Podjeli

Jučer na CNN, Plenković kaže, da je Hrvatska ušla u kalkulirani rizik s otvaranjem turizma. Imali smo rekordnu sezonu i sada nema previše umrlih, veli on.
Dr. Markotić a i svjetski stručnjaci, na jesen predviđaju puno teže kliničke slike oboljelih i samim time i veću smrtnost.
Ministar Marić počeo je zbrajati cijene testiranja i kaže da nas pandemija puno košta, no da su ljudi najvažniji.
Da bi ovo razumio nije dovoljno biti pametan, moraš imati “žicu” za kalkulacije.
 Tu se priča o obaranju rekorda u turizmu, da bi zarađene novce potrošili za liječenje ljudi, koji su bili radi tog istog turizma jače izloženi.
Kad se susjed na susjeda najviše naljuti, kad je ljut na njega jer je nepošteno stekao, na nečiju štetu, novac, veli mu : “da bog dao da sve potrošio na liječenje,” a naš Plenković veli, da je on to tako iskalkulirao.
Ako smrtnost poraste hoće li on reći pogriješio sam u računu, rizik je bio prevelik, ili će reći za sve su krivi oni koji se ne pridržavaju mjera.
Ovaj prosvjed sjeo mu je kao kec na asa, tog će asa čuvati kao oko u glavi, bit će glavni adut u obrani svake mjere koju je donio vladajući stožer.
S druge strane Njemačka se javno posipa pepelom, zbog proljetnih strogih mjera zatvaranja.
Tvrde da nije bilo potrebe zatvaranja malih obrtnika, frizera, pedikera, malih dućana, da se nisu trebali zatvarati starci.
Priznaju greške i nastoje učiti na njima.
Kako u svemu tome ostati pametan i zdrav, i najvažnije kako preživjeti, kad je život u Hrvatskoj, predmet kalkulacije, više nije neotuđivo osobno pravo, netko određuje koliko će nas u postotku preživjeti i jedina mu je briga hoće li mu to naštetiti političkom rejtingu.
Što s ljudima koji zbog velikog broja bolesnih od corone, nemaju pristup bolničkom liječenju drugih bolesti.
Oni će biti van statistike umrlih od corone, hoćemo li njih proglasiti kolateralnim žrtvama, a dalje se hvaliti malim brojem preminulim od corone.
U svemu tome HDZ, koji upravlja svime u Hrvatskoj, od kadroviranja do imenovanja, od jeftine prodaje narodnog bogatstva, do luksuznih kupovina za visoki standard vladajuće elite, njihova popularnost raste.
Umirovljenici su dobili novu povišicu mirovine, koja je rezultat usklađivanja po novoj formuli, dobili su mizeran dodatak u rasponu od  3-130 kuna.
Sve dublje tonu u kaljužu siromaštva, od sljedećeg mjeseca čekaju ih stare i nove ovrhe, čekaju ih ogromni troškovi ovršitelja, liječenje je sve teže dostupno, hoće li nas ta situacija konačno zbližiti i natjerati da se odupremo, da se s nama rizično kalkulira, da više ne budemo statistički broj, već ljudi, koji su sve dali što su mogli, a zauzvrat smo dobili siromaštvo.
Ima li barem jedan od onih 76 u Saboru,koji drže većinu, koji će reći, moji roditelji to nisu zaslužili ?
Nadajmo se da ima, samo jedan nam treba!
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo