Podjeli

Kako nam se približavaju parlamentarni izbori sve su učestaliji verbalni izleti niza političkih opcija i aktera koji sve češće umirovljenike zasipaju raznim obećanjima, neki od njih i o astronomskom rastu mirovina a da uz obećanje nema doslovno nikakve argumentacije na temelju koje bi se mogla procijeniti vjerodostojnost prijedloga. Posebno je zanimljivo da izuzev Platforme Umirovljenici zajedno sa potpunim rješenjem problema rastućeg siromaštva umirovljenika nitko drugi ne nudi ništa konkretno. K tome sve što predlažu namjeravaju provesti kroz jedan mandat odnosno 4 godine što je za umirovljenike potpuno neprihvatljivo.

Ako se iz proračuna RH može dodatno izdvojiti 1,6 milijardi  za plaće državnih i javnih zaposlenika onda se može i mora moći izdvojiti i dodatnih 1,5 milijardi  za umirovljenike kojih je pet puta više. Male mirovine dakle nisu posljedica nemogućnosti proračuna već isključivo radi izostanka političke volje da se sukladno obećanju iz 2016. godine mirovine povećaju do razine 60% prosječne plaće.  

Da je stanje uistinu krajnje alarmantno potvrđuje i sama Vlada koja je svojim posljednjim paketom pomoći obuhvatila čak 800 tisuća umirovljenika ili dvije trećine od 1,2 milijuna koliko ih čini najbrojnija socijalna skupina u Hrvatskoj. Usprkos činjenici da se kroz 8 prethodnih godina nije povećao udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći SUH, MUH i HSU kao vladin smokvin list i dalje ne traže povećanje mirovina niti daju podršku nama članovima Umirovljenici zajedno – Političke platforme ili našem prijedlogu koji problem rastućeg siromaštva umirovljenika rješava odmah i dugoročno

Očito je da su kod članova NV koji „predstavljanju“ umirovljenika prevladali osobni interesi stoga i ne čudi da nas koji izlazimo sa rješenjima u interesu umirovljenika na sve načine pokušavaju zaustaviti koristeći se doslovno svim sredstvima uključujući i ona koja debelo izlaze izvan prihvatljivih okvira. Usprkos tome želimo vjerovati da će umirovljenici na predstojeće parlamentarne izbore konačno izaći sa čvrstom odlukom da ovaj puta glasaju za sebe a ne za isprazna obećanja onih koji su ih i doveli u nikada težu materijalnu situaciju.

Za više od pola milijuna umirovljenika koji žive u zoni siromaštva, i preostalih nekoliko stotina tisuća koji su im veoma blizu, je super izborna 2024. godina biti ili ne biti. Dajući podršku Platformi Umirovljenici zajedno, jer od drugih pomoći očito neće biti, daje se podrška trenutnom povećanju prosječnih mirovine do 60% prosječne plaće odnosno 700 €.

Uz dovoljnu podršku umirovljenika koaliciji, Platforma Umirovljenici zajedno će svoj temeljni prijedlog o povećanju mirovina provesti već na prvoj radnoj sjednici Hrvatskog sabora nakon izbora i tako „radničke“ mirovine odmah povećati u prosjeku za 200 €.

U Zagrebu, 25.02.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika