Podjeli

Da je ovo, što HDZ nudi kao program, za sljedeći mandat, bilo ostvareno u prošlom četverogodišnjem razdoblju, još bi uvijek, bili među najsiromašnijim zemljama EU.
Lako je lagati ako ljudi ne znaju kako se vani živi, no sad je to malo teže, samo da se posao nađe u Sloveniji, već si na konju. U Hrvatskoj se još uvijek barata izrazom da si sretnik ako si plaću dobio na vrijeme, iako bi plaća na vrijeme, trebala biti svetinja, a izraz dobio, zauvijek izbačen.
 Plaća se mora zaraditi a ne dobiti, ona mora stići nakon odrađenog posla, kao prirodni slijed događaja.
Dok se to kod nas ne raščisti, ništa od boljeg života, što god pisalo u programu, bilo koje stranke.
Previše je onih, koji plaću dobivaju a ništa konkretno ne rade i previše je onih koji stalno obećavaju, da će ovi koji ništa ne rade, dalje dobivati.
Kako i tko više može vjerovati u HDZ program, ovaj dio gdje se priča o zapošljavanju. Gdje će raditi ti novi zaposlenici, kada sad, gdje god  se nešto radi, zapošljavamo strance. Pelješki most nam rade Kinezi, obnovu pruge isto će raditi stranci, obnovu Zagreba sigurno neće raditi Zagorci, jer Bandić baš i nema kumova po Zagorju.
Nekako je to jako neobično, ta jeftinija radna snaga svoje novce odnosi sa sobom, u Hrvatskoj se troši minimalno, no program HDZ je vrlo darežljiv.
Izgleda da nam ni susjedi ne vjeruju previše, Mađari i Austrijanci otvaraju granice za sve ali ne i za Hrvate, niti nam Angela nije otvorila slobodan ulaz.
Ti naši, po Radmanu, dobri susjedi Mađari, baš nam i ne uzvraćaju ljubav.
Ta naša, toliko hvaljena diplomacija baš i nije prepoznata u Europi.
Što se tiče umirovljenika, čak se nisu ni potrudili, niti slagati, obećali su 10% posto veće mirovine. Imamo podatke o mirovinama i znamo da oko pola milijuna umirovljenika, ima mirovinu oko 1600 kuna, ako se ostvari povišica imat će do 1800 kuna,
Takva je mirovina dovoljna za deset dana staračkog doma neke prosječne cijene, pa umirovljenici ostaju tamo gdje su i sada, o to će biti hvataj akcije, kupi odbačenu zelenjavu na placu i misli pozitivno da ti se ne prikači kakva bolest, jer ako dospiješ u bolnicu, teško da ćeš izaći živ.
No u onom gornjem sloju, onom koji nam drži prosjek na tankoj žici izdržljivosti, druga situacija. Tu se već 10% posto, lijepo vidi, i među plaćama, planira se smanjiti najveća stopa poreza, sve će to pogodovati ljepšoj slici, lošega života.
Tako nastavljamo zacrtanim putem, kojim kročimo za cijelo vrijeme vladavine HDZ, malo bogatih, puno siromašnih, nema skretanja s dobro znane, strategije. Onima koji imaju, daj, onima koji nemaju, oni ni ne trebaju imati.
Sad je na umirovljenicima da odaberu, hoće li izglasati, da se na stolu bogatih nalazi pečeni janjac, svaki mjesec, dok oni traže meso na pilećem hrbatu, ili će priznati da i njima janjetina miriše.
Umirovljenici, vi odlučujete, ostati doma i mirisati pečenku, iz susjednog dvorišta, ili mogućnost, da nešto promijenite i vi izvadite i oribate svoje roštilje,  na kojima ste pekli, onda kad ste radili i štedjeli za mirovinu.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo