Podjeli

Jedno vrijeme i vijesti u glavnim informativnim emisijama i na prvim stranicama pojedinih medija otpočele su s otkrivanjem navodno kupljenih diploma, pretežno u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji i Hrvatskoj.

Ali, kako je sve to počelo, tako je i stalo.

Pojeo vuk magare!

Nu, na pojedinim portalima, (kao što je primjerice na onom Tačno, od autorice S. Sršen, od 22.12.2019.) već je objavljeno, vjerojatno u šali, da je „vojno napredovanje HV i Armije BiH zaustavljeno pred Banja Lukom, jer je tog dana general Marinko Krešić polagao ispit na banjalučkom Pravnom fakultetu!“, gdje je studirao.  A u Zagrebu je, da komedija bude veća,  u to vrijeme bio na dužnosti načelnika Personalne uprave MORH-a, a kasnije (od 30. lipnja 1998.)  na dužnosti pomoćnika ministra obrane za upravljanje osobljem.

Međutim, kako bilo da bilo, već i u vrijeme Domovinskoga rata, prije svega,  od onih koji su zauzimali visoke vojne dužnosti u raznim hrvatskim ministarstvima, tražilo se, odnosno bilo je poželjno,  da završe i neke škole, pa i od generala Marinka Krešića, aktualnog predsjednika kontraverznog Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), koji je navodno (?) početkom devedesetih radio na kopirki u knjižnici u jednom zagrebačkom fakultetu.

I onda se opet navodno dogodilo čudo. Krešić je prema ispisnici Pravnog fakulteta u Banjoj Luci od 27. 12. 1996. (br. 103/96/) na vlastiti zahtjev ispisao se s tog fakulteta (a Republika Srpska je u to vrijeme debelo bila u rukama srpskih četnika i hrvatskih neprijatelja) i navodno se odmah upisao na Pravni fakultet u Mostaru, a da ne znamo ni koliko je i da li je uopće položio koji ispit u Banjoj Luci..

Krešiću, je li tako bilo, ili nije?

Ali, u Bazi podataka diplomiranih pravnika Pravnog fakulteta u Mostaru, pod brojem 3337. piše da je Krešić ((Franje) Marinko diplomirao na tom fakultetu već 23. 1. 1998.!

Krešiću, je li bilo tako ili nije?

Ova se inače baza podataka bez problema može naći i na stranicama portala.

Ne želimo i nije nam namjera svaliti krivnju, pa ni na ovog hrvatskog generala, ali vjerujemo da će on najbolje odgovoriti : je li se uistinu  (prema dokumentu) kao visoki hrvatski vojni dužnosnik uistinu školovao u nama neprijateljskoj „državi“ Republici Srpskoj, i naravno kako je moguće da je „brzinom munje“ stekao diplomu pravnika  u Mostaru, kad je poznato da je to iznimno teški studij, te da je čitavo vrijeme svoga studiranja, što nije nevažno, živio u Zagrebu (i u ministarstvu obrane svakodnevno obavljao zahtjevne poslove).

Dakle, da ne ostane u zraku i u sferi nagađanja, javno i dobronamjerno pitamo aktualnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora – što je od toga istina, ili možebitno sporno,  odnosno kako je moguće ispisati se s Pravnog fakulteta u Banjoj Luci 27. 12. 1996., a već za godinu dana u Mostaru diplomirati na istom fakultetu?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji