Podjeli

Poštovani gospodine predsjedniče, cijenjeni kolegice i kolege, koji ste još u Sabornici!

Evo, govoriti ću o problemu 16000 ulaza u prizemlje +3 kata, u Hrvatskoj koji nemaju dizala, od čega je procjena da je u 9000 ulaza moguće ugraditi dizalo. S tim problemom se bavim od 2017. godine i nadam se da će sa ovim prijedlogom Zakona kojeg smo jučer uputili u proceduru u Hrvatski sabor, biti kraj svih naših početka u pomoći našim sugrađanima da ugrade dizalo u svoje višekatne stambene zgrade.

Naime, to se može i danas europskim sredstvima, ali je prilično skupo, jer postoji horizontalna mjera, kod energetske obnove zgrada, da se ugradi dizalo, međutim suma-sumarum energetska obnova, fasada, zamjena prozora, plus dizalo je ogroman novac, koji naši ostarjeli sugrađani koji žive na 3,4 ili 5 katu bez obzira što su vlasnici stanova, ne mogu si priuštiti takvu investiciju, odnosno za njih je to, kako i sami kažu prekasno, onda trpe u izolaciji svog stana i nemaju kontakt sa stvarnošću.

Dakle, zahvaljujući razumijevanju ovog problema od strane predsjednika Vlade i moje nastojanje došli smo do ovog prijedloga Zakona, kako mislimo da bi od početka sljedeće godine mogao pomoći našim sugrađanima da se ugrađuju dizala u višekatne stambene zgrade, sa pomoći i države od 40% cijene.

Kroz ovaj Zakon pozivamo da na taj iznos se uključe jedinice lokalne samouprave pretežito gradovi, jer je to problem urbane Hrvatske, sa nešto manjim ili jednakim iznosima i da ostatak od 30-40% eventualno ostane stanarima. Prva reakcija, nekih ljudi koji nikad nisu čuli za ovu mogućnost varijanti su bile- joj to treba puno novaca, ne mojte se bojati.

Naša operativa i naše mogućnosti u Hrvatskoj da uz stotinjak dizala koji se ugrađuju u novogradnji, naši su kapaciteti da možemo 100-150 dizala ugraditi godišnje, a i proces dogovaranja samih suvlasnika odnosno vlasnika stanova u višekratnim stambenim zgradama nije tako jednostavan, treba biti 51% suglasnosti, treba izraditi dokumentaciju, dakle ima puno prethodnog posla, i ako su u prethodnim mandatima uvjeti da bi se dizalo moglo ugraditi spušteni na nižu razinu.

Ne treba građevinska dozvola, dovoljno je imati projekt, snižen je prag suglasnosti, ako u zgradi stanuju invalidi, mi ćemo ovdje u bodovanje staviti i starije osobe, naravno bodovati se trebaju i osobe s malom djecom jer njima su otežani uvjeti života.

Ovaj prijedlog Zakona, nastao je ovdje u Saboru, sa stručnim ljudima u Saboru, u našem Klubu, međutim mi nemamo pravo kao što znate, za e savjetovanje kao kad smo predlagatelji, ali smo se potrudili i savjetovali sa ključnim institucijama koje su zainteresirane za ovaj problem.

Dakle, ključna institucija je pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom koje su nam dale određene sugestije i vrlo pozitivno ocijenile ovu inicijativu.

Također, i Udruga gradova, sa gospodinom Trutom na čelu dala je načelnu suglasnost, naravno kod njih ovisi o proračunu svakoga grada koliko je i koliko će moći, ali oni mogu ukoliko su osposobljeni da mogu prihvatiti i određene novce iz EU i na drugi način pomoći, i na kraju ne manje važno kao što sam se zahvalio, zahvaljujem se premijeru Andreju Plenkovićevu, zahvalio bi se i gradu Zagrebu koji je objeručke prihvatio ovu inicijativu i namjerava se ozbiljno ovime pozabaviti.

Lijep pozdrav!


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika