Podjeli

Danas je u Zagrebu svečano potpisan Sporazum o političkoj suradnji triju umirovljeničkih stranaka pod jedinstvenom nazivom UMIROVLJENICI ZAJEDNO i Sporazuma o programskoj suradnji pod nazivom ZAJEDNO SMO JAČI (ZSJ). Sporazum su potpisali Lazar Grujić u ime Stranke umirovljenika (SU), Milivoj Špika u ime Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) i Milivoj Tičarić u ime Demokratske stranke umirovljenika (DSU). Potpisnici Sporazuma  se jasno određuju kao interesne stranke što znači da se u svom djelovanju neće baviti ideološkim i svjetonazorskim temama već isključivo konkretnim prijedlozima i rješenjima za goruće probleme, u prvom redu umirovljenika i starijih osoba.

Za razliku od dosadašnja dva neuspjela pokušaja formalnog udruživanja radi opstruiranja HSU-a koji je u oba slučaja zbog svog parlamentarnog statusa imao i lidersku poziciju, ovaj treći puta, a kažu da je treća sreća, i učeći na prethodnim greškama, za sada krećemo bez njih prema istom cilju. Treba odmah naglasiti da su za suradnju vrata otvorena svima pa tako naravno i HSU-u, ali sada na potpuno ravnopravnoj osnovi, dakle bez ekskluzivnog prva na lidersku poziciju. Pozivamo sve umirovljeničke stranke da nam se pridruže na političkoj razini kao i umirovljeničke udruge na programskoj, kako bi zajedno pokazali i dokazali da se umirovljenici, posebno koji su sa mirovinama ispod linije siromaštva, imaju na koga osloniti.

Potpisnici Sporazuma pozivaju sve umirovljeničke stranke i udruge da sve nesporazume, prijepore ili neprijateljstva, posebno na osobnoj razini, ostave iza sebe i u interesu umirovljenika se okrenu prema budućnosti. Svjedoci smo da se ruše rekordi u nominalnom povećanju mirovina sa čime se Vlada hvali, ali isto tako i da je uz rekordnu inflaciju koju prati val enormnih poskupljenja, posebno hrane i energenata, zapravo realna mirovina svake godine sve manja, posebno ove 2022.godine što je na koncu i sam ministar priznao. Potrebno je dakle što prije resetirati mirovinski sustav i umjesto kozmetičkih promjena uraditi ono što je već odavno trebalo uraditi, a to je potpuno drugačiji način za izračun mirovina.

Naš glavni prijedlog Vladi je da se mirovina obračunava na temelju neto plaće u posljednjih 10 godina ili kroz 10 vezanih godina u periodu od npr. 25 ili 30 godina, te da mirovina za 41 godinu staža i navršenih 65 godina starosti bude 75 – 80%  neto plaće u navedenih 10 godina. Tražili bi i promptno povećanje AVM-a na 100 kn. čime bi se omogućila relativno pristojna mirovina i onima sa malim ili minimalnim primanjima tijekom cijelog radnog vijeka, a koji su sadašnjim obračunom mirovina unaprijed osuđeni na siromaštvo nakon umirovljenja.

Vjerujemo da svi koji predstavljaju umirovljenike žele dobro svima, vjerujemo i da shvaćaju kako sami ne mogu uraditi dovoljno, stoga je ta spoznaja razlog da se pridruže, da zajedno na potpuno ravnopravnoj osnovi konačno postignemo ono što od nas očekuju umirovljenici, posebno onih nešto više od pola milijuna koji jedva preživljavaju….

UMIROVLJENICI ZAJEDNO djelujmo brzo i odlučno jer, ZAJEDNO SMO JAČI.

U Zagrebu, 25.08.2022.

Koordinator za medije

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika