Podjeli

Poštovani gospodine Jandrokoviću,

Primila sam poziv za sutrašnju izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora. S obzirom na to da niste obavijestili ni zastupnike, ni hrvatsku javnost hoće li sjednici nazočiti predsjednik vlade i ministri, dužna sam Vas upozoriti na sljedeće:

 

1. Hrvatski sabor, kao i hrvatska vlada, postoje zbog hrvatskih građana, a ne obrnuto.

Nazočnost vlade na sjednicama Hrvatskog sabora je obvezatna, i ne trpi nikakve isprike. Sabor reprezentira hrvatske građane, a po hrvatskom Ustavu i temeljnim načelima demokracije, vlada odgovara građanima putem Hrvatskog sabora.

Djelovanje hrvatskog pravosuđa nije ni u okvirima hrvatskih zakona, ni europskih normi, a nezadovoljstvo građana hrvatskim pravosuđem je neupitno. Detaljno izvješće o stanju u hrvatskom pravosuđu, Saboru su dužni podnijeti ministar pravosuđa i predsjednik Vrhovnog suda.

O nizu bezočnih pljački koje su se dogodile unutar energetike u Republici Hrvatskoj, od afere HEP do afere INA, dužan je izvješće podnijeti ministar gospodarstva te ravnatelj HERE.

Predsjednik države jest predlagatelj ovih točaka, ali izvješće i očitovanje na predlagatelja dužni su podnijeti predsjednik hrvatske vlade te resorni ministri.

 

2. Izvanrednu situaciju u Hrvatskoj potvrđuju sljedeće činjenice.

 

a) cijena 5 kg pšeničnog brašna 2019. godine koštala je 15,99 kn, a danas je 3,74 EUR (28,05 kn)

b) kilogram šećera 2019. bio je 4,99 kn, a danas 1,29 EUR (9,72 kn)

c) cijena crvenog luka 2019. bila je 5,99 kn, a danas je 1,39 EUR (10,47 kn)

d) cijena mlijeka 2019. bila je 3,99 kn, a danas je 0,86 EUR ili (6,48 kn)

e) pakiranje od 10 jaja 2019. bilo je 12 kn, a danas je 3,45 EUR (25,99 kn)

Dakle, život hrvatskih građana je svaki dan izvanredan, jer su cijene porasle do 100%, a plaće su simbolično rasle.

Uzročnici nesnošljivo visokih cijena, te sramotno niskih plaća, jesu korupcija i bezakonje. Hrvatski sabor nosi odgovornost pred hrvatskim građanima za vladavinu prava i funkcionalnost državne uprave.

 

3. Dopuštanje nekontroliranog djelovanja hrvatske vlade koja djeluje bez nadzora Hrvatskog sabora, jest protuustavno stanje koje za posljedicu upravo ima koruptivno djelovanje vlade, i stvaranje nepravednih društvenih odnosa koji izravno utječu na standard hrvatskih građana.

Afera INA, tj. afera plin broj 1, skrivana je i od medija, i od pravosuđa, s posljedicom da imamo već aferu plin broj 2. Stoga stanje u hrvatskom pravosuđu i bez štrajka jest izvanredno, a isključivu odgovornost za stanje u pravosuđu ima vladajuća većina.

Ukoliko predsjednik vlade i ministri ne budu nazočili izvanrednoj sjednici Sabora, bit će to otvoreno vrijeđanje hrvatskih građana, te kršenje Ugovora o Europskoj uniji i kršenje hrvatskog Ustava, te će Vaša obveza biti prekinuti sjednicu dok predstavnici vlade ne dođu u Hrvatski sabor.

Gospodine Jandrokoviću,

Poštivanje Ustava i zakona te hrvatskih državnih institucija jest i poštivanje hrvatskih građana, a građanima su i svi politički dužnosnici odgovorni. Podsjećam Vas na osobnu odgovornost za stanje u Hrvatskoj i činjenicu da je zbog nepoštivanja pravnog poretka i neviđenih zlouporaba iz Hrvatske iselilo pola milijuna građana.

Slijedom navedenog zahtjevam od Vas, kao prvog među jednakima, da zaštitite interese hrvatskih građana te da Hrvatski sabor konačno počne djelovati u interesu hrvatskih građana, čija je svakodnevna egzistencija ugrožena bezočnom korupcijom koja vlada u Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto
Zastupnica


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika