Štulhofer, bivši stipendist i suradnik Instituta Kinsey. Usto, Aleksandar Štulhofer surađivao je s deklariranim pedofilima.

Na kraju emisije Karolina Vidović Krišto najavila je za sljedeće emisije istraživanje problema hrvatskog društva i politike: protuustavna abolicija ratnih zločina, lažna pomirba, kriminalna privatizacija te potreba za lustracijom.

Reakcije na prijepornu emisiju

Zbog navedenoj informacija koje su iznijete u spornoj emisiji Vidović Krišto suspendirana je sa svog radnog mjesta u roku od nekoliko sati, a emisija koju je uređivala je ukinuta.

Čitav slučaj izazvao je raspravu u javnosti. Uz kritike na njezin rad nakon ukinute emisije primila je podršku, pismo potpore i dolazak američke intelektualke i profesorice prava dr. Judith A. Reisman, dolazak britanskog novinara i autora dokumentarnih filmova Tima Tatea, koji je u Velikoj Britaniji također trebao dobiti otkaz zbog razotkrivanja Alfreda Kinseya. Podršku je dobila i od drugih pojedinaca i organizacija pismima potpore, organiziranjem peticija i otvaranjem stranica potpore na facebooku. Dana 5. siječnja 2015.godine dobila je otkaz na Hrvatskoj radioteleviziji. Sadržajno je dobila otkaz zbog traženja da se izmijeni protuustavni Etički kodeks HRT-a koji je novinarima i kreativnom osoblju javne radiotelevizije priječio „isticati vjersku i bilo koju drugu pripadnost ili sklonost“ u privatnom životu, izvan radnog vremena. Nakon što tadašnji glavni ravnatelja HRT-a, Goran Radman, staje u obranu protuustavnog Etičkog kodeksa koji svim zaposlenicima krši ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti, Vidović Krišto je u internoj raspravi na HRT-u istaknula je kako je problematično da glavni ravnatelj HRT-a ne razumije ljudska prava, te kako je to povezivo s njegovom komunističkom prošlosti s obzirom na to da jugokomunizam nije priznavao, nego sustavno kršio ljudska prava. Zloupotrijebivši svoju poziciju, Goran Radman uručio joj je izvanredni otkaz zbog osobne povrijeđenosti.

U njezinu su obranu stali Sindikat slike i tona, Ogranak Hrvatskoga novinarskoga društva na HTV-u, Hrvatski helsinški odbor, i mnogi drugi.

Sedam mjeseci kasnije sudskim je nalogom vraćena na posao, a prvostupanjska i drugostupanjska presuda potvrdile su kako je bila riječ o protuzakonitom otkazu. Etički kodeks naknadno je izmijenjen, Goran Radman napustio je mjesto glavnog ravnatelja HRT-a. Karolina Vidović Krišto sudskom je presudom vraćena na staro radno mjesto, Urednica programa HRT-a “Slika Hrvatske” (danas je to HRT 5), međutim nije joj dopušteno raditi taj posao. Svoju karijeru je nastavila kao urednica pojedinih emisija, kao politička komentatorica, te politička i medijska analitičarka. Zapažena je njezina rubrika “Skener” svakog petka u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT 1 u kojoj analizira strani tisak i aktualna društvena i politička zbivanja u Hrvatskoj i svijetu.

Scenaristička karijera

Autorica je dokumentarnog filma “Vaši vas ne žele” koji prvi put na HRT-u 2001. godine govori o nametnutoj pomirbi koja ne stvara uvjete za trajan mir i u Hrvatskoj.

Politička karijera

Dana 27. svibnja Karolina Vidović Krišto objavila je kako je na prijedlog i uz potporu hrvatskih dragovoljaca predvođenih pukovnikom Ivicom Arbanasom Lipim i pukovnikom Ivanom Anđelićem Doktorom postavljena kao nezavisna kandidatkinja u IX. izbornoj jedinici na trećem mjestu na listi Domovinskog pokreta, stranci koju je utemeljio dr. sc. Miroslav Škoro. Zauzima treće mjesto na listi Domovinske koalicije za IX. izbornu jedinicu koju nosi predsjednik Hrvatskih suverenista prof. Hrvoje Zekanović.

 

Savršeno je jasno da gospođa Karolina Vidović Krišto kao iznimno obrazovana, domoljubna te kršćanski nastrojena osoba a koja funkcionira istinoljubno nije dobila sadisfakciju vraćanja na posao jer ne radi ono za što se grčevito borila ali i poštenim radom stekla, pri tome naravno mislim na emisiju koju je vodila i svoj osobni ugled.

Ušavši kao nezavisna na listu a sa svim znanjem,edukacijama i obrazovanjem, vjerujem da bi jena takva prije svega dama mogla iznimno puno pomoći Hrvatskoj politici a i građanima Republike Hrvatske.

Stoga joj želimo svu sreću 5.srpnja na izborima.

 

Za portal „Bez cenzure“ književnica i novinarka: Jadranka Balatinac


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori