Podjeli

Danas je u Novinarskom domu u organizaciji HND-ova ogranka umirovljenika održana Tribina pod naslovom Kako u predizborno vrijeme prolazi „umirovljeničko pitanje“?

Ista će sasvim sigurno ostati zapisana kao jedina koja se održala u Novinarskom domu koju su iz nekih razloga ignorirali doslovno svi „važniji“ mediji što gotovo sasvim sigurno ne može biti tek puka slučajnost.  Zanimljivo je napomenuti da je za jučer zakazana debata u Centru za kulturu Novi Zagreb koju je organizirala udruga Nacionalni savez Treća dob – Hrvatska otkazana u posljednji trenutak jer su izuzev predstavnika Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoja Špike koji je potvrdio svoj dolazak svi ostali pozvani, su se ispričali (SDP), otkazali Veselko Gabričević  ili jednostavno nisu ni odgovorili na poziv (SDP, HDZ, MOŽEMO).

Na današnju Tribinu u Novinarskom domu su bili najavljeni govoriti o problemima umirovljenika, kontroverzama oko COVID-umirovljeničkog dodatka i mogućnostima značajnog uvećanja mirovina predstavnici umirovljeničkih stranaka i udruga:

Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ)

Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU)

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske

Ante Kuprešak, predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske

Blanka Sunara, predsjednica Nacionalne koordinacije umirovljeničkih udruga

Ivica Lovrić, Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti

Veselko Gabričević predsjednik HSU-a i Ante Kuprešak predsjednik SUH-a su otkazali sudjelovanje stoga je pozvana predstavnica raspuštenih organizacija HSU-a Grada Zagreba Anita Sedić koja je i sudjelovala na Tribini, a Ivica Lovrić kandidat za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba iz stranke Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti se mada je potvrđen njegov dolazak nije pojavio.

Bilo kako bilo ono što se nedvojbeno može zaključiti je da jedina umirovljenička lista – opcija na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu mnogima smeta, da je se očito svi i te kako plaše jer bi se u suprotnom pojavili na sučeljavanju, kao i da se istu želi potpuno blokirati u medijskom prostoru. Voditelj današnje tribine Luka Mitrović kao iskusni novinar HRT-a nije se mogao načuditi tolikoj neprofesionalnosti njegovih kolega koji se očito po nečijem diktatu nisu pojavili u Novinarskom domu pokazujući tako krajnje nepoštovanje prema ne samo gostima današnje Tribine već prvenstveno prema osobama treće životne dobi….

Zanemarili su novinari javnih medija očito činjenicu kako će jednog dana i oni biti u ulozi umirovljenika. Zanemarili su izgleda i neki od onih koji se i te kako (očito samo na riječima) bore za glasove umirovljenika u Gradu Zagrebu da će njihovo današnje i jučerašnje ponašanje prema njima odnosno izbjegavanje sraza sa njihovim predstavnicima biti upamćeno i na pravi način valorizirano u nedjelju. Ne možete bez posljedica bježati od javne debate i ne možete bez posljedica uskraćivati poštovanje prema onima od kojih očekujete glas.

Na Tribini su se usprkos svemu izrekle mnoge istine kojih se i te kako plaše svi oni koji trguju  interesima umirovljenika stoga i ne ćudi njihov strah od razotkrivanja, no istina se ne da skriti,  istina uvijek nađe put do onih kojima je namijenjena. Jedna od istina glasi kako je siromaštvo u Hrvatskoj isključivo posljedica političke volje onih koji upravljaju državom a ne radi financijske nemogućnosti države da se siromaštvo iskorijeni odnosno svede na razinu koja ne bi bitno odskakala od prosjeka EU.

Istina je da će već u prvih nekoliko mjeseci nakon izbora dobna granica za umirovljenje biti podignuta na 67 godina starosti, naravno uz obilatu pomoć dosadašnjih „pregovarača“  koji nisu smogli hrabrosti pojaviti danas na Tribini kao ni jučer na Debati. Već se nazire igra u kojoj će Vlada predložiti da se dobna granica odmah podigne na 69 godina, a onda će poznati trojac (Višnja Fortuna MUH, Jasna Petrović SUH i „general“ Gabričević HSU) uz već unaprijed spremnu režiju kroz igru „teških pregovora uspjeti“ da to bude na pola odnosno da se dobna granica podigne na „samo“ 67 godina starosti. Umirovljenici, samo ih glas za našu umirovljeničku listu u Gradu Zagrebu može zaustaviti u tome….

Druga istina koju vladajući žele sakriti od javnosti je problem II mirovinskog stupa koji samo doprinosi povećanju javnog duga, od kojeg korist imaju samo oni koji su vlasnici OMF-ova, i čija poslovanja u pravom smislu nitko ne kontrolira.  Ukidanjem II mirovinskog stupa uz transfer novca direktno u mirovine bi doslovno odmah drastično pao broj umirovljenika sa mirovinama koje su ispod granice siromaštva. Ukidanje II mirovinskog stupa je kao i povećanje mirovina isključivo stvar političke odluke onih koji preko 600 tisuća umirovljenika drže u siromaštvu. Očito samo iz razloga kako bi ih sitnim kupovinama poput Covid dodatka, Uskrsnice ili Božićnice u izbornim godinama pokušali namamiti (čitaj prevariti) samo kako bi im umirovljenici dali svoj glas.

Činjenica da je na ovim izborima po prvi puta ukinuta mogućnost da korisnici domova za starije glasaju u istima već ih se upućuje da glasaju u svom „mjestu prebivališta“ je jasan znak da su vladajući shvatili da od njih na prevaru više tako olako ne mogu dobiti povjerenje. Sve je više starijih osoba koji su i te kako dobro informirani kao i onih koji se i te kako dobro služe internetom odnosno društvenim mrežama. Da bi „gospodari“ umanjili „štetu“ na ovakav perfidan način praktično onemogućavaju desetke tisuća starijih osoba da uopće glasaju na ovim izborima.

Bilo je dakako riječi i o mogućnosti ujedinjenja umirovljeničkih stranaka kao i o posljedicama postupka „generala“ Gabričevića koji je raspustio više od pola Zagrebačke organizacije HSU-a. Svi sudionici Tribine su jesno istakli da suradnja i ujedinjenje nemaju alternativu i da se na tome mora raditi kako bi se na slijedeće izbore za tri godine moglo nastupiti sa jakom umirovljeničkom opcijom, a da li će dio toga biti i HSU ovisiti će isključivo o razvoju situacije u toj stranci. Jasno je naime svima da nakon lokalnih izbora slijedi „obračun“ u HSU-u budući je sa „generalom“ Gabričevićem na čelu jasno da je stranka postala privjesak HDZ-u sa veoma neizvjesnom perspektivom.

Svi su sudionici Tribine naglašavali potrebu za suradnjom, a nositelj liste Blok umirovljenici zajedno pozvao sve umirovljenike u Gradu Zagrebu kojih je preko 200 tisuća da u nedjelju izađu na izbore i glasaju za svoju listu, listu broj 5 na glasačkom listiću za Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Ne pomognemo li sami sebi glasajući za sebe odnosno svoju listu ne trebamo niti imamo pravo očekivati pomoć ni od drugih, zaključio je svoje obraćanje nositelj liste Blok umirovljeni zajedno Milivoj Špika.

U Zagrebu, 13.05.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof. v.r.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika