Podjeli

Dame i gospodo,

Uputila sam zahtjev predsjedniku države, Milanoviću, da deklasificira i javno objavi sigurnosnu provjeru Ivana Turudića iz 2017. g.

Predsjednik države ovlašten je deklasificirati navedeni dokument te ga javno objaviti.

Taj čin bio bi novost na hrvatskoj političkoj sceni, ali izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne odluke.

A Hrvatska jest u izvanrednoj krizi. Tu krizu hrvatski građani osjećaju na svojim plaćama, na visokim cijenama, na raspadanju zdravstvenog sustava, na divljanju lihvarskih agencija, te sveopćoj društvenoj nejednakosti.

Dakle, blokirano pravosuđe jest uzročnik svih anomalija u Hrvatskoj, a Državno odvjetništvo jest temeljni, i početni problem pravosuđa.

Sama namjera predložiti u potpunosti kompromitiranu osobu (kao što je Ivan Turudić) jest čin protiv interesa hrvatskih građana, protiv osnovnih demokratskih i europskih vrijednosti.

Komentari hrvatskih građana o namjeri izbora Turudića za Državnog odvjetnika su više nego znakoviti, a oni glase: zadužuje se lisica da čuva kokoši.

Dakle, Turudić je u niz slučajeva nesporno povezan s koruptnim strukturama, i on to sam ne skriva.

Turudić je također u niz svojih presuda pokazao da za njega zakoni nisu mjerilo kojeg se treba držati, već su za njega zakoni mehanizam za izvršavanje interesa moćnih i korumpiranih struktura, koje ga očigledno kontroliraju i ucjenjuju.

Jer, osuditi Sanadera, zato što je Robert Ježić primio mito, koje je i sam potrošio, dokazuje apsurdnu logiku koju slijedi Ivan Turudić.

Zbog Turudićeve odluke, Hrvatska je platila na desetke milijuna eura štete, a arbitražni sud u Ženevi je Turudića doslovno ismijao.

Zoran Milanović ima priliku pokazati hrabrost, izložiti se u interesu hrvatskih građana – i, reći ću, donekle se iskupiti za svoje neviteško držanje u Domovinskom ratu.

Dokaz o nezakonitom djelovanju ili korupciji, ne može i ne smije biti skrivan iza državne tajne.

Stoga je Milanović dužan deklasificirati izvješće SOE o Turudiću, te s tom odlukom stati na stranu hrvatskih građana i suprotstaviti se korupciji i bezakonju, koje provode vladajuće strukture.

Zagreb, 2. veljače 2024.

PREDSJEDNIK RH

n/r gospodinu Zoranu Milanoviću

Poštovani gospodine Milanoviću,

Namjera vladajuće većine u Hrvatskome saboru da za Glavnog državnog odvjetnika izabere suca Ivana Turudića predstavlja istinsku ugrozu za pravni poredak Republike Hrvatske.

Sudac Turudić uopće ne skriva svoju povezanost s korumpiranim strukturama, te je u potpunosti jasno da takva osoba ne može biti Glavni državni odvjetnik. U bilo kojoj drugoj uređenoj europskoj državi osoba kao Turudić uopće ne bi mogla biti u pravosudnom sustavu, a kamoli biti čelna osoba Državnog odvjetništva.

Europske institucije procjenjuju da Hrvatska godišnje na korupciji izgubi 10 milijardi eura, a visina cijena osnovnih životnih potrepština prelazi svaku granicu prihvatljivosti. Cijene u Hrvatskoj su više nego u državama gdje su plaće tri ili četiri puta veće nego u Hrvatskoj.

Sve navedene anomalije jesu posljedice bezakonja i korupcije, koji su pak posljedica blokiranog rada DORH-a.

Zbog opisanog stanja, pozivam Vas, da deklasificirate izvješće o sigurnosnoj provjeri Ivana Turudića, koju je SOA dostavila 2017. godine tadašnjoj predsjednici Grabar Kitarović, te ga javno objavite.

Svi hrvatski građani, a napose državni dužnosnici, obvezni su razotkrivati nezakonitosti i koruptno djelovanje svakog pojedinca ili skupine. Stoga informacije koje dokazuju korupciju ne mogu, niti smiju biti tretirane kao državna tajna, već ih valja učiniti dostupnima javnosti i nadležnim državnim tijelima.

S obzirom na kompromitirajuće navode u navedenom izvješću, javna objava istoga spriječila bi izbor Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika RH, a sprječavanje navedenog izbora jest hrvatski nacionalni interes.

Borba protiv korupcije te uspostava funkcionalne vladavine prava jesu temeljni hrvatski nacionalni interes!

Zalaganje za demokratske i nacionalne vrijednosti jest obveza svakog odgovornog pojedinca, kao što je i obveza svakog pojedinca braniti svoj narod ukoliko je njegov narod ugrožen.

S obzirom na Vašu ulogu za vrijeme Domovinskog rata, sada, kada su hrvatski građani ugroženi neviđenom korupcijom i sustavnom nepravdom, pozivam Vas da stanete na stranu hrvatskih građana i njihovog prava da žive u uređenoj i uljuđenoj državi.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

zastupnica i predsjednica OIP-a


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika