Podjeli

Tomislav Karamarko nakon dugotrajne političke izolacije dao je javnosti naznačiti kako je došlo vrijeme za njegovu političku aktivaciju u nadolazećoj super izbornoj 2024. godini.

Naime, bivši predsjednik HDZ-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko poslao je jasnu poruku javnosti promjenivši sliku profila i naslovnice na vlastitoj FB stranici zamjenivši HDZ-ov logo i slogan “Za pobjednički HDZ i jedinstvenu Hrvatsku” porukom “Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku” uz novu adresu internet stranice www.karamarko.com koja bi u bliskoj budućnosti mogla služiti za komunikaciju sa hrvatskim biračima.

Iz konteksta možemo zaključiti da je Tomislav Karamarko dao do znanja i aktualnom vodstvu HDZ-a kako je spreman istupiti iz HDZ-a i kandidirati se na vlastitoj platformi u nadolazećoj super izbornoj godini ako ga nakon 2016. i 2020. HDZ-ovci misle držati marginaliziranog i 2024. u super izbornoj godini. Za pretpostaviti je da su telefoni radili, a ispitivalo se Karamarkove bliske suradnike kakve su mu namjere i što smjera, jer do samog Karamarka gotovo da se nije moglo doći ukoliko mu niste bliži član obitelji.

S jedne strane, u cijeloj toj novonastaloj situaciji na noge su se podigli niz političkih analitičara i komentatora s pokušajima uvjeravanja javnosti kako “Karamarko provocira HDZ, a šanse su mu nikakve. Ovo što radi je da zamuti vodu, provokacija da ga se ne zaboravi. Kapacitet čovjeka broj dva poput Rankovića ili Staljina.” itd., dok s druge strane, demantirale su ih ankete na portalima postavljene ispod njihovih mišljenja i analiza pa npr. u index-ovom anketiranju javnog mnijenja na uzorku od 8.849 ispitanika čak 19% ispitanika odgovorilo je potvrdno DA će glasati za Karamarka. Ako index daje Karamarku 19% tada ta potpora vrijedi još više.

Nadalje, na portalu direktno objavljena je anketa na uzorku od 9.679 ispitanika gdje gotovo 14% ispitanika misli da bi Tomislav Karamarko (HDZ) najbolje vodio Vladu RH čime je preskočio i Ivana Penavu (DP) koji je prikupio 13% te se pozicionirao na drugom mjestu od centra na desno. U prenesenom značenju budući da se u toj anketi Karamarko vodi članom HDZ-a može se zaključiti kako bi upravo 14% nezadovoljnih HDZ-ovaca glasalo za Karamarka, a ne za Plenkovića.

Svrsishodno navedenim anketnim rezultatima dolazimo do suštinskog zaključka kako Tomislav Karamarko nije nimalo bezazlen prilikom pojave u političkoj areni iako je Andrej Plenković na pitanje novinara kakva mu je prijetnja Karamarko odgovorio nikakva bez dociranja, jer ići u anketama do 20%, a da se pritom još uvijek niste ni pojavili niti riječ progovorili izvrstan je početni kapital. Zašto izvrstan? Jer to nisu napumpani anketni glasovi HDZ-ove mladeži koordinirane sa nacionalne prema lokalnoj razini, a niti su to glasovi na platformi Domovinskog pokreta, već na imenu i prezimu Tomislava Karamarka.

Drugim riječima, kada bi Tomislav Karamarko na izborima potegao preko 20%, a postoje interne ankete koje Karamarku daju preko 20% izvan sustava HDZ-a tada Andrej Plenković ne bi mogao sastaviti Vladu RH bez Tomislava Karamarka. Međutim, pritom je važno napomenuti kako se Tomislav Karamarko vratio na velika vrata kada je HDZ bio obilježen aferama i preuzeo stranku tijekom 2012. godine, a povijest se ponavlja pa je za očekivati Karamarkov povratak u visoku državničku politiku tijekom 2024. godine.

Uostalom, prednost Tomislava Karamarka bila bi okupljanje novog “Domoljubnog saveza” od centra na desno uz jaka imena na Nezavisnoj listi Tomislava Karamarka, a u kojoj će se varijanti pojaviti za povratak ostavimo Karamarku da sa bliskim suradnicima donese konačnu odluku, jer nekoliko je opcija u igri od nositelja HDZ-ove liste u IX. izbornoj jedinici na putu do Markova trga, nezavisne liste na putu do Banskih dvora ili utrka za Pantovčak kao jedini kandidat koji je pet puta do sada već pobjeđivao Zorana Milanovića kao bivši predsjednik HDZ-a.

U suštini za očekivati je novi Karamarkov blitzkrieg, ali onda će to značiti da je odabrao ispravan trenutak za ući u novu političku bitku kako bi u konačnici ponovno pobijedio.

Sanjin Baković mag.ing.pp.tp.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika