Podjeli

Bolnica na kraju grada – megalomansko zdanje na prostoru od 20 hektara, koje jasno pokazuje kako se političari odnose prema svojim građanima, prema potrebama građana i novcu koji od građana primaju. !!
Također je jasno da ne postoji stvarna namjera saniranja problema.
Prisjetimo se da su svi građani grada Zagreba izdvajali 1,5% samodiprinosa za 
za bolnicu od 960 kreveta na površini od 135,416 m2 bruto natkrivenog prostora po ukupnoj cijeni od 560 milijuna ondašnjih njemačkih maraka. 
Za tu je bolnicu u gradu Zagrebu 1982. raspisan prvi petogodišnji samodoprinos. 
Radovi su započeli 1985. sa rokom završetka do kraja 1990.  
1987. raspisan je još jedan petogodišnji samodoprinos za dovršetak bolnice.
1992. prestalo je ubiranje novca iz samodoprinose, a do kraja 1994. uloženo je još 300 milijuna maraka.
Poslije toga je neizgrađena bolnica praktički otišla u stečaj i sada se vodi kao “Sveučilišna bolnica u osnivanju u likvidaciji”.
2007. likvidacijski upravitelj bio je zaposlenik Gradske uprave kada je predviđeno da treba još nevjerojatnih 846 milijuna tadašnjih njemačkih maraka uložiti?! Također i pored tzv.sređeivanja zemljišnih knjiga u Hrvatskoj,   čini se da je zemlja na kojoj je izgrađena bolnica u vlasništvu privatnih osoba navodno vlasnici u postupku nacionalizacije nisu obeštećeni (inače često istinita priča no koja državu nikada nije spriječila da se zemlja oduzme na bilo koji način kada je to odlučila tzv. zakonitim putem nezakonito).
Naišla sam podatak da je u Zagrebačkoj banci na računu bolnice 1990 godine bilo 356 milijuna njemačkih maraka, a to su sredstva građana grada Zagreba, i gle čuda i to je nestalo negdje. Gdje? Tko je to zamračio?
Posljednji je ravnatelj te bolnice na kraju grada pok.dr. Ivo Prodan u potpisanim izvješćima, napisao je do 1992. bolnica je završena 45 posto (ukupno uloženih 263,3 milijuna maraka) i da je od toga 97 posto uložio Grad (najviše, ako ne i isključivo, građani), a samo tri posto Republika.
Nezavršena je Sveučilišna bolnica pravi primjer ponašanja naše političke elite koja se javlja obećanjima  kada se problem aktualizira, a rješenje jednostavno odloži dok se ne načini dil ispod stola.

Prema nekim procjenama, za stavljanje u funkciju bolnice na kraju grada treba uložiti još najmanje 500 milijuna eura, a tih novaca jednostavno nema.Ni u EU fondovima.
 
Trebali bi odustiod Sveučilišnih bolnica ako ni zbog čega onda zato da naši političari konačno prestanu s predizbornim obećanjima kako će, ako ih izaberemo, riješiti taj problem. Koliko je poznato posljednja je to učinila  na lokalnim izborima 2013. Tatjana Holjevac, čelnica Zagrebačke nezavisne liste, koja bi riješila problem uz pomoć europskih fondova, iako je sasvim razumljivo da se iz europskih fondova novci ne mogu dobiti za nešto što nema potpuno sređene imovine -sređene pravne odnose i regularni projekt !!
Treba na kraju temeljito istražiti što se zapravo dogodilo u cijelom postupku pripreme, projektiranja i građenja nove bolnice. I to ne radi otkrivanja i procesiranja mogućih zloporaba (jer su oni ionako otišli u zastavu), već da se u budućnosti slični problemi u građenju javnih građevina više ne bi mogli događati. 
Nisam navodila imena svih političara koji su se “bavili” bolnicom u predizborno vrijeme uglavnom jer bi za to trebalo dosta vremena. No jasno se vide razmjeri neodgovornosti trošenja novca prikupljenih od građana.
 Imam impresiju da bi razotkrivanje tog ponašanja sve nas itekako neugodno iznenadilo, ukoliko je to uopce moguće.
Današnja tragična koronska situacija nije ponukala  „naše“ političare da se nađe riješenje za sramotno neiskorišteno zdanje nekom konstruktivnom idejom. Mozda im je ideja da ljude smjeste u Arenu koja je preko puta i da promatraju bolnicu u kojoj su trebali biti liječeni.
Zagreb vapi za suvremenim medicinskim središtem .Sve dotadašnje adaptacije bolnica bile samo svojevrsna krpanja kojima je neodgovorno trošen novac građana!
 
Bolnice su nam u jako lošem stanju, sada su oštećene potresom, neke su potpuno neupotrebljive, bolnica na kraju grada zjapi prazna .Zar to nije dovoljan razlog da pitamo sve koji su obnašali vlast ovih 30 godina što vi radite s našim novcima? Zar to nije dovoljno da kažemo dosta!
Zar nije očito da je upravljanje Zagrebom kao i državom kriminalno?!
 
Nada Ecim Innocente


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo