Podjeli

Hrvatsko katoličko sveučilište i njegov rektor, dr.sc. Željko Tanjić bili su domaćini 5. strukturiranog dijaloga na temu „JAVNO MNIJENJE O BRANITELJIMA – SLIKE KREIRANE KROZ MEDIJE“ koje su organizirali Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga branitelja domovinskog rata Ina-naftaplin KVIN.

U prekrasnoj sveučilišnoj dvorani bl. Alojzija Stepinca, dana 02. veljače, na Svijećnicu 2023. godine, u 17 sati okupilo se pedesetak zainteresiranih; što znanstvenika, studenata, branitelja i laika, te aktivno učestvovalo na dijalogu.

Ida Maček voditeljica projekta koji se provodi u sklopu Tematskih mreža za društveno ekonomski razvoj „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije“ predstavila je projekt koji je sufinanciran od strane EU i ESF i djelom vlastitim doprinosom nositelja ZUV HGP i njegovih partnera.

Znanstveni obol dijalogu dala je docentica sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Mateja Plenković koja je predstavila znanstvena istraživanja, koje je provela sa kolegama sa sveučilišta, te najavila objavu znanstvenog članka. Znanstveni doprinos dijalogu dao je i sveučilišni specijalist politologije sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Antun Plenković, koji je također najavio objavu znanstvenog članka na naslovnu temu dijaloga.

Magistrica psihologije, suradnica na projektu i koordinatorica izrade smjernica za budućnost, stručno objedinjavanje naprijed prezentiranih istraživanja i dobivenih rezultata pretočila je u „Prijedlog smjernica za budućnost“, koje će se predstaviti donosiocima odluka kako bi je isti uvrstili u svoje planove i programe realizacija.

Više nego dobro primljeno je bilo stručno viđenje na iznesene teme u dijalozima, voditeljice portala „Identitet.hr“,

magistrice psihologije – uskoro doktorice znanosti, Sandre Šučurović, ratne pripadnice TIGROVA, i prve osobe koja je povezala udruge civilnog društva – proizašle iz Domovinskog rata sa akademskom zajednicom.

U ime organizatora, agilni predsjednik ZUV HGP Siniša Troha i suorganizatora Udruge KVIN, diplomirani pravnik Siniša Vinković u svojim izlaganjem nisu krili zadovoljstvo odazivom; što akademske zajednice, što, studenata kao i ostalih gostiju i svojih suboraca.

No kako je naš suradnik Antun Berljak, inače ratni pripadnik SJP PU VŽ RODA, a sada djelatno angažirani organizator strukturiranih dijaloga pri Udruzi branitelja KVIN, bio moderator ovog skupa i naš izvjestitelj – u finalu ovog teksta ne može, a da se ne osvrne na nezainteresiranost HRVATSKIH MEDIJA za ovakva događanja.

Iako pozvani svi tzv.mainstream mediji, nacionalna televizija i radio, kao i privatne tv i radio postaje, tiskovni tjednici i dnevnici iako pozvani, nitko od njih nije se odazvao pozivu kako bi iskoristio priliku da širu hrvatsku javnost izvijesti o radu i djelovanju braniteljske populacije u društvenoj zajednici. Još više čudi njihov nedolazak kad su se na ovom strukturiranom dijalogu, obrađivale na znanstvenoj osnovi teme koje se direktno odnose na njihovo djelovanje i njihov odnos prema braniteljskoj populaciji??

Nama ostaje samo, nadati se da će konačno doći vrijeme kako će naš medijski prostor ispunjavati pozitivne teme i događaji koji se odvijaju na dobrobit šire društvene zajednice, a ne nečija privatna SMS dopisivanja.

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji