Podjeli

Dvanaestorica hrvatskih generala i ratnih zapovjednika još su se 28. rujna 2000. godine otvorenim pismom obratili  hrvatskoj javnosti, protestirajući i skrećući pažnju na  vrijeđanje i omalovažavanje Hrvatske vojske, ali i protiv Haaškog suda.

To su bili: stožerni general u mirovini Janko Bobetko, admiral Davor Domazet Lošo, general pukovnik Ivan Čermak, general pukovnik u mirovini Ivan Basarac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular, general bojnik Mirko Norac, general bojnik Miljenko Filipović, general bojnik u mirovini Ivan Korade i general bojnik u mirovini Nojko Marinović.

Pismo koje su tada uputili naišlo je na  iznimno zanimanje javnosti, a sve ono što su naveli manje-više može se ponoviti i danas.

General Krstičević jednom je u Hrvatskom saboru u svezi toga odgovorio notornom i političkom „bezveznjaku“ Nenadu Staziću da je bio među generalima koji su ovo pismo potpisali i da bi to učinio –opet, jer su se hrvatski branitelji borili  za istinu o Domovinskome ratu i da je on čist!

Nu, pismo se tada nije dopalo žalosnom predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, on je kao tadašnji Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga po hitnom postupku poslao generale (one koje je mogao) u – mirovinu.

Ovih dana pismo javnosti poslalo je čak 16 hrvatskih generala i ratnih zapovjednika: general bojnik Ivan Tolj, general bojnik Ivan Kapular, pričuvni general bojnik Andrija Hebrang, admiral Davor Domazet  Lošo, general pukovnik Josip  Čuletić, general pukovnik Željko Šiljeg, general bojnik  Žarko Tole, general bojnik  Marinko Krešić, general pukovnik Mile Ćuk, stožerni brigadir  Rajko  Dumančić,  general bojnik Ljubo Ćesić Rojs , general bojnik Zlatan Mijo Jelić, general bojnik Rahim Ademi, general bojnik  Miljenko Galić, general pukovnik Živko Budimir i general bojnik Blago Dujmović.

U otvorenom pismu uz ostalo podsjećaju na mnoge Hrvate koji su pod pozdravom „Smrt fašizmu-sloboda narodu“ bez suda i suđenja stradali nakon Drugog svjetskog rata za što se nikada nitko nije ispričao, a još manje odgovarao.

Također su ukazali na pravednu presudu Visokog prekršajnog suda RH, kojom je dopušteno, slobodno i nekažnjivo izvoditi pjesmu Bojna Čavoglave i u kojoj se, između ostalog, nalazi i pozdrav ili poklič Za dom spremni!

  • Ovom prilikom, obraćamo se hrvatskoj javnosti, posebice braniteljima, našim suborcima i poručujemo im da moramo sačuvati jedinstvo i slogu koja nas je resila u ratu! Da ne nasjedamo ni na kakve podjele, kao na primjer pokušaje da se pripadnike HOS-a, regularne postrojbe  Hrvatske vojske, diskreditira na potrošenim pričama o ustašama i partizanima, o fašistima i antifašistima-poručili su

U ime palih i umrlih za hrvatsku Domovinu,  postavili su   i pitanja o  hrvatskoj sadašnjosti i budućnosti i odlučno zatražili od državnih institucija da poštuju vrijednosti i spremnost hrvatskih ljudi, koja ih je označavala i resila u Domovinskome ratu.

Bilo je očito krajnje vrijeme da se makar i na ovaj način jave hrvatski generali i ratni zapovjednici, jer tamo gdje je počelo pljuvanje i bljuvanje po hrvatskih braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata sve se više nastavlja i dalje, i to pretežno od onih koji su „ratovali“ u podrumima ili su pak bili ratni dezerteri, izdajice ili profiteri.

Također je vidljivo i iz „aviona“ da se neprestano preokreću stvari, da se govori i piše o raznim jasenovcima i kolektivno okrivljuje Hrvate, dok se one koji su 1991. bili prvi kad je trebalo – prešućuje, falsificira, marginalizira, pa čak i na montiranim sudskim procesima osuđuje i zatvara.

Većina medija je nažalost u rukama ekstremno lijevih i oni nažalost  i dalje (svaka čast iznimkama) svakodnevno stvaraju ružnu sliku o Hrvatskoj, a poglavito o onima koji su se borili i izborili za slobodnu, samostalnu i neovisnu državu!

Stoga je bilo krajnje vrijeme da i hrvatski generali i ratni zapovjednici kažu – dosta.

Vjerujemo da će ovo pismo umnogome podržati i brojne braniteljske udruge, jer stvarno je dosta da nam razno-razni smutljivci i dalje kroje sudbinu.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji