Podjeli

Izašao je podatak koliko će rasti mirovina nakon obaveznog godišnjeg usklađivanja.
Iako smo svjedoci da su osnovne životne namirnice poskupile, vladajući se hvale da su digli plaće, iz tih se parametra formira, postotak za usklađivanje, koji eto za ovo usklađivanje iznosi 1,41%.
U novcima to iznosi 35 kuna za prosječnu mirovinu.
Pri tome nikome nije palo napamet da je situacija specifična, da umirovljenici imaju novi obavezan trošak, maske, dezinficijensi, rukavice.
Toga nema u statističkim podacima jer to nismo lani morali kupovati.
Ukupni postotak povećanja mirovina za ovu godinu iznosit će 2,14%,u novcima manje od 50 kuna, što je otprilike cijena za flašicu dezinficijensa, ili tri platnene maske, nikako za maske i dezinficijens zajedno. U tome se vidi prava slika stanja i pravo lice brige za umirovljenike s kojom se hvali premijer Plenković.
Istovremeno imamo podatak da je njegova plaća u njegovom mandatu porasla za 4000 kuna, predsjednika Sabora Jandrokovića za 3000 kuna i da se u ovoj corona krizi nisu odrekli niti jedne kune svoje plaće.
Novim poreznim rasterećenjem oni mogu računati na novi porast, Plenković za oko 1300 kuna, Jandroković s nešto manje.
Na ovom primjeru jasno se vidi da su umirovljenici realno pali, novi trošak,  povećanje  cijene hrane, poskupljenje grobnog mjesta,koje se dogodilo prošle godine, odnijelo je povišicu i  barem još 10% mirovine.
Istovremeno dr. Beroš najavljuje novi val zaraze u starijoj populaciji, donijeti će im mladi koji se vračaju s ljetnih provoda.
Davno je prošlo vrijeme kada smo se smijali na kad bi dr. Beroš odgovarao novinarima: “hvala vam na tom pitanju” i sigurno nije smiješno pitanje:
“Kako Ministar Marić i premijer Plenković misle da će preživjeti umirovljenici ovu zimu?”
Nisu ni svi umirovljenici isti, oni s mirovinama po posebnim propisima porasle su dovoljno za svu potrebnu zaštitu.
Ne pomaže li tako naša Vlada virusu da dovrši započeti posao, da olakša mirovinski fond za brojne korisnike, uskraćujući  im pravo na minimalnu zaštitu.
 Genijalni Marić posudio si je novce iz mirovinskog fonda po kamati od 0,7%,s prvom ratom dospijeća za 11 god, da bi održao kontinuitet rasta svoje i premijerove plaće, stariju populaciju opteretio je obaveznim novim troškom.
Najgori vladari u povijesti pomogli su ljudima u tragedijama, no naši pored opasnosti od bolesti svoje starije građane guraju u ralje siromaštva, a svojim slavljima izruguju se prilikama u kojima smo se našli.
 Svojim ponašanjem uvaljuju nas u još veće probleme, njihov odgovor po pitanju pandemije mijenja se u jednom danu više puta.
Ljudi od struke  služe politici, sam premijer kaže da se donose političke odluke, javno bez premišljanja.
Sve susjedne zemlje, pomogle su svojim starijim građanima, svi su dodijelili neku novčanu pomoć, osim zamrzavanja ovrha,
mi nismo dobili ništa drugo.
Na jesen slijedi novi val ovrha, na naplatu dolaze i stare, novi trošak za obavezne maske, najavljuje se poskupljenje struje a nama naša Vlada povećava mirovine u prosjeku za 35 kuna u vremenu kad će njihove plaće porasti za više od 1000 kuna.
I što reći na kraju svih tih spoznaja, svih tih proglašenju pobjeda, i izbornih rezultata i pobjede nad Coronom. Hvala vam na tom pitanju :
“Pobijedili ste ljudskost!”
Vrijeme je da odete onako kako je otišao vaš prethodnik zvan: “Građevina”, on je bar znao otići, a hoćete li vi znati?
 Nije tragedija ako država ostane bez Vlade, tragedija je kada Vlada ostane bez građana.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo