Podjeli

Apsurd je pojam koji zvuči nesklapno, nesuvislo, neskladno, besmisleno.
Srednji rod glasi: besmisleno, besmislenost, nesmisao, besmislica), ili, ono što se protivi zdravomu razumu, normalnomu, razboritu mišljenju.
Općenito rečeno to je sklop pojmova ili tvrdnja koje su smisleno nesuvisle, protuslovne, protivne logičkim zakonima.
Evo nekoliko primjera notornih apsurda iz mog ‘malog mista’ a njih je inače puna ova Lijepa naša koja bi mogla uskoro zavrijediti podrugljivu titulu …APSURDISTAN!!!

-Ravnice, područje nedaleko turističkog grada Omiša, petak, 8.6.2006., 16 sati i 33 minuta:
Sa 42,5 kg dinamita, srušen je 75 metara visok dimnjak stare tvornice cementa poznate po poratnom imenu partizanskog narodnog heroja ‘Renko Šperac’!
Od tog u neku ruku povijesnog događaja proteklo je punih 13 godina a da na tom uistinu prekrasnom komadu Omiške rivijere nije učinjeno ama baš ništa….od ‘gusarski’ planiranog hotelskog kompleksa, marine, vila, skupih apartmana!?
O čemu se radi?
Svojedobno eminentna građevinska tvrtka zvana ‘Lavčević’ ugovorom se obvezala sagraditi impozantni hotelski kompleks u roku od 4 godine od dobivanja građevinske dozvole, a u slučaju kašnjenja također se obvezala platiti penale u iznosu od 10 posto od kupoprodajne cijene za svaku godinu kašnjenja.
Tako to na portalu www.poslovni.hr piše novinarka Sandra Livajič 30.listopada davne 2006.g., i dodaje(skr.):
„’Lavčević’ je od Grada Omiša za četiri milijuna eura kupio atraktivnu građevinsku parcelu od osam tisuća metara tik uz more, na mjestu bivše cementare ‘Renko Šperac’ u svrhu gradnje hotelskog kompleksa vrijednog sto tisuća eura. Prošlo je pola godine otkada je 80-metarski dimnjak(75m) davno ugasle tvornice cementa ‘svečano’ srušen, a kada će Omiš dobiti dugo očekivani hotelski kompleks, ovisi o brzini, odnosno sporosti administracije.
-‘Županija je dala suglasnost za Prostorni plan, a sada je na redu Ministarstvo zaštite okoliša koje također treba dati svoju suglasnost kako bi se pristupilo izradi detaljnog urbanističkog plana. Suglasnost iz Ministarstva očekujemo u idućih mjesec dana, a u roku od osam mjeseci trebala bi stići građevinska dozvola’, kazao je tada omiški gradonačelnik I. Š.
Iako je prilikom potpisivanja ugovora ‘Lavčević’ kao rok dovršetka izgradnje kompleksa naveo 2008. godinu, već sada(2006.g.) je jasno da će se rokovi probiti. ‘Lavčević’ je odobrenje za rušenje čekao više od godinu dana.
Za izgradnju turističkog naselja u Ravnicama ‘Lavčević’ će tražiti partnere i investitore, a budući apartmani, vile i hoteli su na prodaju.“

Lavčević’ vjerojatno i nije platio penale zbog ‘probijanja’ roka niti je našao (pijane?)investicijske partnere nego je otišao u stečaj a Omiškim turistički gusarima ostade i dalje neostvareni san nikad izgrađenog turističkog kompleksa na tom uistinu prekrasnom ambijentu Omiške rivijere koji i dalje zjapi prazan!
Prazan poput one besmislene a sablasne rupe u masivu ‘Omiške stine’ nad kanjonom Cetine…nikad izgrađene Omiške obilaznice; a ta apsurdna rupa je porezne obveznike opelješila za nemalih 300(neki izvori kažu 600!) milijuna kunića, kojom svotom bi se u cijelosti pokrili apetiti prosvjetara aktualnog štrajka!
Autor članka ne zna sve detalje administrativne zavrzlame slučaja ‘Lavčevič’ koja je trajala nevjerojatnih 13 godina; to bi bio zadatak istraživačkog novinarstva kako bi se utvrdilo ‘u kom grmu leži zec’ i otkrio krivac ovog apsurda?
Opet, tko zna možda je apsurd u Ravnicama produkt zagrobne kletve narodnog heroja Renka Šperca komu su omiški nacionalisti srušili dimnjak tvornice njegova imena i preimenovali ‘njegov’ trg s njegovom bistom u centru grada u trga nekakvog svetog Mihovila!?
Ali, znamo nešto drugo odnosno kako se to u turizmu postupa kad se ‘dite da materi’ pa i nešto što se poput apsurda protivi zdravu razumu može postati stvarnost.
Kada su sredinom 2016.g. počeli prvi iskopi u Dućama-nedaleko Omiša, gore visoko pod brdom iznad ceste obraslom u šikaru i šipražje, gdje je trebalo odnijeti 28 tisuća kubika zemlje, bilo je malo onih koji su vjerovali da će novi hotel na tome mjestu lipnja 2017.g. primiti prve goste; mislili su…apsurd, van pameti, besmisao!
‘Čudo’ se ipak zbilo tik za jednu jedinu godinu dana, hotel je 10. lipnja 2017.g. u cijelosti završen i spreman primio goste ….rasprodan za cijelu sezonu.
Prometnica, takozvana ‘Jadranska magistrala’ ispod hotela, koja je godinu dana zbog radova bila organizirana semaforima, puštena je u ‘normalan rad’ – rekao je tada za Sl. Dalmaciju voditelj projekta Domagoj Tomasović, 26-godišnji sin investitora Andre Tomasovića.
Podsjetimo, ova hvalevrijedna poduzetnička obitelj koja već godinama ima veoma uspješan hotel ‘Plaža’ u Omišu javila se na natječaj Europskog fonda za kohezijski i strukturni razvoj, od kojih su dobili nepovratnih 10 milijuna kuna, odnosno 12,4 posto ukupnih prihvatljivih troškova cijele investicije.
Hotel je izgrađen na više od 12 tisuća četvornih metara(Andrine djedovine) zatvorene površine, kapaciteta 103 sobe, sve su s balkonom od osam četvornih metara. Svaka soba ima standard koji se traži za pet zvjezdica, odnosno 33 četvorna metra….iako će se hotel kategorizirati s četiri zvjezdice!?
Hotel ima dva restorana, pool bar, igraonicu za djecu, vanjske i unutarnje fitness sprave, unutarnji i vanjski bazen, finsku i tursku saunu, tri prostorije za masaže i razne tretmane, komforan prolaz do nedaleke pješčane plaže……uključivo i podzemne garaže, itd., itd.!
Izgradnja takvog impozantnog hotel za godinu dana može se kolokvijalno nazvati ‘pozitivnim apsurdom’ jer graniči s građevinsko-poduzetničkom fantastikom u koju je malo tko vjerovao!
Apsurdima nikad kraja…

-Valjda kao kompenzaciju za ‘apsurdistan’ u Ravnicama Omiš bi trebao dobiti super-modernu luku u samom srcu grada, radovi su trebali otpočeti još u veljači ove godine pa su prolongirani za jesen zbog administrativnih apsurda a nisu započeli ni ovog listopada.
Rok izgradnje je 2021.g., živi bili pa vidjeli.
Bit’ će uistinu zanimljivo vidjeti kako će mahom bogati strani turisti, na privezanim/ukotvljenim jahtama i gliserima ‘preživljavati’ tople ljetne noći uz ‘malu noćnu muziku’ takozvane Jadranske magistrale odnosno uz zaglušnu buku počevši od mopeda i motocikla pa sve do autobusa i šlepera?
Kako će preživjeti škripu kočnica na ‘S’-zavoju neposredno ispod danas upokojene tvornice vrsne tjestenine zvane ‘Cetina’….a protutnji ih, nekadašnjom šetnicom- Fošalom, barem 40.000 komada dnevno!
I šlag za kraj:
Kolovoz 2019.:
Hrvatske ceste potpisale su ugovor(jasno, Strabag!?) za obilaznicu Omiša, to je jedna faza multimodalne platforme(?) Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš ukupno vrijedne 180 milijuna kuna.
„U rujnu počinju radovi na gradnji tunela Komorjak iznad Cetine(valjda i mosta iznad Cetine, nap. a.) čime će se rasplesti(?) dio oko Omiša“ – rekao je ministar Butković.
Cjelokupna obilaznica Omiša trebala bi biti dovršena u roku od 36 mjeseci…ako nam ne pomognu vrijedni i radišni Kinezi!?
Danas je konac listopada a od radova ni ‘R’!
Moguće bi se ovaj tragikomični ‘apsurdistan’ oko gusarskog Omiša konačno i priveo zdravoj pameti kad bi se ‘dite dalo materi’ odnosno kad bi se izgradnja i nadzor nad izgradnjom fu-turističke obilaznice povjerili obitelji Tomasović, Andri i Domagoju, sic!
-Dugi Rat svakako ne spada u ove Omiške turističke fenomene, to je druga općina, ali sa svojih fenomenalnih tisuća tona ružne crne šljake zaslužuje epitet ‘Crnog Rata’. Ali, svejedno je svojevrstan fenomen jer tu šljaku bogatu teškim metalima(krom, mangan…) do danas nitko nije detaljno analizirao u cilju opravdanosti njene moguće eksploatacije ili barem njenog uklanjanja iz te predivne morske uvale….i tako to traje punih 18 godina nakon stečaja; uistinu, fenomenalni apsurd, totalni besmisao!

Listopad 2019.                                             Damir Kalafatić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika