Podjeli

Buka koja se podigla oko snimke koju je u tajnosti snimio Viktor Šimunović nezavisni vijećnik iz Oroslavlja snimajući potajno svoj razgovor sa saborskim zastupnikom HDZ-a Žarkom Tušekom razotkriva sav jad i bijedu hrvatske politike. Možda je gadljivije od prethodnog samo guranje pred objektiv hrpe „živih i pokojnih“ osoba iz pravnog i političkog miljea koji sada na dugo i široko javno polemiziraju o čemu se tu zapravo radi, o kaznenom djelu, možda nekom prekršaju ili samo o dobro osmišljenoj, planiranoj i realiziranoj prljavoj igri kojoj je jedini cilj diskreditirati odnosno eliminirati političkog suparnika.

Ni na kraj pameti mi nije braniti nikoga tko se političkim položajem koristi na nezakonit način kao što je „kupovanje“ nečije lojalnost, klasične ucjene povjerljivim podacima, prijetnjom radnim mjestom osobe ili njemu bliske, kao i još cijeli niz mogućnosti kojima se u politici pojedinci znaju poslužiti kako bi ostvarili politički cilj. Snimka navedenog razgovora, a slični navedenom se vode doslovno na svakom koraku,  koji je podigao toliko prašine u javnosti doslovno ne bi bila vrijedna nikakve pozornosti da se u „mreži“ nije našao politički kapitalac HDZ-a i kao takav u nedostatku ničega pametnijeg postao odličan materijal za novi politički obračun „oporbe“ sa HDZ-om. Ništa novo, rekli bi smo.

Ono što je u ovom snimljenim i tisućama sličnih razgovora koji nisu zabilježeni prethodi nešto što je puno važnije od samog čina koji će tek dobiti svoju jasnu pravnu i političku kvalifikaciju, a to je političko i pravno okruženje koje je dovelo do toga da se ovakvi razgovori uopće vode. Stvaranjem pravnog okvira koji je zabetonirao moć lokalnih „šerifa“ je umjesto jačanja demokracije stvorio neviđene uvjete i još više mogućnosti za korupciju koju je riječima teško i opisati. Svatko onaj tko misli da se slične stvari odnosno razgovori poput onog snimljenog ne događaju i na najvećoj razini u Hrvatskoj je u velikoj zabludi. Ne kažem niti tvrdim da se u oba slučaja radi o kaznenim djelima ali svima je valjda jasno kako se odnosno kojim sredstvima mogla očuvati npr. prošla parlamentarna većina, kao što će vjerojatno uskoro biti i sa sadašnjom.

Ako se kaže da prilika čini lopova onda je takvih prilika zahvaljujući hrvatskom zakonodavstvu  doista na pretek, i mnogima je teško odoljeti iskušenju. Rekli bi neki da je u Hrvatskoj „lopova“ kao u priči, no lopov nije lopov sve dok ga se ne uhvati na djelu, a dobro smo vidjeli koga se najčešće i kada „lovi“. Naravno, poznato je i da uhvaćeni „lopovi“ na djelu, uz političku kaznu koja često jako brzo stiže neposlušne članove neke stranke, teško dočekaju i neku kaznu izrečenu od pravosudnih tijela, dio njih najčešće radi zastare, dio radi nedostatka dokaza, dio jedva da oguli malo krumpira, a dio „kažnjavanja“ riješi sama priroda, tako da osuđeni na kraju budu tek oni rijetki koje su napustili „i njegovi i njihovi“.

Rekao bi netko sada kako je nemoguće zaustaviti političku trgovinu, i bili bi dijelom u pravu, ali se sasvim sigurno ta trgovina može svesti na puno manju mjeru od ove koja je sada. Za to je potrebno samo nekoliko sitnih izmjena u nekim Zakonima. Kada bi se npr. Zakonom zabranilo mijenjanje strana tijekom mandata vijećnika, skupštinara ili zastupnika isti bi se trenutak prostor za političku trgovinu sasvim sigurno smanjio za ogromnih 90%. Dakle uspostavom parlamentarne većine više nitko tko se na početku nije izjasnio kao njen pripadnik ne može tijekom mandata prijeći u nju. To znači da onoga trenutka kada uspostavljenu većinu napusti jedan ili nekoliko vijećnika, skupštinara ili zastupnika radi čega  te većine više nema, raspušta se političko tijelo (gradsko ili općinsko vijeće, županijska skupština, Hrvatski sabor)  i ide se na nove izbore. Hitno treba mijenjati i Zakonsku odredbu po kojoj bi se ubuduće neizglasavanjem proračuna isto tako odmah raspuštalo predstavničko tijelo i prestajao mandat čelnoj osobi (načelniku, gradonačelniku, županu) i raspisali novi izbori.

Izmjena Zakona je isključivo pitanje političke volje te iste većine koja se tako gorljivo bori protiv kriminala i korupcije….

 

U Zagrebu, 27.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika