Podjeli

Zahvaljujući Junaku hrvatskog obrambenog Domovinskog rata Danijelu Boroviću, u vrijeme velikosrpske agresije hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobilo je prvi borbeni zrakoplov!

Borović je bio u JNA, ali kao i neki drugi hrvatski domoljubi nije želio služiti okupatoru, pa je donio plan da ratnim zrakoplovom dođe u Hrvatsku i pomogne u borbi za slobodu. Nije to bila laka ni jednostavna odluka, a još je teže bilo taj plan provesti u djelo. Međutim, zahvaljujući znanju i odlučnoj volji, ovaj je čovjek uspio u svojem naumu.

Za taj podvig, o kojem bi se trebao snimiti i igrani film, već je davno, kao i nekoliko drugih hrvatskih ratnih pilota trebao nositi čin generala, a ne da se tim činom „busaju u prsa“ pojedinci koji su čitav rat iz svojih kancelarija gledali u nebo (svaka čast iznimkama).

Borović je danas umirovljeni pukovnik  Hrvatske vojske, koji je tada (kad je trebalo!) kao pilot, kapetan 1. klase, 4. veljače 1992., preletio avionom lovcem tipa MIG 21 s aerodroma Bihać u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Prije njega to je učinio Rudolf Perišin (avionom JNA sletio u Austriju), a potom su to učinila još dvojica pilota, za koje također možemo reći – kapa im dolje!

Nu, koliko je značajan ovaj Borovićev pothvat (to treba ponavljati!) najbolje govori činjenica da je tim preletom Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov i da je to bio početak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ovaj Junak Domovinskoga rata sudjelovao je u svim akcijama oslobođenja okupiranog područja Republike Hrvatske, a utemeljitelj hrvatske države, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman  odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo. Tek prošle  godine odlikovao ga je i predsjednik Republike Zoran Milanović s Redom kneza Domagoja s ogrlicom, pa se s pravom treba pitati- zašto su sve ove godine „zaboravljeni“ hrvatski ratni piloti, od kojih, kako rekosmo, ni jedan nema ni čin generala. ( A u

Borović je u suradnji sa svojom suprugom Snježanom objavio i knjigu – „Prelet za Hrvatsku“, te je i na taj način ostalo zabilježeno trajno svjedočanstvo na jedan herojski čin – da se ne zaboravi.

U subotu, 4. veljače na Plitvičkim jezerima bit će obilježena 31. obljetnica preleta Danijela Borovića MIG-om 21. Svečanost će se održati u Korenici. Okupljanje je u jutarnjim satima zakazano na aerodromu Željava, a potom slijedi prigodan program. Organizatori su UBDR Općina Plitvička jezera i načelnik Općine Plitvička jezera.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji