Podjeli

Zašto? Zato jer je maloljetni dragovoljac, domoljub, iznimno dobar župan i prije svega čovjek!

Kada je Ivan Anušić potpisao člansku iskaznicu HDZ-a, tadašnji nezavisni načelnik Antunovca kod Osijeka izazvao je bijes svojih mještana. Poručili su mu: “Nikada više nećemo glasovati za tebe!”. Ipak, dvije godine kasnije, izborio je i treći mandat na čelu te općine, s potporom od 66 posto birača.

U načelničku fotelju zasjeo je, inače, kao pravaš, razišao se kasnije s HSP-om pa politički put nastavio kao nezavisni. No, njegov je ulazak u HDZ u siječnju 2011. doista bio svojevrsno iznenađenje. Tekao mu je tada već drugi, i to uspješni načelnički mandat, a HDZ je, nakon povlačenja, pa zatim i uhićenja Ive Sanadera, bio na prilično “niskim granama”. Osječki je ogranak, usto, tada već kronično “izmrcvaren” vlastitim, poprilično bespoštednim sukobima. Prepoznao je, reći će Anušić danas, trenutak. Doživljava potom strelovit uspon, a koji se nastavlja i nakon rušenja Tomislava Karamarka i izbora Andreja Plenkovića za šefa stranke. Postaje i saborskim zastupnikom, čelnikom saborskog Odbora za ratne veterane, preuzima i osječko-baranjski odbor stranke, a u relativno kratkom roku postao je najprepoznatljivije lice HDZ-a u Osijeku još od doba Branimira Glavaša, dakle od 2005. godine. Kruna karijere u stranci svakako je izbor za šefa stožera Kolinde Grabar – Kitarović u utrci za drugi predsjednički mandat.

Zvuči idilično, no sam Anušić istaknut će kako mu “politički i životni put nikada nije bio jednostavan, niti lagan”.

– Početku moje karijere prethodilo je desetak godina rada, komunikacije i života u nepolitičkom okruženju u mjestu i s ljudima koji su me 2005. izabrali za načelnika. Živio sam s njima, školovao se tamo, zajedno smo ratovali, družili se. Moj ih je životni put pogurao da glasuju za mene. U sva tri mandata, kao načelnik Općine Antunovac, radio sam svakodnevno najbolje što sam umio, a rezultati su danas vidljivi i opipljivi. Sve je to bilo preduvjet da me 2017. žitelji Osječko-baranjske županije podrže na izborima za župana, i da me potom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozove u svoj tim za predstojeću predsjedničku kampanju- rekao je Ivan Anušić za Večernji list.

Obzirom da sam osobno i sama imala, ako se tako može reći, tu čast biti rame uz rame s njim kao sestra po oružju, izuzetno mi je dobro poznata i njegova osobnost i karakter, a i ratnički duh. Kako smo oboje bili maloljetni dragovoljci u 68.bojnoj Vojne policije u Antunovcu skroz do njegova pada te se nakon toga razišli svatko svojim putem u različite brigade, s ponosom danas gledam s kojim žarom i poštenjem Ivan Anušić podiže slomljenju Slavoniju i Baranju.

Kako više nisam dio iste županije, mogu reći da mi je žao što neću biti u mogućnosti zaokružiti njegovo ime na listi jer da jesam, sigurno bi to učinila.

Kada s nekim provedeš jedan a ne i više dana u ratu onda ti mora biti žao da nemaš tu mogućnost zaokružiti broj na listiću za brata po oružju jer bi to učinila sigurna kako bi i on isto učinio i za mene ( brat uz sestru, sestra uz brata, rame uz rame, hrvat uz hrvata)

Dakle, Ivane, želim ti svu sreću na predstojećim izborima, zaslužio si. I kao čovjek, i kao domoljub i kao dragovoljac, i kao izuzetno dobar župan a ponajviše kao primjer obiteljskoga čovjeka i oca četvero djece.

 

Za poratl „Bez cenzure“:književnica i novinarka Jadranka Balatinac


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori