Podjeli

HEP ODS do 2030. mora o svom trošku zamijeniti sva postojeća brojila potrošača pametnim brojilima koja imaju daljinsko očitanje te brojne druge softverske nadogradnje kojima se lakše upravlja potrošnjom energije. Prije tri godine čak se razmišljalo da se ti rokovi skrate na 6 do 7 godina.

Hrvatska energetska regulatorna agencija je naručila   studiju- analizu troškova i koristi uvođenja naprednih mjernih uređaja koju je izradio Ernst Young a svrha je  jednostavno rečeno bila odgovoriti zahtjevu da li će se ta investicija u budućnosti isplatiti. Otada je proteklo gotovo tri godine. Naime HERA je objavila  21. srpnja 2017.  godine odluku o provedenoj analizi, koja je nakon toga upućena Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Na potezu je bio ministar koji je trebao potpisati takozvanu implementaciju programa (roll out) zamjene mjernih uređaja. To se do današnjeg dana nije dogodilo, pitanje je zašto.

 

U međuvremenu su provedena dva natječaja za nabavu  pametnih brojila koja su rezultirala činjenicom da su ih dobile istovjetne tvrtke to jest proizvođači,  odnosno da je razlika u cijeni prema onoj koju je nudila konkurencija bila iznimno visoka.  Skuplja ponuda je odabrana a sve zbog neispunjenja od strane konkurencije izuzetno zahtjevnog i kompliciranog tendera, kojem ruku na srce nitko osim određenih miljenika odabranik od HEP ODS-a nije uspio udovoljiti. Stručnjaci smatraju da se s takvim cijenama zacrtana zamjena brojila uopće ne isplati pa bi gore navedena analiza troškova i koristi ishodila negativnom ocjenom isplativosti. Dakle projekt uvođenja pametnih brojila se ne bi uopće implementirao, što je svojevrsna pljuska našoj HEP eliti.

Europa već cijeli niz godina potiče projekte uvođenja naprednih brojila i pametnih mreža.

Tako je HEP 24.07.2018. na svojoj stranici objavio vijest kojom se hvali da je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža. Ugovor od 150 milijuna je potpisao ministar Ćorić.

Realizacijom ovoga projekta tj. uvođenjem koncepta naprednih mreža dio distribucijske mreže električne energije Republike Hrvatske bit će informatiziran.  Ideja je da  se uspostavi napredna mjerna infrastruktura koja u krajnjoj liniji obuhvaća  gore navedena pametna brojila.

Postavlja se pitanje da li je  primitkom donacije HEP ODS ipak zašao u mnogo složenije odnose nego su to interni natječaji na koja nemaju utjecaj europska tijela poput OLAF-a (Europski ured za borbu protiv prijevara). Naime OLAF se  bavi propustima u postupcima javne nabave ali samo kada je to slučaj uporabe EU fondova. U ovom je slučaju osiguran europski novac pa će zasigurno biti interesa saznati kako se troši te da li je to trošenje transparentno i rekli bismo hrvatski čisto.

Da zaključimo pametne mreže i pametna brojila su komplementarni projekti koji rezultiraju naprednom korištenju distributivne mreže  kako je rekao predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić  te  najavio da će se u Hrvatskoj postojećih 2,4 milijuna brojila zamijeniti naprednim brojilima. Iz do sada provedenih natječaja može se naslutiti da su projekti u opasnosti da se ne ostvare jer je cijena ugradnje brojila po mjernom mjestu znatno viša od one koju je izračunao svjetski priznat konzultant Ernst Young.

Ukoliko se gore iznesenom problemu doda informacija o otežanoj komunikaciji netom ugrađenih PLC brojila odnosno očitanju istih može se zaključiti da je cijeli pilot –projekt pametnih mreža i zamjene brojila u velikoj dilemi. Naime, interakcija sa brojilima putem PLC-a je komplicirana i zahtjeva određene zahvate na distribucijskoj mreži što stručnjaci iz HEP ODS-a evidentno nisu ozbiljno shvatili. Dakle , ugraditi sofisticirana brojila predviđena za AMR (Automated Meter Reading) -daljinsko očitanje, koja će se očitavati laički rečeno ručno i nije neki napredak, zar ne naši dragi stručnjaci iz HEP ODS-a ?!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika