Podjeli

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Umirovljenici zajedno – Političke platforme na kojoj su sudjelovali Lazar Grujić. Milivoj Špika, Milivoj Tičarić, Mladen Novosel i Dražen Štiglić je predstavljen program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 01. listopada.

Budući se već mjesecima u javnom prostoru spominjao prosvjed kojeg su zbog rastućeg nezadovoljstva najavljivale umirovljeničke udruge SUH i MUH tako je krajnje vrijeme da se radi javnosti sve razjasni. Kako su samo članovi SUH-a i MUH-a  zastupljeni u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe (NV), dakle bez i jednog člana nas iz Umirovljenici zajedno (SU, BUZ, DSU) kao suosnivača NV „davne“ 2010. g. tako su se očito u nekom dogovoru sa Vladom navedene udruge same proglasile jedinim predstavnicima umirovljenika što uopće ne odgovara realnom stanju i odnosnima kod umirovljeničke populacije.

Podsjećamo javnost da smo mi iz Platforme Umirovljenici zajedno na prijedlog SUH-a i MUH-a od prije nekoliko mjeseci da pozovu umirovljenike na prosvjed samo dodali da bi prosvjed mogao biti upravo 01. listopada odnosno na Međunarodni dan starijih osoba. Budući su SUH i MUH očito odustali od prosvjeda ili bolje kazati nisu ga iskreno ni namjeravali organizirati, tako su se iz vlastite zamke pokušali izvući prozivajući Platforme Umirovljenici zajedno prebacujući nam odgovornost koja je isključivo na njima. Mi ni na koji način nismo željeli biti smetnja organizaciji prosvjeda, no nakon svega jasno je da se radilo o unaprijed smišljenoj predstavi za javnost, kojom bi se umirovljenike uz suradnju sa Vladom još jedom prevelo „žedne preko vode“ .

Umirovljenici zajedno – Politička platforma ostaje dosljedna u svojim zahtjevima prema Vladi stoga ćemo 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba od 10:30 do 12:00 biti zajedno sa umirovljenicima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozivamo ih kako bi zajedno Vladi iskazali nezadovoljstvo i protestirali radi rastućeg siromaštva umirovljenika kojih je sve više sa mirovinama ispod linije siromaštva. Dolazak na Trg BJJ znači iskazivanje nezadovoljstva malim mirovinama, statusom u društvu koje ne mari za starije, te izostanak političke volje za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika. Umirovljenici će biti u prilici družiti se i razgovarati sa čelnicima Umirovljenici zajedno, upoznati se sa programom i preuzeti letak sa glavnim prijedlozima za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika.

U 11:00 sati će se pored štanda koordinatori Platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić i Milivoj Špika obratiti medijima odnosno javnosti i prisutnima. Biti će to prilika javnost još jednom upoznati sa programom Platforme Umirovljenici zajedno,  odnosima sa udrugama umirovljenika  i umirovljeničkim strankama. Javnost mora znati tko beskompromisno i  iskreno zastupa interese umirovljenika, tko sa njihovim interesima trguje. Potrebitima se mora pomoći što je obveza svake socijalno osjetljive Vlade, no 750 tisuća umirovljenika sa svojim mirovinama ne smiju postati socijalni slučajevi. Oni u prvom redu traže ono na što imaju pravo obzirom na minuli rad, a to je pravo na mirovinu dostatnu za život dostojan čovjeka.

Učiniti ćemo sve da se umirovljenicima što prije isprave sve do sada učinjene nepravde…

U Zagrebu, 22.09.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika