Podjeli

Da je HZMO umjesto rasipanja novca na “Potemkinova sela“ o blagostanju prosječnog umirovljenika izabrao 64 umirovljenika/ce sa prosječnom mirovinom i svakom od njih udijelio po tisuću EUR onda bi možda i bilo njih 64 koji bi mogli kazati da su mogli otići dva puta na more. Ovako namjerno i bezobrazno iskrivljavati sliku općeg ili prosječnog stanja umirovljenika od kojih je gotovo dvije trećine, ili cca 700 tisuća od 1,2 milijuna, sa mirovinom ispod linije siromaštva, je nešto čega se ne bi dosjetili ni u „Sjevernoj Koreji“.

Platforma Umirovljenici zajedno (SU, BUZ, DSU) traži žurnu smjenu ravnatelja HZMO-a radi pokretanja sramotne kampanje želeći na jedan krajnje neprimjeran način prikazati život prosječnog umirovljenika „lagodnim“. Naravno da u Hrvatskoj ina umirovljenika koji imaju visoke mirovine dostatne da mogu na „more“ i pet puta godišnje ili kada god to požele. No na jednog takvog, uglavnom  umirovljenog po posebnim propisima saborskog zastupnika, ministara, državnog tajnika, ustavnog sudca, akademika itd.,  je „tisuće“ umirovljenika koji doslovno ni za kruh nemaju, naravno, ni za lijekove.

Realna slika prosječnog umirovljenika u Hrvatskoj je ona koja mu obzirom na malu mirovinu ne omogućava ni da „otputuje“ u susjedni kvart ili obližnji grad, a kamo li stotinama kilometara do „mora“. Realna slika prosječnog hrvatskog umirovljenika je ona koja ga prikazuje u svjetlu sve većeg siromaštva, ona koja ga sve češće povezuje sa prebiranjem kontejnera za otpad, ona koja ga povezuje sa pučkom kuhinjom i karitasom…

Svi pokušaji da se lažnim prikazivanjem stvarnosti umirovljenike pokuša uvjeriti kako im je zapravo dobro samo što oni toga očito nisu svjesni pada u vodu pred činjenicom da udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći nije bio nikada manji, kao i da nikada više umirovljenika nije bilo u opasnoj zoni prijetećeg siromaštva. Ova drskost i rasipništvo od HZMO-a je u stilu francuske carice Marije Antonete i njenog legendarnog savjeta gladnom narodu: „Ako nemate kruha jedite kolače“. Pitamo se od kuda uopće pravo HZMO-u da ovako rasipa naš novac tretirajući umirovljenike maloumnima. Čija je uopće to bila ideja??

Pitaju li se autori “Potemkinova sela“ kako na njihov uradak gleda 700 tisuća umirovljenika koji sa svojim mirovinama jedva preživljavaju, koji si na „more“ ne mogu priuštiti ni jedan jedini dan u godini? Za razliku od kreatora pamfleta onih cca 700 tisuća i te kako dobro zna i osjeća stvarnost tako da ih ovaj pokušaj uvjeravanja kako im je zapravo dobro može samo dodatno razljutiti.

I onda se neki „mudraci“ pitaju zašto umirovljenici masovno podržavaju prosvjed protiv siromaštva najavljen za 01. listopada na sam Međunarodni dan starijih osoba. E pa dobiti će odgovor!

U Zagrebu, 27.06.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama 099 3384 553

Milivoj Špika – Koordinator za medije 099 7383 669


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo