Podjeli

Ovih dana skupljale su se grijalice za šatore u kojima čekaju bolesnici za pregled u bolnicama .
Za bolesnika iz Siska se tražio smještaj u bolnici, Dubrava i Fran Mihaljević više ne primaju,pacijent je primljen u bolnicu u Karlovcu.
Traži se krevet više, sve priče o dostupnosti liječenja svakome mogle bi ovih dana pasti u vodu ,u medijima velika svađa znanstvenika oko vođenja Corone krize, a na našoj TV rasprava o izgradnji nacionalnog stadiona.
To je naročito dobro sjelo umirovljenicima kojima je dostupno tek nekoliko programa jer si ne mogu priuštiti dodatno plaćanje, kojima je pored redovne pretplate ovaj mjesec još bio potreban i novi risiver.
Saznali smo da je i Luka Modrić zabrinut, on isto smatra da je stadion hitno potreban, zacijelo su se mnogi građani noćas prevrtati u svojim krevetima zbog toga.
Da smo jako licemjerno društvo vidjeli smo ovih dana kada se jedna žena pohvalila kako je ponizila taksista, svi su krenuli osuđivati ženu,  a svakodnevno svjedočimo kako se ponižava 600 000 umirovljenika sramotno malim mirovinama nedostojnim za život i najosnovnijih životnih potreba.
Kada se ponižavanje radi u vladinom kabinetu onda se nitko ne buni protiv toga,  a kad se pojedinac ulovi u tome onda smo odmah spremni na javnu osudu.
Ta žena nije promijenila karakter onog trenutka kad je sjela u taksi , ona je osobine “Pokondirene tikve” već dugo njegovala i imala je sljedbenike i obožavaoce, bila opće prihvatljiva i poželjna prijateljica.
Vlada godinama sustavno ponižava stare ljude od devedesetih na dalje, svake godine sve je manja mirovina s obzirom na prosjek plaće, a nema nikakve javne osude.
Umirovljenici koji su zbog privatizacijske pljačke  morali prerano u mirovinu, na mirovinu im je stavljena doživotna penalizacija, za usklađivanje mirovina izmislila se formula koja u zbroju daje mizeriju od dodatka, za većinu umirovljenika božićnica je nedostižna, a tamo gdje se i nešto dobije iznosi su tako mali, da eto nisu ni pokrili cijenu risivera.
Tek pokoja lokalna samouprava nešto odvoji za umirovljenike  radi se o 100 – 200 kuna , više plate štampanje kalendara za svoje poslovne partnere ,nego što daju božićnicu umirovljenicima, a da bi i to dobio treba imati mirovinu tako malu da ju je i sramota spomenuti.
No druga je priča za državne zaposlenike, njima ove godine ide božićnica, vele da su novci osigurani, a u današnjim novinama možete pročitati kakvih mi to sve firmi imamo.
Firma Jadranbrod za koju se točno i ne zna što radi, novinari su pronašli da vode knjigu narudžbi u brodogradnji i daju revizijske izvještaje kada država daje jamstva za kredite.
Kako je brodogradnja na niskim granama u našoj zemlji njih 10 zaposlenih vodi knjigu s dvije stranice.
Direktor prima 18 000 neto ima službeni  Audi i lani su po svakom zaposleniku isplatili oko 18 000 kuna raznih nagrada.
Uz to direktor je član NO 3 Maja, firme u kojoj firma u kojoj radi vrši revizijska nadzore.
Članovi NO Jadranbroda dobivaju svaki mjesec 2000 kuna, a ove godine sastali su se dva puta.
Ovaj direktor je friški, od konca 2919 god. i on ima manju plaću za oko 20% od onih koji su bili prije njega,  a oni su otišli s velikim menadžerskim otpremninama.
To je pravo poniženje hrvatskih radnika, izmišljena radna mjesta koja se obilato nagrađuju darovima sa strane, njihove usluge plaćali su radnici Uljanika dok su 6 mjeseci čekali zaostatke za svoje plaće, a ovi su si kupovali razne darove.
 Kada se u Hrvatskoj u dnevnom tisku na internetskim portalima digne 10 000 ljudi i počne kritizirati takvo ponašanje vlasti, jer to je državna tvrtka, onda ćemo moći reći da se hrvatsko društvo nalazi na putu ozdravljenja.
Više od 300 000 umirovljenika ima manju godišnju mirovinu nego su si zaposlenici firme Jadranbroda podijelili darova u jednoj godini po jednom zaposleniku.
Kolektivna kritika jedne “Pokondirene tikve” koja se može svrstati u one koje su kroz vrijeme označene poslovicom :Vidjela je žaba da se konj potkiva pa je i ona digla nogu” izraz je tek pomodnog licemjerstva.
Žaba će zaroniti u svoju močvaru i tu i tamo ćemo čuti njezin krevet, ništa opasno za čovječanstvo, no šutnjom odobravati bahaćenje pojedinaca, odobravati da jedan radnik  na svojim leđima kroz radni vijek nosi nekoliko Audija,naknade članovima NO ,koji su pomogli upropastiti firme u kojima su radili, onda su penalizirani u mirovini, jer više nisu imali gdje raditi, velika je prijetnja da će se ikada više u našem društvu uspostaviti zdrava klima, da će radnik moći disati onda kada Corona prođe.
Ta se borba vodi svaki dan u firmama, gdje su radnici potplaćeni, gdje su kažnjeni malom naknadom, jer su se zarazili na radnom mjestu ili na putu do radnog mjesta, za njih neće biti ni božićnice ni darova, tek će poslije Nove Godine na specijalno označenom parkiralištu biti neki novi Audi s još boljom opremom.
Izborimo se za društvo gdje će radnik moći disati svojim punim plućima, onda će žabe manje kreketati, držat će se svoje bare,  a  svi zajedno ćemo se bolje osjećati!
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo