Podjeli

…..Umjesto zakona o zabrani HOS-ovog pozdrava „Za dom spremni“, Andrej Plenković bi trebao predložiti „Zakon o nultoj zaštiti svih simbola Domovinskog rata“, kojim bi se trajno zaštitile sve insignije, zastave, odore i pozdravi, uključujući i HOS-ov pozdrav „Za dom spremni“!……

Vijest da je predsjednik Republike Zoran Milanović  napustio svečanost obilježavanja vojno-redarstvene akcije Maslenica zbog HOS-ovog obilježja „Za dom spremni“, koje se „igrom slučaja“ našlo u protokolu svečanosti sama po sebi ne bi bila  šokantna vijest, s obzirom da je Milanović nešto slično napravio i lani u Okučanima.Tada je s gnušanjem izjavio da bi HOS-ovu nadgrobnu ploču s imenima poginulih HOS-ovaca „trebalo negdje baciti“, a to negdje je vjerojatno u smeće. Moglo bi se prije kazati da se radi o kontinuitetu odioznosti današnjeg predsjednika Milanovića, a jučer predsjednika SDP-a, prema svemu iz Domovinskog rata, u kojemu kao punoljetni muškarac iz samo njemu poznatih razloga nije sudjelovao. U hladovini zagrebačkih kafića i restorana čekao je rasplet događaja i čini se potiho navijao za neku novu regionalnu Jugoslaviju. Po uzoru na svog mentora Mesića, koji je potezom pera umirovio 12 hrvatskih generala,jer su se protivili suradnji s Haškim sudom, isto je učinio Milanović kao da je bio brifiran upravo iz tih regionalnih krugova. Vraća li Milanović dugove svojim mentorima koji su ga uz pomoć Škore instalirali na Pantovčak?

Kao što je svojevremeno Mesić svojim potezom učinio tihi vojni udar u Hrvatskoj, isto je to ponovio Milanović kada je zapovijedio Hranju i svim zapovjednicima gardijskih brigada da napuste svečanost obilježavanja vojno-redarstvene akcije Maslenica. Vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske (koji apsurd), Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga  Hranj, svi generali i zapovjednici gardijskih brigada koji su postupili po Milanovićevoj zapovijedi  nisu napustili samo jednu protokolarnu svečanost zbog dva zločesta HOS-ovca, oni su tim činom napustili i svoju vojsku, napustili su komemoraciju svima koji su u ratu poginuli za slobodnu Hrvatsku, napustili su i preko 700 HOS-ovaca koji svoje živote darovali Hrvatskoj s pozdravom „Za dom spremni“ na usnama. Napustili su stotine tisuća Hrvatica i Hrvata radi dvojice HOS-ovaca kojima je u svojim zaključcima Plenkovićevo „Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima“, dalo legitimitet da mogu javno nazočiti barem komemoracijama i važnijim proslavama sa svim svojim ratnim insignijama, grbom i pozdravom.

Jesu li dvojica HOS-ovaca bili instrumentalizirani, poslani kao provokatori jedne ili druge strane, jesu li se oni došli pokloniti svojim suborcima ili su došli veličati NDH, to spada u špekulativnu  kategoriju verbalnog delikta kojega ni u jednoj istinskoj demokraciji ne bi trebalo postojati. Dakle demokratski je provocirati, prosvjedovati, zviždati, pa čak i vrijeđati čemu smo svakodnevno svjedoci na društvenim mrežama. Demokratski je HOS-ovce nazivat ustaškim nostalgičarima, njihov braniteljski pozdrav „Za dom spremni“ nazivati ustaškim bez imalo kritičkog odmaka, ali simbolično napustiti svoju vojsku ravno je etičkoj veleizdaji, na tragu svih monstruoznih nastojanja da se oblati svetost Domovinskog rata. Zar doista u Hrvatskoj do sada nije nitko kazneno odgovarao zbog brutalnih uvrijeda branitelja iz Domovinskog rata. Ne da nije odgovarao, takve se likove danas slavi, takvi likovi danas zapovijedaju Oružanim snagama Republike Hrvatske.

U pozadini svega je zapravo politički obračun s HDZ-om čime se želi dati vjetar u leđa totalno pogubljenom SDP-u i cijeloj razbijenoj ljevici u Hrvatskoj. Andreja Plenkovića se želi staviti pred zid zbog činjenice da je on jedini odgovoran što spomen obilježje HOS-u još uvijek stoji u javnom prostoru i što je HOS-ovcima dozvoljeno komemorirati svojim poginulim suborcima u svojim ratnom odorama, sa svojim legitimnim insignijama među kojima je i braniteljski pozdrav „Za dom spremni“! Kada ne postoji mogućnost rušiti Plenkovića na razvalinama potresom pogođenog Zagreba i Banovine, kada ga se ne može rušiti usred korona krize,  treba ga rušiti prokušanim ideološkim metodama uz pomoć koalicijskog partnera Milorada Pupovca kojega se prisiljava da Plenkovića stavi pred zid klasične političke ucjene. Ili lojalnost Vladi ili „Za dom spremni“! Biraj?

Andrej Plenković je na vrlo skliskom terenu. Ukoliko prihvati pustiti u saborsku proceduru zakon o zabrani „ustaškog“ pozdrava „Za dom spremni“ i ukoliko HDZ uz pomoć SDP-a donese takav zakon, a jedino ga tako mogu izglasati, to će ostaviti nesagledive posljedice na ugled HDZ-a. Dogodit će se puno drastičnije stvari nego li su se dogodile prilikom ishitrenog donošenja Istanbulske konvencije i raskol HDZ-ovog biračkog tijela je neminovan. Na tom raskolu kapitalizirat će ova današnja neuvjerljiva desnica, a SDP će dobiti neviđeni vjetar u jedra i pravo umjetno disanje. Zabrana HOS-ovog braniteljskog pozdrava „Za dom spremni“ bit će najveća pobjeda neojugoslavenske ljevice u Hrvatskoj, pobjeda svih onih elemenata koji nisu nikada željeli Hrvatsku, nego vječno žale zbog raspada Jugoslavije, njihovog „unikatnog dragulja“. Ukoliko Andrej Plenković popusti ovim orkestriranim i dobro pripremljenim pritiscima,kristalno je jasno da Hrvatska ide prema formalnoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a o čemu se već jako dugo ozbiljno špekulira. A špekulira se i o tome da bi takva koalicija značila definitivni kraj jedne velike, državotvorne, Tuđmanove stranke koja se ni danas ne može ponositi svojom neprincipijelnom koalicijom sa SDSS-om, strankom koju je osnovao ratni zločinac Goran Hađić.

Umjesto zakona o zabrani HOS-ovog pozdrava „Za dom spremni“, Andrej Plenković bi trebao predložiti „Zakon o nultoj zaštiti svih simbola Domovinskog rata“, kojim bi se trajno zaštitile sve insignije, zastave, odore i pozdravi, uključujući i HOS-ov pozdrav „Za dom spremni“! Takav prijedlog zakona ujedinio bi sve snage od centra do krajnje desnice i bio bi to znak dobre volje da je izmirenje demokršćanskog korpusa u Republici Hrvatskoj moguće i nadasve potrebno.

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika