Podjeli

Tek nakon 30. godine podignuta je optužnica protiv vrha zločinačke JNA i pilota za raketiranje Banskih dvora u Zagrebu, koje se dogodilo oko 15 sati, 7. listopada 1991.

Optužnica je teretila šest ratnih zločinaca, zapovjednika i pilota, zločinačke JNA, ali nigdje još uvijek ne piše- je li nerko od njih pravomoćno osuđen i u zatvoru? Kako to?

Zločinci zločinačke JNA su postupali u cilju  ugroze Ustavno propisano državno i društveno uređenje i sigurnost  Republike Hrvatske, da usmrte prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođu dr. Franju Tuđmana i njegove suradnike.

Tada je u Banskim dvorima pričinjena znatna materijalna šteta, jedan čovjek je ubijen, a nekoliko ih je ranjeno.

Međutim, nakon raketiranja Banskih dvora, zločinački zrakoplovi JNA napali su i Koprivnicu, međutim još nitko  nije otkrio tko su bili ti zločinački piloti? Kao- to nije važno!

Dakle, toga dana, 7.10.1991., oko 15,25 sati raketirali su ovdašnju vojarnu u kojoj se u tom trenutku nalazilo nekoliko stotina hrvatskih branitelja, pripadnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade, pod zapovjedništvom Dragutina Kralja.

Poginuo je jedan hrvatski branitelj, David Piskor, dok su dva ranjena. U krugu vojarne i oko nje počinjena je znatna materijalna šteta. Sreća je bila  da je koprivnički PZO pružio znatan otpor te što nekoliko raketa nisu eksplodirale.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR) svojedobno je podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici i kaznenu prijavu i protiv ovog ratnog zločina, ali gotovo se do danas s tim u svezi ništa  nije poduzelo.

Sve je ostalo – mrtvo slovo na papiru.

Stoga, ratni zapovjednik Dragutin Kralj se svake godine pita:

  • Kako to i zbog čega se ovaj događaj neprestano minorizira i prešućuje. O tome se ne govori ni o „tv-kalendaru“, iako je HRT o tom više puta i dopisima obavještena. Valjda smo trebali svi izginuti, pa da se organizira istraga i da se više piše i govori i u svezi ovoga! Pored toga, iako imamo nekakav Odbor za branitelje, u Koprivnici nije obilježeno ni osnivanje ratnog zapovjedništva 117. brigade, odnosno ništa u svezi ove ratne postrojbe koja je brojala oko 2800 branitelja i 1991. među prvima sudjelovala u napadnim i oslobađajućim akcijama! No, osim na nacionalnoj razini, osim pojedinih portala, o tome ni lokalni mediji već odavno ne donose-ništa! – kazao je.

Međutim, u Koprivnici je uoči ovog dana bilo iznimno veselo. U subotu, 6. listopada,  u gradskoj Sportskoj dvorani nastupao je jedan srpski pjevač i srpski glazbeni sastav. Nekoliko tisuća ljudi se lijepo zabavljalo i – plesalo!

To je nama naša borba dala!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji