Podjeli

ZAGREB, 04. lipnja 2023.- Iako je UMIROVLJENICI ZAJEDNO  – Politička platforma apsolutno protiv ikakve nezakonite gradnje pozivamo odgovorne da se preispita je li rušenje jedino ili najbolje rješenje za bespravno izgrađene objekte, odnosno postoje li i druga rješenja, sve do izglasavanja zakona o izvlaštenju, u slučajevima grubog kršenja Zakona o gradnji.

Politička platforma Umirovljenici zajedno (Stanka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU)) smatra da postoje i druga rješenja osim rušenja, jer se povremenim i selektivnim rušenjem ništa posebno ne postiže budući da je bespravnih objekata na tisuće.

Mišljenja smo da bi predloženi zakonski okvir o izvlaštenju bespravnih graditelja doslovno preko noći zaustavio divlju gradnju

Nama je teško gledati kako se Državni inspektorat, odnosno po njihovom nalogu građevinska mehanizacija, ovih dana na otoku Čiovo i na već odavno poznatom kompleksu Vruja, ali i inače diljem Jadranske obale, samo čistom destrukcijom obračunava sa nezakonitom izgradnjom.

Ne možemo a da se ne zapitamo, što nakon rušenja ostaje i nije li primjerice uvođenje strogih kazni za počinitelje bolja, konstruktivna, a ne destruktivna opcija.

Ne možemo se u kontekstu obračuna sa bespravnim graditeljima ne zapitati što je sa mogućim sankcijama prema svim osobama odnosno službama i tijelima kojima je posao sprječavanje bespravne gradnje. Kako je moguće da se u nekoj općini ili gradu izgradi višekatnica ili više njih a da nitko od nadležnih institucija ili tijela nije reagirao i to spriječio već u samom začetku?

Zato glasno poručujemo sveukupnoj javnosti da rušenje smatramo čak i nedovoljnim činom, ako se bude dalje žmirilo na nedovoljnu odgovornost nadležnih tijela, problem rušenjem kuća neće nestati već će problem rasti ako se odgovorni izvuku bez sankcija, ako se ne bude znalo točno tko je sve odgovoran i za što točno, u lancu bujanja bespravne gradnje.

Preduvjet uređenom društvu je uredan rad institucija i odgovornih pojedinaca u njima i treba znati tko je, a tko nije na vrijeme reagirao i spriječio nezakonitu rabotu. To pitanje zahtjeva i odgovor na pitanje zašto i to za svakog od njih, ne bi li se došlo i do nalogodavaca. Štoviše do odgovora na pitanje borimo li se protiv pojedinačnih uzurpatora ili možda čak i protiv građevinske mafije.

Umirovljenici zajedno – Politička platforma traži te odgovore u ime svih generacija i građana svih političkih opcija, ne politikantski, već politički odgovorno.

U Zagrebu, 04.06.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo