Podjeli

Pisao sam već i uspoređivao život u našoj zemlji sa Orwellovim djelom „Životinjskom farmom“. Svi smo jednaki, samo su neki jednakiji!
Rijetki su oni koji se nađu na pozicijama da su svjesni razloga zašto su se na tim pozicijama našli. No, to svakako s jedne strane ne ćudi. Kada stranačka iskaznica i rodbinske, kumske i ine druge veze postavljaju ljude na rukovodeće funkcije, a ne njihovo znanje i sposobnosti, nije ni čudo što nam je ovako kako je.
Kako se zna, HEP je moja sfera interesa, a pogotovo javna nabava, za koju tvrdim da je „rak-rana“ i u samom HEP-u, ali i u Hrvatskoj općenito.
Uskoro će se navršiti puna godina dana kako je postavljena Uprava HEP-a d.d., na čelu sa predsjednikom Uprave Franom Barbarićem. Situacija u HEP-u po riječima HEP-ovaca nikad lošija. Natječaji umjesto da se provode, stoje na stolovima predsjednika i člana Uprave od mjeseca travnja 2018., jer se oni dvojica ne mogu dogovoriti koji je dobavljač „prihvatljiv“. Sa dvije riječi a to su nerad i nebriga, može se opisati situacija u HEP-u. Kako je moguće da natječaj za nabavu kablova stoji, već više od 6 mjeseci? Kako i čime bi trebali raditi u HEP ODS-u, ako nemaju osnovno, a to su kabeli? Ono nešto natječaja što je provedeno, dalo je samo posla Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, jer se neizabrani ponuđači žale, te više ne dozvoljavaju da ih se samo tako „otkači“, a istovremeno izabire „one koji znaju sa novcem“-„pametne ulagače“.
Što je radila i radi Uprava koja je odabrana na samom kraju 2017. godine? Po nebrojenim primljenim anonimnim pismima, moj zaključak je da se u HEP-u, a pogotovo u HEP ODS-u, nešto događa? Javna nabava u HEP-u već duži niz godina „podrazumijeva podmazivanje“. Možemo to tako uvijeno reći, no javna je tajna da se na kojekakve načine „ulizuje“ rukovodećim strukturama. Kako se treba tretirati odlazak direktora „jedne“ Elektre na skijanje, a skijanje plaća jedan dobavljač? Kako se treba tretirati poklon poput odjela koja su primili neki od direktora u HEP ODS-u, plaćena od jednog dobavljača? Nabrajanju ne bi bilo kraja, jer je primjera puno, a moje je pitanje: Što nam to govori o ljudima na rukovodećim funkcijama i to ne samo u HEP-u?
Do mene je došla informacija kako je zadnje vrijeme HEP ostao i ostaje bez većih svota novca, iz razloga što djelatnici aljkavo rade. Hoće li se netko sjetiti i teretiti one koji ne rade svoj posao kako treba, da svojim novcem nadoknade nastalu štetu HEP-u, odnosno svima nama! Kada će postati svjesni činjenice da su prošla vremena u kojima je sve bilo naše, pa nitko nije za ništa trebao odgovarati.
Zašto se javnosti ukraćuju informacije? Zašto se ne radi, već se „kozmetičkim“ zahvatima pokušava održavati sustav koji je živ i vrlo zahtjevan? Ako se već postavlja ljude po „stranačkim zakonima“, onda bi valjda i te stranke trebalo zanimati, što im ti ljudi rade.
Naš najveći problem u Hrvatskoj trenutno je veliko iseljavanje naših sugrađana i siguran sam da će se i nadalje to nastaviti. Sve dok će se „Bandići“ ponašati kako se ponašaju, nema prosperiteta u našoj lijepoj domovini. Sve dok nitko ne odgovara za svoje loše postupke i prouzročene štete što namjerno, što nenamjerno mnogi će se odlučiti otići, jer više ne mogu gledati ovo što se oko njih događa. I ja se slažem, sve je više toga što je jako teško probavljivo!
Tko će nas izvijestiti ima li prostora za pojeftinjenje struje? Kada će se nešto početi konkretno raditi, te je li došlo vrijeme za prvi vjetropark u vlasništvu HEP-a?

Anđelko  Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika